Politiikka

Jättikorvauksia terveyskonserneille? Li Andersson jyrisee: ”On täysin vastuutonta olla selvittämättä kaikkia oikeudellisia uhkia”

Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander

Vasemmistoliitto vaatii hallitusta pyytämään EU-komissiolta lausuntoa niin sanottuun valinnanvapauslakiin, joka toteutuessaan markkinaehtoistaisi Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut.

– On täysin vastuutonta olla selvittämättä kaikkia oikeudellisia uhkia, joka hallituksen valitsemaan markkinaehtoiseen sote-malliin liittyy. Hallitus on ottamassa merkittävän taloudellisen ja juridisen riskin puhtaasti aikataulullisista syistä. Jos emme selvitä asioita etukäteen luovutamme pahimmillaan päätösvaltaamme pois Suomesta ja EU:lle, Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoo tiedotteessa.

Vasemmistoliitto on vedonnut hallitukseen valinnanvapauslain palauttamiseksi parlamentaariseen valmisteluun, jotta eriarvoisuutta, asiakkaiden pompottelua ja asiakkaan sekä julkisen vallan kustannuksia lisäävä lakiesitys perusteellisesti korjattaisiin.

Ei ole yhteiskunnan etu jos Suomi hallituksen heikon valmistelun seurauksena joutuu maksamaan jättikorvauksia isoille terveyskonserneille.

Valinnanvapauslain edellisessä käsittelyvaiheessa hallitus joutui perääntymään perustuslain vastaisesta pakkoyhtiöittämisestä. Vasemmistoliiton mukaan tällä kertaa se on päättänyt jättää selvittämättä, onko uusi malli edes toteuttamiskelpoinen ja ottaa riskin joutua perustuslain ja EU-lainsäädännön väliseen umpikujaan.

– Ei ole yhteiskunnan etu jos Suomi hallituksen heikon valmistelun seurauksena joutuu maksamaan jättikorvauksia isoille terveyskonserneille ja lait joudutaan säätämään uudestaan, jotta ne eivät rikkoisi EU-oikeutta tai perustuslakia. Lisäksi malliin sisältyvät kaikki muut markkinaehtoistamiseen liittyvät kustannusriskit, Andersson varoittaa.

Jos hallitus ei suostu muuttamaan esitystään, sen pitäisi vasemmistoliiton kuitenkin vähintään selvittää etukäteen oman esityksensä ristiriidat EU-lainsäädännön kanssa.

– Sosiaali- ja terveysministeriö on aikaisemmin kirjelmöinyt komission kanssa huomattavasti pienemmistä asioista kuin sosiaali- ja terveyspalveluiden kokonaisuudistuksesta, esimerkiksi alkoholin etämyynnin yksityiskohdista. Samanlaista vastuullisuutta odotamme myös sote-uudistuksessa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat