Kotimaa

Jehovan todistajien karttamissäännön seurauksena Joni Valkila menetti perheensä ja ystävänsä – hänen syntinsä oli seurustella ja harrastaa esiaviollista seksiä

Nora Vilva
Nora Vilva

Joni Valkila saa hyvin erilaisia yhteydenottoja. Osalla on myös hyvin raskaita kokemuksia, kuten seksuaalista hyväksikäyttöä lapsena. On myös niitä, jotka ovat päätyneet itsemurhaan.

– Ehkä Uskonnon uhrien tukeen eivät jaksa ottaa yhteyttä kaikkein pahimmassa jamassa olevat, hän arvioi.

Valkilan on edelleen helppo ymmärtää Jehovan todistajia, eikä hänellä ole mitään heitä vastaan. Yhteisön johtoa hän pitää kuitenkin vastuullisena lukuisten ihmisten kuolemasta esimerkiksi verensiirtokiellon kautta.

– En yritä käännyttää heitä. Ymmärrän heidän olevan manipuloituja. Monien tapauksessa heidän ei ole mahdollista ajatella eri tavalla tai irtautua yhteisöstä.

Onhan se aika iso kokemus omassa elämässä, kun menettää muutaman vuoden sisällä saman, mitä ihmiset yleensä sadassa vuodessa.

Jokaisen velvollisuus on valvoa Jehovan todistajissa toisia seurakuntalaisia ja kertoa heidän rikkeistään seurakunnan vanhimmille. Valkila säästyi yhteisön rangaistuksilta 19-vuotiaaksi asti.

Valkilan synti oli seurustella ja harrastaa esiaviollista seksiä Jehovan todistajiin kuulumattoman tytön kanssa. Ensin Valkila sai osakseen lievempiä rangaistuksia.

Lopulta hän menetti 22-vuotiaana vanhempansa, sisaruksensa, sukunsa ja Jehovan todistajiin kuuluvat ystävänsä karttamissäännön seurauksena. Jehovan todistajat vaativat jäseniään karttamaan kaikkia yhteisön entisiä jäseniä. Tämä koskee myös yhteisön jättäneitä perheenjäseniä ja sukulaisia.

– Onhan se aika iso kokemus omassa elämässä, kun menettää muutaman vuoden sisällä saman, mitä ihmiset yleensä sadassa vuodessa.

Valkila on nykyisin uskonnoton. Hän painottaa, ettei Uskonnon uhrien tuki ole uskonnon vastainen. Hänen on yhä vaikea kuvitella muuta kuin uskonnollista yhteisöä, jossa ihmiset yhtä lailla pitäisivät yhteyttä ja huolta toisistaan erilaisista taustoista huolimatta.

– Uskonnot tuovat ihmisille joitakin sellaisia asioita, joita muunlaisten yhteisöjen on vaikea korvata.

Valkila on törmännyt työssään vain vähän siihen, että uskonnolliset yhteisöt ottaisivat oikeasti vastuuta oman piirinsä kaltoin kohdelluista. Monet yhteisöt, kuten Jehovan todistajat kieltävät täysin ongelmien olemassaolon.

– Uskon ja toivon, että voisimme tulevina vuosina päästä seuraavalle tasolle hengelliseen väkivaltaan liittyvissä kysymyksissä.

Uskonnolliset yhteisöt joutuvat antamaan periksi ihmisoikeuksien kunnioittamisessa.

Valkila vertaa hengellistä väkivaltaa perheväkivaltaan ja avioliiton sisällä tapahtuvaan raiskaukseen, joihin yhteiskunta ei aiemmin puuttunut.

– Uskon, että tässä käy samoin. Vuosien tai vuosikymmenten työn jälkeen ihmiset alkavat suhtautua tähän asiaan kuuluvalla vakavuudella.

Valkila muistuttaa yhteiskunnan vastuusta suojella kansalaisia väkivallalta. Hän pitää nykyisin Jehovan todistajien toimintaa pääosin vahingollisena ja joillekin hyvin vahingollisena.

– Jehovan todistajat ja monet muut fundamentalistiset yhteisöt ovat etääntyneet muusta yhteiskunnasta selvästi kauemmaksi. Uskonnolliset
yhteisöt joutuvat antamaan periksi ihmisoikeuksien kunnioittamisessa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat