reijo_frank

Jättihanke nytkähti eteenpäin – SAK:n säännöt korvautumassa uuden keskusjärjestön säännöillä

Kuva: Kari Hulkko
Hankkeen projektipäällikkönä toimii yhteiskuntatieteiden tohtori Juha Heikkala.

Uudesta jättikeskusjärjestöstä (UK) on julkaistu odotettu selvitys. Selvitysvaiheessa mukana on 49 ammattiliittoa.

Uuden keskusjärjestön perustaminen:
1. Päätös UK-hankkeen aloittamisesta Talvi 2015
2. UK-hankkeen aloittaminen ja organisoituminen Kevät 2015
3. Selvitystyö UK:n perustamisen edellytyksistä Kevät 2015 – Talvi 2016
4. UK-hankkeessa mukana olevien liittojen päätökset UK:n perustamisesta Kevät 2016
5. UK:n toiminnan aloittamisen valmistelut Syksy 2015 – Syksy 2016
6. UK:n toiminnan aloittaminen 1.1.2017
7. UK:n toiminnan vakiinnuttaminen 2017 –
UK-hankkeen konkreettisena tavoitteena on perustaa uusi keskusjärjestö, joka aloittaa toimintansa vuoden 2017 alusta. Keskusjärjestö on puoluepoliittisesti sitoutumaton. Tämä tarkoittaa, että UK ei tue puolueiden vaalityötä tai ehdokkaita. UK:n jäsenliitot voivat kuitenkin ratkaista poliittisen kantansa ja toimintansa itsenäisesti.

Selvityksen mukaan UK:lle annetaan uusi nimi, sille etsitään uudet toimitilat ja sille luodaan uusi visuaalinen ilme. Henkilöstön toimenkuvat ja tehtävät arvioidaan ja muutetaan tarpeen mukaan. Organisaation ja toimintakulttuurin muutos tehdään yhdessä henkilöstön kanssa.

Ehdotus UK:n sääntöjen mukaiseksi hallintomalliksi ja hallintoelinten toimintatavoiksi lähtee selvityksen mukaan siitä, että sääntöihin kirjataan vain ne asiat, jotka on syytä säännöissä olla.

Uuden keskusjärjestö perustaminen toteutetaan niin, että SAK:n säännöt korvautuvat uuden keskusjärjestön säännöillä. Selvitys kertoo, että STTK siirtää varansa, velkansa ja vastuunsa tälle uudelle keskusjärjestölle. SAK:n jäsenliitot siirtyvät automaattisesti uuden keskusjärjestön jäseniksi. Muut liitot taas hakevat uuden keskusjärjestön jäseniksi.

UK:n hallitus hyväksyy uudet jäsenet. Selvityksen mukaan tämä perustamistapa on tekninen ratkaisu, joka on hallinnollisesti yksinkertaisin ja taloudellisesti riskittömin vaihtoehto.

Selvitystyön tuloksia käsitellään liittojen kokouksessa 2.3.2016. Liittojen kokouksessa ovat edustettuina kaikki hankkeessa mukana olevat liitot. Selvitystyö on pohjana liittojen UK:n perustamista koskevalle päätöksenteolle kevään 2016 aikana.

Helsingin poliisi on nyt tyhjentänyt Kaivopuiston – ”sujui pääosin rauhallisesti”

Kuva: Hulkko

Helsingin Kaivopuisto on tyhjennetty toistuvien pahoinpitelyiden ja näpistysten vuoksi, kertoo poliisi.

Poliisi kertoo Twitterissä, että tyhjennys sujui pääosin rauhallisesti.

Ylikomisario Jere Roimun mukaan puistossa oli porukoita, jotka kulkivat nuorison seassa ja pahoinpitelivät vastaantulijoita. Kaivopuistoon oli kokoontuneena tuhansia nuoria, joista jo suurin osa on ohjattu kohti keskustaa.

– Puistoalue on pimeä ja hankala valvoa. Joukossa on myös paljon päihtyneitä, joten puistossa olevat kalliot aiheuttavat myös vaaraa, Roimu perustelee poliisin päätöstä. Roimu lisää, ettei Kaivopuistossa toistaiseksi ole sattunut mitään vakavaa.

Vappuaaton juhlinta on vilkastunut ja poliisitehtävät ovat lisääntyneet sään poutaantuessa Etelä-Suomessa.

Ylikomisario Roimun mukaan muualla Helsingissä vappuaatto on näyttäytynyt rauhallisena. Poliisi seuraa, miten Kaivopuistosta hätistettyjen nuorten siirtyminen keskustaan vaikuttaa tilanteeseen.

Keskustelua aiheesta

Poliisi valmistautuu tyhjentämään Helsingin Kaivopuistoa jatkuvien rähinöiden takia

Kuva: Kari Hulkko

Helsingin Kaivopuistossa on käynnissä jatkuvia nuorten välisiä rähinöitä, poliisi kertoo Twitterissä.

Poliisi kertoo valmistautuvansa tyhjentämään puistoa. Kaivopuistossa oli poliisin mukaan paikalla tuhansia ihmisiä ennen iltakymmentä.

Vappuaaton juhlinta on vilkastunut ja poliisitehtävät ovat lisääntyneet sään poutaantuessa Etelä-Suomessa.

Helsingin poliisin mukaan juhlinta keskittyi rautatieaseman alueelle ja Kaivopuistoon, jossa oli paikalla iltakymmenen aikaan tuhansia ihmisiä.

Lounais-Suomessa poliisitehtävät lisääntyivät iltaa kohti. Poliisi meni aattoiltana usean partion voimin Pomarkussa asuntoon, josta oli ilmoituksen mukaan kuulunut laukausten ääniä. Paikalta tavattiin poliisin vanha tuttu, joka oli räjäytellyt ilotulitteita parvekkeella olleessa savustuspöntössä.

Oulussa tihkusade ja kylmä ilma piti juhlakansan harvalukuisena aina iltaan asti.

Itä-Suomen tilannekeskuksesta kerrottin aiemmin illalla poliisilla olleen saman verran tehtäviä kuin tavallisena viikonloppuna.

Myös Tampereella vietettiin iltakymmenen aikaan rauhallista vappuaattoa. Iltapäivällä alkanut noin viidenkymmenen ihmisen kadunvaltaus päättyi Rongan tunnelissa iltayhdeksän jälkeen.

Keskustelua aiheesta

Kymmeniä Isisin vankeina olleita jesidejä pääsi vapauteen Irakissa

Yli 30 äärijärjestö Isisin käsissä ollutta jesidivähemmistöön kuuluvaa ihmistä on YK:n mukaan päässyt vapauteen, kertoi BBC. Heidät on viety YK:n ylläpitämään keskukseen Dohukin kaupunkiin Irakin pohjoisosan kurdialueella.

YK:n mukaan pelastuneiden joukossa oli miehiä, naisia ja lapsia. Keskuksessa heille annetaan vaatteita sekä lääketieteellistä ja psykologista apua.

Epäselvää on, karkasivatko he vai vapautettiinko heidät. YK ei anna lisätietoja, jotta tulevat vapautumiset eivät vaarantuisi.

Nyt vapautuneet olivat Isisin orjuudessa lähes kolme vuotta.

Vallattuaan vuonna 2014 Sinjarin kaupungin Irakin pohjoisosassa Isis surmasi ja otti orjaksi tuhansia jesidejä.

Kurdien peshmergataistelijat saivat vallattua kaupungin takaisin seuraavana vuonna, mutta monia jesidejä pidettiin vankeudessa muualla Pohjois-Irakissa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Luonnonsuojeluliitto kehottaa valmistamaan vappuasusteet vanhoista värikkäistä kankaista

Roskien kerääminen ja muoviastioiden suosiminen ovat askel kohti ekologista vappua, selviää Suomen luonnonsuojeluliiton (SLL) ekovappu-vinkeistä.

Vinkeissä kehotetaan vaihtamaan vappupiknikin kertakäyttöastiat muoviastioihin. Myös helposti lentoon lähteviä pieniä muovipusseja suositellaan välttämään.

Ulkona oleskelijoita muistutetaan myös roskien keräämisen tärkeydestä, sillä luontoon jäävät muovit ja muut jätteet voivat päätyä eläinten suuhun tai vesistöön.

Esimerkiksi ilmapallot ja serpentiinit voivat sisältää luonnolle ikäviä kemikaaleja. SLL kehottaakin askartelemaan vappuasusteita vaikka vanhoista värikkäistä kankaista.

Myös kierrätyksen suhteen tulee olla tarkkana, sillä SLL:n mukaan monet serpentiinit eivät sovi normaaliin paperinkierrätykseen niiden sisältämien aineiden takia.

Keskustelua aiheesta

Iranilainen televisiomoguli ammuttiin Istanbulissa

Persiankielisen tv-yhtiön Gemin perustaja ja toimitusjohtaja Said Karimian on ammuttu Turkin Istanbulissa. Lisäksi kuoli hänen kuwaitilainen liikekumppaninsa.

Karimian on ollut syytettynä poissa olevana iranilaisessa tuomioistuimessa, ja hänet on tuomittu kuudeksi vuodeksi vankeuteen Iranin vastaisen propagandan levittämisestä, kertoo BBC.

Iranilaistaustainen Karimian on Britannian kansalainen.

Keskustelua aiheesta