Politiikka

Jättimäinen Teollisuusliitto vetää nyt kovat piippuun aktiivimallin takia – Paikalliset poliittiset lakot valmisteluun

Kari Hulkko
Riku Aalto johtaa jättimäistä Teollisuusliittoa.
Kari Hulkko
Riku Aalto johtaa jättimäistä Teollisuusliittoa.
Kari Hulkko
Riku Aalto johtaa jättimäistä Teollisuusliittoa.

Teollisuusliitto tuomitsee jyrkästi hallituksen ns. aktiivimallin. Työttömyystukia leikkaava malli ainoastaan kurittaa työttömiä eikä lisää työllisyyttä. Valtuuston mielestä aktiivimallin käyttöönotto on yksipuolinen toimi, jonka tarkoituksena on vain käyttää isäntävaltaa ja nöyryyttää sekä leimata työttömiä työnhakijoita.

Teollisuusliiton tänään päättyneessä valtuuston syyskokouksessa käytiin vilkas keskustelu eduskunnan käsittelyssä olevasta aktiivimallista. Monessa puheenvuorossa muistutettiin, että hallitus lupasi Kilpailukykysopimuksen yhteydessä olla tekemättä enää lisäleikkauksia työttömyysturvaan.

Samoin hallitus lupasi valmistella nämä muut työelämään liittyvät asiat kolmikantaisesti. Kumpikin lupaus on nyt petetty, Teollisuusliitto toteaa.

Tällainen meno ei liiton valtuuston mukaan vetele. Valtuusto velvoittikin liiton valmistelemaan toimia, jotka mahdollistavat poikkileikkaavasti liiton ammattiosastojen valmistautumisen poliittisiin lakkoihin.

Työttömyyskorvausta on jatkossa tarkoitus leikata 4,65 prosentilla alennettuna, jos työtön ei ole osoittanut lain määrittelemää aktiivisuutta työnhaussa tai osallistumisessa työllisyyttä edistäviin toimiin. Monet asiantuntijat ovat pitäneet kohtuuttomana sitä, että työtön voidaan leimata passiiviseksi, vaikka hänellä ei yksinkertaisesti ole mahdollisuuksia päästä mukaan tällaisiin toimiin, valtuusto huomauttaa.

Epäselvää on sekin, miten Kelan ja työttömyyskassojen henkilöstö selviää aktiivimallin tuomasta lisätyöstä ilman, että syntyy kohtuuttomia vaikeuksia.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat