Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Järkeä vai ei? Lonkkaleikkaus maksaa Kainuussa 20 000 euroa, Keski-Suomessa 4 000 euroa enemmän

Sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoittaminen yhtä kanavaa pitkin parantaisi mahdollisuuksia auttaa paljon palveluita käyttäviä ihmisiä, arvioidaan Itsenäisyyden juhlarahaston Sitran selvityksessä.

Demokraatti.fi/STT

Selvityksen mukaan paljon palveluita käyttävä ihminen jää vaille tarvitsemaansa huomiota, kun rahoitusjärjestelmä on monimutkainen.

Sitran, Kelan, Oulun kaupungin ja Nordic Healthcare Groupin tekemässä selvityksessä läpikäytiin noin 200 000 oululaisen käyttämät sosiaali- ja terveyspalvelut sekä heidän saamiaan etuuksia.

Selvityksen perusteella kymmenen prosenttia asiakkaista käyttää noin 74 prosenttia kaikista sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksista.

Näiden ihmisten palveluiden parempi koordinointi olisi Sitran mukaan erityisen tärkeää, kun sosiaali- ja terveyspalveluita uudistetaan.

Selvityksen mukaan tehokkainta olisi, jos Kelan lääkekorvaukset, kuntoutus sekä matka- ja vammaistuet yhdistettäisiin yhteen rahoituskanavaan.

Keski-Suomessa ja Kainuussa toteutetun selvityksen mukaan myös palveluiden kustannuksissa on merkittäviä eroja. Lonkkaleikkaus maksaa Kainuun alueella noin 20 000 euroa, kun taas Keski-Suomessa hinta on noin 4 000 euroa enemmän.

Sitra toteaa, että rahoituksen selkeyttäminen mahdollistaisi myös kustannusten läpivalaisun ja palveluiden tehostamisen.

Itsenäisyyden juhlarahaston mallissa rahaliikennettä hoitaisi ainoastaan Kela, joka tuottaisi myös uutta tietoa järjestelmän toiminnasta ja kustannuksista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE