Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

JHL huolissaan pienituloisia uhkaavista hallituksen leikkauksista

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Katja Syvärinen (vas), Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine, Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen seä Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto SAK:n ammattiliittojen mediatilaisuudessa Helsingissä 21. syyskuuta.

Ammattiliitto JHL on huolissaan Petteri Orpon (kok.) hallituksen ilmoittamista leikkauksista, jotka uhkaavat erityisesti pienituloisten ihmisten elämää. Käytännössä kasautuvat leikkaukset ajavat ihmiset hakemaan toimeentulotukea.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine ihmettelee valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) syytöksiä, että ammattiyhdistysliike on vanhakantainen. Niemi-Laineen mukaan hallitus toimii itse vanhakantaisesti, koska se sanelee ylhäältä alas eikä halua aidosti neuvotella.

– Ay-liikkeen tehtävä on puolustaa sen jäseniä, tavallisia ihmisiä. Se on täysin hyväksyttävää, koska hallituksen leikkaukset kohdistuvat yhteen ja samaan tahoon: työntekijöihin.

– Hallitus antaa suurituloisille reippaan veronkevennyksen samalla, kun työntekijöiltä leikataan. Nämä leikkaukset kohdistuvat pahiten ihmisiin, joilla on jo nyt vaikea tulla toimeen tuloillaan, Niemi-Laine toteaa JHL:n tiedotteessa.

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastus leikkaa JHL:n jäseniltä Niemi-Laineen mukaan niin paljon, ettei lopputulos porrastuksen jälkeen juuri enää poikkea Kelan maksamasta peruspäivärahasta.

– Ministeri Purra sanoo, etteivät toimet ole radikaaleja, vaikka pienituloisilta leikataan satoja euroja kuukaudessa. Lapsikorotusten poisto vie työttömiltä lapsiperheiltä satoja euroja kuukaudessa. Siinä ei ole kyse ihmisten kannustamisesta töihin, vaan heikossa asemassa olevien lasten kurittamisesta.

– Nämä päätökset eivät vie Suomea kohti muita Pohjoismaita vaan kohti heikon työsuhdeturvan ja sosiaaliturvan maita. Asiantuntija-arvion mukaan leikkaukset lisäävät pienituloisia noin 40.000, joista kolmannes on lapsia.

NIEMI-LAINEEN mukaan suomalainen ay-liike on yhdessä rintamassa. Laajimmista toimista on tähän mennessä kertoneet SAK:laiset ammattiliitot.

– STTK:lainen Ammattiliitto Pro on mukana uusin toimin puolustamassa palkansaajia ja korkeasti koulutettujen Akava on kertonut harkitsevansa toimenpiteitä. Ay-liike ei katso sivusta, kun hallitus hyökkää sen jäsenien kimppuun.

Ennen vaaleja perussuomalaiset lupasivat pitää huolta myös pienituloisista palkansaajista.

– Nyt te uhraatte heidät, jotta suurituloisia voidaan palkita erilaisin eduin. Ja tämä kaikki perustellaan härskisti pelottelemalla suomalaisia maahanmuuttajilla.

Niemi-Laine on huolissaan sairausajan palkan leikkauksista. Se johtaa toteutuessaan siihen, että ihmisten on pakko mennä töihin sairaana. Tämä vaarantaa muut työntekijät ja voi johtaa esim. potilasturvallisuuden romahtamiseen.

– Työnantaja voi leikata sairauslomalla olevan palkkaa suoraan, jos se on lain mukaan mahdollista. Palkalliset sairauspäivät pitää neuvotella uudelleen kaikkiin työehtosopimuksiin ja työnantajat haluavat varmasti jotain vastineeksi.

Niemi-Laine toteaa, että hallitus rajaa ensin lakko-oikeutta, jotta sen on helpompi ajaa läpi muut työelämäheikennykset kuten sairaussakko ja potkulaki.

– Potkulain myötä irtisanomissuoja romutetaan eikä irtisanominen jatkossa vaadi painavaa syytä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE