Järkyttävä turma herätti: Lentäjille lisää lääkärintarkastuksia

Kuva: Lehtikuva
33590425
150 ihmistä kuoli, kun perämies ohjasi tahallaan koneen vuorenrinteeseen vajaa vuosi sitten.

Ranskassa onnettomuustutkintaviranomaiset suosittelevat lisää lääkärintarkastuksia lentäjille psykologisten ongelmien havaitsemiseksi. Siviili-ilmailuonnettomuuksia tutkiva BEA kertoo parhaillaan tiedotustilaisuudessa loppuraportistaan, joka koskee saksalaisen Germanwingsin vuodentakaista lentoturmaa.

BEA:n johtopäätös on sama kuin aiempienkin selvitysten: koneen perämies aiheutti onnettomuuden. Hän kärsi vakavasta masennuksesta. Raportin mukaan lääkäri oli suositellut hänelle vain pari viikkoa aiemmin käyntiä psykiatrisessa sairaalassa.

Raportissa käydään läpi sitä, kuinka perämies Andreas Lubitz oli käynyt onnettomuutta edeltävinä kuukausina useiden lääkäreiden luona. Lentoyhtiö ei kuitenkaan saanut tietoa hänen henkisestä tilastaan.

Onnettomuustutkijat ehdottavatkin, että käyttöön pitäisi ottaa uudet säännökset siitä, milloin lentäjien mielenterveysongelmista on kerrottava lentoyhtiöille huolimatta terveystietojen luottamuksellisuudesta.

24. maaliskuuta tapahtuneessa turmassa kuoli 150 ihmistä. Koneen perämies lukittautui yksin ohjaamoon ja lensi koneen tahallaan vuorenrinteeseen.

AVAINSANAT

Bengt Holmström pokkasi Nobelin kuninkaalta — Bob Dylan lähetti viestin gaalaan

Kuva: Lehtikuva

Suomalainen taloustieteen professori Bengt Holmström otti lauantaina vastaan Nobel-palkintonsa. Taloustieteen Nobel-palkinnon luovutti Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa Tukholmassa järjestetyssä tilaisuudessa.

Tämän vuoden tunnetuin Nobel-voittaja, kirjallisuuden palkinnon saanut muusikko Bob Dylan ei osallistunut juhlallisuuksiin. Tämä aiheutti pahaa verta palkinnon myöntäneessä Ruotsin akatemiassa.

Dylanilta kesti kaksi viikkoa edes huomioida palkintonsa. Eräs akatemian jäsen piti tätä ”epäkohteliaana ja röyhkeänä”. Myöhemmin Dylan ilmoitti, ettei saavu hakemaan palkintoaan, koska hänellä oli muita velvoitteita.

Dylan oli kuitenkin kirjoittanut viestin luettavaksi gaalassa. Puoli kymmenen aikaan illalla viestin sisällöstä ei ollut tietoa, sillä Tukholman juhlaillallisilla odoteltiin vasta pääruokaa.

Nobel-säätiön mukaan palkinto luovutetaan Dylanille joskus ensi vuonna joko Ruotsissa tai ulkomailla.

Kolumbian rauhanprosessista mallia

Aiemmin päivällä Oslossa Nobelin rauhanpalkinto jaettiin Kolumbian presidentille Juan Manuel Santosille. Puheessaan Santos tarjosi Kolumbian vuosikymmeniä kestäneen konfliktin lopettanutta rauhansopimusta Farc-järjestön kanssa malliksi muille kriisimaille.

– Se todistaa, että senkin, joka aluksi näyttää mahdottomalta, voi sinnikkyydellä muuttaa mahdolliseksi jopa Syyriassa, Jemenissä tai Etelä-Sudanissa.

Santosin mukaan hänen hallituksensa sai inspiraatiota muista rauhanprosesseista esimerkiksi Pohjois-Irlannissa, Etelä-Afrikassa, Lähi-idässä ja Keski-Amerikassa.

Nobelin palkinnot jaetaan aina 10. joulukuuta, joka on ruotsalaisen Alfred Nobelin (1833–1896) kuolinpäivä. Kemisti, insinööri ja dynamiitin keksijä Alfred Nobel määräsi testamentissaan, että hänen omaisuutensa on käytettävä Nobel-palkintoja jakavan säätiön perustamiseksi. Ensimmäiset palkinnot jaettiin vuonna 1901.

AVAINSANAT

Putinille hyviä uutisia USA:sta — NBC: Öljyjätin pomo Trumpin valinta ulkoministeriksi

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump on valinnut maan seuraavaksi ulkoministeriksi Rex Tillersonin, kertoi NBC lauantaina lähteisiinsä perustaen. NBC:n lähteiden mukaan virallinen nimitys julkistetaan ensi viikolla.

Tillerson on öljy-yhtiö ExxonMobilin toimitusjohtaja. Hänellä on läheiset liikesuhteet muun muassa Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin.

Tillersonia, 64, on pidetty ennakkosuosikkina ulkoministerin tehtävään. Hän on johtanut ExxonMobilia vuodesta 2006 lähtien. Tillersonin on odotettu jäävän eläkkeelle ensi vuonna.

Tillersonin mahdollisen valinnan on arvioitu synnyttävän eturistiriitoja, sillä ExxonMobililla on toimintaa yli 50 maassa.

Giuliani ei enää käytettävissä

Vahvana ulkoministeriehdokkaana pidetty Rudy Giuliani, 72, päätti aiemmin, ettei ole käytettävissä Trumpin hallituksessa. Giuliani teki selväksi Trumpin vaalivoiton jälkeen, että on kiinnostunut ulkoministerin tehtävästä.

Yhdysvaltalaismedia on kuitenkin nostanut esille Giulianin liike-elämän järjestelyjä, jotka olisivat voineet aiheuttaa eturistiriitoja.

Trumpin tiedotteen mukaan Giuliani päätti itse, ettei halua enää olla yksi niistä ihmisistä, joita Trump harkitsee valitsevansa hallitukseensa.

– Rudy olisi ollut erinomainen useissa eri rooleissa hallituksessa, mutta arvostan ja ymmärrän hänen syitään jäädä yksityiselle sektorille, Trump sanoi tiedotteessa.

Useita nimiä ollut esillä

Giulianin ja Tillersonin lisäksi ulkoministeriksi on spekuloitu useita muitakin. Esillä ovat olleet muun muassa republikaanivaikuttaja Mitt Romney, entinen liikemies ja nykyisin Tennesseetä senaatissa edustava Bob Corker sekä CIA:n entinen johtaja David Petraeus.

Romney on ollut epäsuosittu Trumpin leirissä. Hän arvosteli Trumpia voimakkaasti tämän vaalikampanjan aikana. Romney kuitenkin soitti Trumpille tämän vaalivoiton jälkeen, ja myöhemmin miehet ovat myös tavanneet toisensa kasvotusten.

Etelä-Korea on toista maata – presidentille rikossyyte, kansa juhli kaduilla

Kuva: Lehtikuva
etelä-korea
Etelä-Korean presidentti Park Geun-Hye puhuu.

Etelä-Koreassa kymmenettuhannet ihmiset ovat kokoontuneet Soulin kaduille juhlimaan parlamentin päätöstä panna presidentti Park Geun-hye virkarikossyytteeseen. Järjestäjien mukaan paikalla oli noin 200 000 ihmistä. Parlamentti teki päätöksen asiasta eilen.

Park on edelleen nimellisesti maan presidentti, mutta käytännössä maata johtaa pääministeri Hwang Kyo-ahn.

Seuraavaksi virkarikosasia menee perustuslakituomioistuimen käsittelyyn. Prosessi saattaa kestää kuukausia, mutta valtaosa mielenosoittajista halusi, että Park eroaisi heti.
Soulissa järjestettiin myös toinen, Parkia tukeva mielenosoitus, mutta siihen osallistui vain noin 15 000 ihmistä.

Skandaalin keskeinen hahmo on Parkin pitkäaikainen luotettu ystävä Choi Soon-sil, jota syytetään valtion asioihin sekaantumisesta. Hänen epäillään myös käyttäneen hyväkseen ystävyyttään presidenttiin ja painostaneen yrityksiä lahjoittamaan kymmeniä miljoonia dollareita säätiöille, joita hän itse hallinnoi.

STT-AFP, Soul

Lehti: CIA selvillä Venäjän sekaantumisesta USA:n presidentinvaaleihin

Kuva: Lehtikuva
LEHTIKUVA / AFP PHOTO / Brendan Smialowski AND Mandel Ngan
Peukaloiko Venäjä USA:n presidentinvaaleja?

Yhdysvaltain tiedustelupalvelun CIA:n mukaan Venäjä on sekaantunut Yhdysvaltain presidentinvaaleihin, kertoo Washington Post. Lehden haastattelemien useiden nimettömien turvallisuuslähteiden mukaan Venäjällä oli laaja operaatio, jolla pyrittiin rampauttamaan demokraattien ehdokkaan Hillary Clintonin kampanja.

Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin edustajat tyrmäsivät tiedot ja muistuttivat, että Trump voitti vaalit historiallisen suurella erolla valitsijamiesten määrässä.

STT-AFP, Washington

 

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Gambian presidentti ei sittenkään tunnusta vaalitappiotaan

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
LKS 20161210 An image grab taken on December 3, 2016 from a video of the Gambia and Television Services (GRTS) broadcasted on December 2, 2016, in Banjul shows outgoing Gambian President Yahya Jammeh speaking during a press conference after being defeated during the presidential election.
Jammeh conceded defeat to opposition leader Adama Barrow on December 2, 2016 accepting that Gambians had "decided that I should take the backseat". The Gambia's President-elect Adama Barrow was to hold talks with his coalition the day after to plot his transition to power, following a shock election victory that ended the 22-year rule of Yahya Jammeh. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / GRTS - Gambia Radio and Television Services / Handout
Gambian presidentti Yahya Jammeh.

Presidentti Yahya Jammeh ei sittenkään tunnusta vaalitappiotaan. Yli 20 vuotta hallinnut Jammeh tunnusti jo tappionsa viime viikolla, mutta eilen hän julisti televisiolähetyksessä, ettei hyväksykään asiaa.

– Samalla tavalla kuin hyväksyin tulokset luottaen siihen, että riippumaton vaalikomissio on itsenäinen, rehellinen ja luotettava, nyt myös tyrmään tulokset, Jammeh sanoi.

Jammeh sai runsaat 36 prosenttia annetuista äänistä, kun hänen kilpakumppaninsa Adama Barrow sai noin 45 prosenttia äänistä. Maan johtoon vallankaappauksessa vuonna 1994 noussut Jammeh tavoitteli jo viidettä presidenttikauttaan.

STT-AFP,Banjul 

Keskustelua aiheesta