Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

Jessikka Aro ja Johan Bäckman hakevat korkeimmalta oikeudelta valituslupaa

Lehtikuva

Toimittaja-kirjailija Jessikka Aro ja Venäjä-yhteyksistään tunnettu Johan Bäckman hakevat korkeimmalta oikeudelta (KKO) valituslupaa MV-julkaisuun kytkeytyvässä rikosprosessissa. Asia kerrotaan STT:lle Helsingin hovioikeudesta, joka antoi heinäkuussa oman tuomionsa asiassa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Bäckman tuomittiin hovissa yllytyksestä törkeään kunnianloukkaukseen, joka kohdistui Aroon. Yllytyksessä oli kyse siitä, että Bäckman toimitti MV-julkaisun perustajalle Ilja Janitskinille Aron yksityiselämää koskevaa materiaalia, jota sittemmin julkaistiin MV:ssä.

Hovioikeus huomioi, että toimittajan työ on julkista ja toimittajan pitää työnsä osalta kestää julkista arvostelua. MV:lle toimitetuilla tiedoilla ei hovin mukaan kuitenkaan ollut merkitystä Aron työn kannalta. Materiaalin levittäminen ei ollut hyväksyttävää eikä kuulunut sananvapauden suojaan, tuomiossa sanotaan.

– Asianomistajaa on halvennettu tavalla, joka on aiheuttanut suurta kärsimystä. Teko on ollut julkaisujen laatu ja levittämistapa huomioon ottaen myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, hovioikeus totesi.

Bäckmanin syytteet Aroon kohdistuneesta vainoamisesta ja törkeästä kunnianloukkauksesta hovi sen sijaan hylkäsi ja Bäckmanin ehdollinen vankeustuomio lyheni vuodesta kolmeksi kuukaudeksi.

Oikeus ei ottanut kantaa Janitskinin tuomioon

Helsingin hovioikeus ei ottanut kantaa Janitskinin tuomioon, sillä tämä kuoli alkuvuodesta. Tuomion mukaan kuolinpesä ei jatkanut Janitskinin valitusta ja lausunnon antaminen raukesi.

Käräjillä Janitskin tuomittiin vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen muun muassa kolmesta törkeästä kunnianloukkauksesta, kahdesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja kolmesta tekijänoikeusrikoksesta.

Käräjäoikeus katsoi, että hän oli vuodesta 2014 ainakin tammikuuhun 2018 verkkojulkaisun omistaja, päätoimittaja, vastaava toimittaja sekä sisällöistä vastannut henkilö ja näin vastuussa julkaisujen toiminnassa tehdyistä rikoksista.

Yksi juttukokonaisuuden asianomistajista, mediayhtiö Sanoma on STT:n suurin omistaja.

STT–Jecaterina Mantsinen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Marja Luumi

Työmarkkinat
26.10.2020
”Uho tuntuu jatkuvan, tämä on aivan absurdi ajatus” – Paperiliiton Vanhala ihmettelee Metsäteollisuuden Hollménin puheita ”tyhjältä paperilta” lähtemisestä
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE