Turva – Hymy
Tyomies

Jennifer Lopez lahjoittaa miljoonan Puerto Ricon hätään

Kuva: Angela Weiss / Getty Images / AFPAngela Weiss / Getty Images / AFP
Jennifer Lopez lahjoittaa miljoonan hurrikaanin runtelemaan Puerto Ricoon.

Yhdysvaltalainen laulaja ja näyttelijä Jennifer Lopez lahjoittaa miljoona dollaria eli noin 800 000 euroa hurrikaanin runteleman Puerto Ricon saaren avustustöihin. Rahat jaetaan saarella toimiville avustusjärjestöille.

Poptähti kehotti New Yorkin osavaltion käynnistämässä avustuskampanjassa myös muita auttamaan Puerto Ricoa.

Lopez on syntynyt New Yorkissa, mutta hänen vanhempansa ovat kotoisin Puerto Ricosta. New Yorkissa asuu runsaasti Puerto Ricosta muuttanutta väestöä.

STT-AFP, San Juan

AVAINSANAT

Tappavan myrkyllistä pallokalaa myyntiin – hälytys japanilaiskaupungissa

Kuva: Wikimedia Commons
Eräs pallokalalaji (Sphoeroides maculatus) baltimorelaisessa akvaariossa. Kun kala säikähtää, se pullistaa itsensä palloksi ja on näin petojen vaikeammin nieltävissä.

Japanilainen Gamagorin kaupunki on hälyttänyt asukkaansa välttämään pallokalaa, joka pahimmillaan on tappavan myrkyllistä. Myyntiin on vahingossa päässyt japanilaisherkun myrkyllisiä osia.

Japanin keskiosassa sijaitsevan kaupungin supermarket laittoi myyntiin viisi pakettia pallokalaa niin, ettei kalasta ollut poistettu myrkkyä sisältävää maksaa. Paketeista kolme on kyetty jäljittämään, mutta kaksi on yhä teillä tietymättömillä, kertoi paikallishallinnon edustaja Koji Takayanagi.

Takayanagin mukaan asukkaiden varoittamiseen on käytetty hälytysjärjestelmää eli kovaäänisiä eri puolilla kaupunkia.

Pallokalaa eli fugua saavat valmistaa vain erityisen koulutuksen läpikäyneet kokit. Varotoimista huolimatta useita ihmisiä kuolee Japanissa vuosittain syötyään väärin valmistettua pallokalaa.

Keskustelua aiheesta

Rohingya-pakolaisten paluusta saatu aikaan sopu

Kuva: Lehtikuva

Myanmar ja Bangladesh ovat päässeet sopimukseen rohingya-pakolaisten paluuaikataulusta, kertoo Bangladeshin hallitus. Hallituksen lausunnon mukaan Myanmarista Bangladeshiin paenneet sadattuhannet pakolaiset pyritään kotiuttamaan kahden vuoden sisällä.

Sopimus viimeisteltiin Myanmarissa tällä viikolla.

Sopimus koskee Bangladeshiin lokakuun 2016 jälkeen paenneita, ei Bangladeshissa jo aiemmin olleita rohingya-vähemmistön jäseniä.

Miten on varauduttu terrorismiin? – Sälenin konferenssi päättyy tänään

Kuva: LEHTIKUVA / LINDA MANNER

Ruotsissa Sälenin puolustus- ja turvallisuuskonferenssissa pohditaan tänään, miten hyvin pohjoismaiset turvallisuuspoliisit ovat varautuneet terrorismiin.

Sälenissä on keskustelemassa Suomesta suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari (kuvassa). Kolmipäiväisen tapaamisen päätöspäivänä puhutaan lisäksi informaatiovaikuttamisesta sekä Ruotsin vaalien ja demokratian suojaamisesta.

Tämän vuoden Sälenin konferenssissa ovat alustaneet esimerkiksi Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ja Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström.

Sälenin vuotuinen konferenssi on yksi Pohjoismaiden keskeisimmistä turvallisuutta ja puolustusta käsittelevistä tapahtumista. Tänä vuonna Ruotsin hallitus kertoi konferenssissa aikovansa perustaa psykologisen puolustuksen viraston, joka muun muassa torjuu kansalaisiin kohdistuvia vaikutusyrityksiä ja pyrkii vahvistamaan maanpuolustustahtoa.

”Persläpimaa”-kohu jatkuu: Valkoista taloa vaaditaan julkaisemaan mahdolliset nauhat

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan demokraattisenaattori Dick Durbin (kuvassa) vääristeli sitä, mitä Trump sanoi DACA-suojeluohjelmaa käsitelleessä kokouksessa. Asiaa Twitterissä maanantaina kommentoineen Trumpin mukaan sopimuksia ei voida tehdä ilman luottamusta.

Durbin, jota Trump kutsuu tviitissään nimellä ”Dicky Durbin” pilasi Trumpin mukaan sopimuksen DACA-suojeluohjelmasta ja satuttaa Yhdysvaltain armeijaa.

Durbin sanoi viime viikolla Trumpin käyttäneen ”rasistista” kieltä ja useaan otteeseen ilmausta ”persläpi” Valkoisessa talossa järjestetyssä maahanmuuttoa koskevassa kokouksessa.

Ennen tätä yhdysvaltalaismedia oli uutisoinut lähdetietojen pohjalta Trumpin kysyneen torstaisessa tapaamisessa, miksi Yhdysvallat ottaa maahanmuuttajia ”persläpimaista”. Trumpin kerrottiin viitanneen Afrikan maihin ja Haitiin.

Trump: DACA on todennäköisesti kuollut.

Tilannetta niin ikään maanantaina kommentoinut Durbin vakuutti, että hänen lausuntonsa Trumpin sanomisista pitää paikkansa. Muun muassa asiasta uutisoineen USA Todayn mukaan Durbin kertoi toimittajille, ettei hän nauhoittanut keskustelua. Hän myös sanoi, ettei tiedä, onko Valkoisella talolla nauhoituksia keskustelusta.

– Jos on, kehotan Valkoista taloa julkaisemaan ne nyt heti. Julkaiskaa, mitä ikinä teillä onkaan. Jos nauhoituksia ei ole, sitten niin on, Durbin sanoi.

Trumpin hallinto ilmoitti viime syksynä lakkauttavansa DACA-suojeluohjelman, joka on sallinut noin 800 000:n lapsena laittomasti maahan tulleen ihmisen opiskella ja työskennellä Yhdysvalloissa. Demokraatit ja republikaanit ovat neuvotelleet ohjelman jatkosta kuukausia.

Eilen Trump tviittasi, että ”DACA on todennäköisesti kuollut”. Presidentin mukaan syynä tähän on se, etteivät demokraatit todella halua ohjelmaa.

– He (demokraatit) haluavat vain keskustella ja ottaa armeijalta pois armeijan epätoivoisesti tarvitsemia rahoja, Trump tviittasi.

Pariskunta riudutti 13 lastaan kahleissa –17-vuotiasta luultiin 10-vuotiaaksi

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvalloissa Kaliforniassa poliisi on pidättänyt pariskunnan, jonka epäillään pitäneen kolmeatoista lastaan vangittuna kotonaan.

Kun viranomaiset löysivät vangitut sisarukset, he olivat kaikki nälkiintyneitä ja likaisia. Osa uhreista oli lisäksi kahlittu kettinkien ja lukkojen avulla sänkyihinsä kiinni pimeään huoneeseen.

Tilanne paljastui viranomaisille, kun yksi lapsista, 17-vuotias tyttö, pääsi pakoon ja soitti poliisille. 17-vuotias tyttö oli viranomaisten mukaan niin pahoin riutunut, että viranomaiset luulivat tämän olevan noin 10-vuotias.

Poliisin mukaan kaikki vangitut näyttivät lapsilta ja poliisit olivat yllättyneitä, kun kuulivat seitsemän uhrin olevan aikuisia. Uhreista nuorin on 2-vuotias ja vanhin 29-vuotias.

Lasten isä on iältään 57-vuotias ja äiti 49-vuotias. Tapausta tutkitaan kiduttamisena ja lasten turvallisuuden vaarantamisena.

Viranomaisten tiedotteen mukaan lasten vanhemmat eivät ole antaneet loogista selitystä sille, miksi lapsia pidettiin kyseissä olosuhteissa.

Keskustelua aiheesta