Politiikka

JHL päätti toimistaan: Tukilakko uhkaa ratapihoja

Lehtikuva / Irene Stachon
Lehtikuva / Irene Stachon
Lehtikuva / Irene Stachon

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL aikoo pysäyttää tukilakolla Kouvolan ratapihan toiminnan ja Hamina-Kotkan sataman ratapihojen junaliikenteen. Lakossa olisi mukana myös osa Helsingin Ilmalan rautatievarikon töistä.

Työnseisaus vaikuttaisi liiton mukaan koko maan tavaraliikenteeseen ensi keskiviikkona. Tukitoimilla halutaan vauhdittaa sopimusneuvotteluita yksityisellä sosiaalipalvelualalla, yliopistoissa sekä yksityisellä opetusalalla ja ammatillisissa aikuiskoulutuskeskuksissa, JHL kertoo.

– JHL on monien ammattialojen liitto. Nyt miesvaltainen rautatieala tukee työtaistelullaan pienipalkkaisia ja naisvaltaisia aloja, jotta niille saadaan kunnolliset työehdot. Tämä on solidaarisuutta aidoimmillaan, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo.

Tukilakot peruuntuvat, mikäli kaikilla sovittelussa olevilla aloilla päästään sovintoratkaisuihin lakkotoimien alkuun mennessä. Tuntuviin tukitoimiin päädyttiin perusteellisen harkinnan jälkeen, JHL perustelee.

Yliopistojen, yksityisen sosiaalipalvelualan sekä yksityisen opetusalan ja ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten työriitoihin haetaan sopua valtakunnansovittelijan johdolla. JHL katsoo, että sovittelut junnaavat työnantajaosapuolten joustamattomuuden takia.

– Haemme kohtuullisia palkankorotuksia ja parannusta työsuhteiden räikeisiin epäkohtiin. Työnantaja ei ole valmis tarjoamaan näihin ratkaisua, JHL:n neuvottelupäällikkö Kristian Karrasch muistuttaa.

JHL kertoo, että yksityisen sosiaalipalvelualan ammattilaiset ovat jääneet reilusti jälkeen samaa työtä tekevien kunta-alan ammattilaisten palkkatasosta. Yksityisellä opetusalalla henkilöstölle tarjotaan murusia siitä, mitä muilla aloilla on palkankorotusten osalta sovittu.

Yliopistojen neuvotteluissa hiertävät työnantajan matalat palkkatarjoukset ja halu runnella palkkausjärjestelmä uuteen uskoon kiireellisellä aikataululla, liitto ihmettelee.

– Työnantajaosapuolia edustavat Sivistystyönantajat ja yksityisen sosiaalipalvelualan Hyvinvointialan liitto ovat tilanteen vakavuutta vähättelevällä asenteellaan pakottaneet JHL:n käyttämään tukilakkoja tilanteen laukaisemiseksi. Meidän on käytettävä laajemmin liiton lakkovoimaa, jotta työnantaja ottaa neuvottelut tosissaan. Työnantajien joustamattomuudesta maksavat suomalaiset vientiyritykset, joiden toiminta häiriintyy lakon vuoksi, Karrasch pahoittelee.

Juttua on päivitetty klo 9:26.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat