tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

Jättihanke nytkähti eteenpäin – SAK:n säännöt korvautumassa uuden keskusjärjestön säännöillä

Kuva: Kari Hulkko
Hankkeen projektipäällikkönä toimii yhteiskuntatieteiden tohtori Juha Heikkala.

Uudesta jättikeskusjärjestöstä (UK) on julkaistu odotettu selvitys. Selvitysvaiheessa mukana on 49 ammattiliittoa.

Uuden keskusjärjestön perustaminen:
1. Päätös UK-hankkeen aloittamisesta Talvi 2015
2. UK-hankkeen aloittaminen ja organisoituminen Kevät 2015
3. Selvitystyö UK:n perustamisen edellytyksistä Kevät 2015 – Talvi 2016
4. UK-hankkeessa mukana olevien liittojen päätökset UK:n perustamisesta Kevät 2016
5. UK:n toiminnan aloittamisen valmistelut Syksy 2015 – Syksy 2016
6. UK:n toiminnan aloittaminen 1.1.2017
7. UK:n toiminnan vakiinnuttaminen 2017 –
UK-hankkeen konkreettisena tavoitteena on perustaa uusi keskusjärjestö, joka aloittaa toimintansa vuoden 2017 alusta. Keskusjärjestö on puoluepoliittisesti sitoutumaton. Tämä tarkoittaa, että UK ei tue puolueiden vaalityötä tai ehdokkaita. UK:n jäsenliitot voivat kuitenkin ratkaista poliittisen kantansa ja toimintansa itsenäisesti.

Selvityksen mukaan UK:lle annetaan uusi nimi, sille etsitään uudet toimitilat ja sille luodaan uusi visuaalinen ilme. Henkilöstön toimenkuvat ja tehtävät arvioidaan ja muutetaan tarpeen mukaan. Organisaation ja toimintakulttuurin muutos tehdään yhdessä henkilöstön kanssa.

Ehdotus UK:n sääntöjen mukaiseksi hallintomalliksi ja hallintoelinten toimintatavoiksi lähtee selvityksen mukaan siitä, että sääntöihin kirjataan vain ne asiat, jotka on syytä säännöissä olla.

Uuden keskusjärjestö perustaminen toteutetaan niin, että SAK:n säännöt korvautuvat uuden keskusjärjestön säännöillä. Selvitys kertoo, että STTK siirtää varansa, velkansa ja vastuunsa tälle uudelle keskusjärjestölle. SAK:n jäsenliitot siirtyvät automaattisesti uuden keskusjärjestön jäseniksi. Muut liitot taas hakevat uuden keskusjärjestön jäseniksi.

UK:n hallitus hyväksyy uudet jäsenet. Selvityksen mukaan tämä perustamistapa on tekninen ratkaisu, joka on hallinnollisesti yksinkertaisin ja taloudellisesti riskittömin vaihtoehto.

Selvitystyön tuloksia käsitellään liittojen kokouksessa 2.3.2016. Liittojen kokouksessa ovat edustettuina kaikki hankkeessa mukana olevat liitot. Selvitystyö on pohjana liittojen UK:n perustamista koskevalle päätöksenteolle kevään 2016 aikana.

Kyllästyitkö jo kesään? Nyt on luvassa muutos: maahan alkaa virrata kylmää

Syksy tekee tuloaan Suomeen, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Lappiin virtaa kylmää ilmaa pohjoisesta ja sää on pilvinen sekä sateinen. Pohjois-Lapissa lämpötila jää kymmenen asteen tienoille.

Toinen sadealue yltää itäisimpään Suomeen, missä viikko alkaa pilvisessä säässä.

Maan länsiosasta Kainuuseen ja Pohjois-Pohjanmaalle ulottuvalla vyöhykkeellä on puolipilvistä. Iltapäivällä voi tulla ajoittaisia vesisateita ja ukkostaa. Auringon päästessä paistamaan voi lämpötila kohota 20 asteeseen.

Päivystävä meteorologi Paavo Korpela kertoo koko viikon olevan syksyisen oloinen varsinkin Pohjois-Suomessa. Maan pohjoisimmissa osissa lämpöasteet voivat jäädä joinain päivinä alle kymmeneen.

– Kyllä se niin sanottu syksy yltää tänne myös etelämmäs jossain kohdassa. Pohjoisosasta tulee viileämpää ilmaa koko maahan ja sää on aika epävakaista. Useampana päivänä tulee sateita lähes koko maassa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Jacob Söderman: Folket väljer president

Kuva: Johan Kvarnström

Den socialdemokratiska kandidaten har en god chans att gå till andra omgången. Hon skulle vara det humana, optimistiska, nordiskt inriktade och globalt aktiva alternativet vid sidan av den nuvarande presidentens traditionella profil av en äldre herreman, skriver Jacob Söderman.

Lue lisää

MNESORD

Diskussion

”Hätkähdyttävää” – suomalaisten liikennekäytöksessä huolestuttava piirre

Kuva: Thinkstock

Kolmasosa kuljettajista ajaa stop-merkin ohi pysähtymättä, kertoo Liikenneturva.

Tämä ilmeni Liikenneturvan viime kesänä teettämästä seurannasta, jossa seurattiin useita stop-merkillä varustettuja risteyksiä yhteensä yhdeksällä paikkakunnalla ympäri Suomen.

Seurannassa havaintoja tehtiin yhteensä yli 4 000.

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Marko Nieminen pitää tulosta hätkähdyttävänä.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Taloussanomat: Seppälän vuonna 1930 alkanut taival on päättymässä konkurssiin

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Vaateketju Seppälää haetaan konkurssiin, kertoo Taloussanomat. Lehden mukaan Verohallinto on jättänyt konkurssihakemuksen Helsingin käräjäoikeudelle.

Käräjäoikeus hyväksyi Seppälä Oy:n ja sen tytäryhtiö Seppälä Finlandin yrityssaneerauksen huhtikuussa.

Saneeraustarve perustui uhkaavaan maksukyvyttömyyteen. Yhtiön liiketoiminta on ollut usean vuoden ajan tappiollista. Seppälä kertoi, että saneerauksen tavoitteena on ketjun taloudellisen tilan tervehdyttäminen.

Seppälän taival alkoi vuonna 1930.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

”Trump haluaa olla se, joka julkistaa suunnitelman amerikkalaisille”

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aikoo julkistaa kauan odotetun Afganistan-suunnitelman tänään illalla paikallista aikaa, kertoo Valkoinen talo. Trump julkistaa suunnitelman illalla kello yhdeksältä paikallista aikaa pitämässään puheessa.
Suunnitelman kerrotaan koskevan Afganistanin lisäksi Etelä-Aasiaa, kuten Pakistania.

Trumpin hallinto on työstänyt uutta suunnitelmaa kuukausien ajan. Alun perin suunnitelman oli määrä olla valmis jo heinäkuun puolivälissä.

Yhdysvaltain puolustusministeriö on aikonut lähettää Afganistaniin 3 000–5 000 sotilasta lisää, mutta Trumpin kerrotaan olleen määrään tyytymätön. Virkamiehet ovat tutkineet mahdollisuutta laajentaa suunnitelmia koskemaan laajemmin Etelä-Aasiaa.
Trump tapasi korkea-arvoisia turvallisuusviranomaisia perjantaina. Trump ilmoitti tapaamisen jälkeen Twitterissä, että useita päätöksiä oli tehty.

Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis puolestaan vahvisti jo ennen Valkoisen talon tiedotetta, että suunnitelma on saatu valmiiksi. Myös Mattisin mukaan suunnitelma kattaa Afganistania laajemman alueen, kertoo CNN.

Mattis ei kommentoinut suunnitelmaa yksityiskohtaisemmin sunnuntaina. Hänen mukaansa Trump haluaa itse julkistaa suunnitelman.

– Hän (Trump) haluaa olla se, joka julkistaa suunnitelman amerikkalaisille. Hänen täytyy keräillä ajatuksiaan viikonlopun ajan ja miettiä, miten esittää suunnitelma amerikkalaisille, Mattis kertoi.

”Afganistanissa tehtyjä virheitä ei toisteta”

Mattis sanoi kesäkuussa, että Trumpin hallinto ei aio toistaa Afganistanissa aiemmin tehtyjä virheitä. Hänen mukaan Yhdysvallat ei voi sallia, että Afganistanista tulee jälleen Yhdysvaltoihin ja sen liittolaisiin kohdistettujen iskujen aloituspaikka.
Yhdysvalloilla on tällä hetkellä Afganistanissa noin 8 400 sotilasta. Lisäksi Afganistanissa on noin 5 000 Naton sotilasta.

Yhdysvallat lähetti joukkoja Afganistaniin World Trade Centerin kaksoistorneihin kohdistuneen terrori-iskun jälkeen. Tarkoituksena oli kitkeä terrorismia ja muun muassa tuhota äärijärjestö al-Qaidan ”turvasatama”.

Keskustelua aiheesta