Jättihanke nytkähti eteenpäin – SAK:n säännöt korvautumassa uuden keskusjärjestön säännöillä

Kari Hulkko
Hankkeen projektipäällikkönä toimii yhteiskuntatieteiden tohtori Juha Heikkala.
Kari Hulkko
Hankkeen projektipäällikkönä toimii yhteiskuntatieteiden tohtori Juha Heikkala.
Kari Hulkko
Hankkeen projektipäällikkönä toimii yhteiskuntatieteiden tohtori Juha Heikkala.

Uudesta jättikeskusjärjestöstä (UK) on julkaistu odotettu selvitys. Selvitysvaiheessa mukana on 49 ammattiliittoa.

Uuden keskusjärjestön perustaminen:
1. Päätös UK-hankkeen aloittamisesta Talvi 2015
2. UK-hankkeen aloittaminen ja organisoituminen Kevät 2015
3. Selvitystyö UK:n perustamisen edellytyksistä Kevät 2015 – Talvi 2016
4. UK-hankkeessa mukana olevien liittojen päätökset UK:n perustamisesta Kevät 2016
5. UK:n toiminnan aloittamisen valmistelut Syksy 2015 – Syksy 2016
6. UK:n toiminnan aloittaminen 1.1.2017
7. UK:n toiminnan vakiinnuttaminen 2017 –
UK-hankkeen konkreettisena tavoitteena on perustaa uusi keskusjärjestö, joka aloittaa toimintansa vuoden 2017 alusta. Keskusjärjestö on puoluepoliittisesti sitoutumaton. Tämä tarkoittaa, että UK ei tue puolueiden vaalityötä tai ehdokkaita. UK:n jäsenliitot voivat kuitenkin ratkaista poliittisen kantansa ja toimintansa itsenäisesti.

Selvityksen mukaan UK:lle annetaan uusi nimi, sille etsitään uudet toimitilat ja sille luodaan uusi visuaalinen ilme. Henkilöstön toimenkuvat ja tehtävät arvioidaan ja muutetaan tarpeen mukaan. Organisaation ja toimintakulttuurin muutos tehdään yhdessä henkilöstön kanssa.

Ehdotus UK:n sääntöjen mukaiseksi hallintomalliksi ja hallintoelinten toimintatavoiksi lähtee selvityksen mukaan siitä, että sääntöihin kirjataan vain ne asiat, jotka on syytä säännöissä olla.

Uuden keskusjärjestö perustaminen toteutetaan niin, että SAK:n säännöt korvautuvat uuden keskusjärjestön säännöillä. Selvitys kertoo, että STTK siirtää varansa, velkansa ja vastuunsa tälle uudelle keskusjärjestölle. SAK:n jäsenliitot siirtyvät automaattisesti uuden keskusjärjestön jäseniksi. Muut liitot taas hakevat uuden keskusjärjestön jäseniksi.

UK:n hallitus hyväksyy uudet jäsenet. Selvityksen mukaan tämä perustamistapa on tekninen ratkaisu, joka on hallinnollisesti yksinkertaisin ja taloudellisesti riskittömin vaihtoehto.

Selvitystyön tuloksia käsitellään liittojen kokouksessa 2.3.2016. Liittojen kokouksessa ovat edustettuina kaikki hankkeessa mukana olevat liitot. Selvitystyö on pohjana liittojen UK:n perustamista koskevalle päätöksenteolle kevään 2016 aikana.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat