tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

JHL: Työn tuottavuus ei lisäänny pakkolaeilla – ”Hallitus ei puhu työelämän laadun parantamisesta mitään”

Kuva: Jukka-Pekka Flander
JHL:n toimialajohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo hallituksen unohtaneen työelämän laadun vaikutuksen tuottavuuteen ja kilpailukykyyn.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto ihmettelee, miksi maan hallitus vannoo pakkolakien nimeen, vaikka monet asiantuntijat ovat todenneet, etteivät ne ratkaise Suomen kilpailukyky- ja tuottavuusongelmaa.

JHL:n toimialajohtaja Päivi Niemi-Laineen mielestä kilpailukykyloikan saavuttaminen pikemminkin vaikeutuu, kun esimerkiksi julkisen sektorin vuosilomien lyhentämisellä leikataan julkisen sektorin työntekijöiden palkkoja.

− Maan hallituksella tuntuu olevan aukko ymmärryksessä työntekijöiden yhdenvertaisesta kohtelusta. Pidemmät vuosilomat ovat julkisella sektorilla palkankorotusten sijaan annettua ja siten ansaittua palkkaa, Niemi-Laine sanoo tiedotteessaan.

Katse työelämän laatuun

Niemi-Laine muistuttaa, että työhyvinvoinnin ja talouden välisiä suhteita tutkineet asiantuntijat ovat jatkuvasti tuoneet esiin, että työhyvinvoinnilla tai sen puutteella on miljardiluokan vaikutukset talouteen.

Työterveyslaitoksen Työ ja terveys 2012 -raportissa todetaan, että puutteelliseen työhyvinvointiin liittyvät kustannukset ovat yli 40 miljardia euroa vuodessa. Niemi-Laineen mukaan on arvioitu, että työhyvinvointiin panostettu euro voi tuoda jopa kuusinkertaisen tuloksen työnantajalle.

− Hallitus ei puhu työelämän laadun parantamisesta mitään, mutta pakkolaeista pidetään kiinni vaikka ne monien selvitysten mukaan heikentävät työhyvinvointia ja työpaikkojen tuottavuutta samalla, Niemi-Laine arvioi.

Sosiaali- ja terveysministeriön työsuojeluosasto kuvaa asiantuntijoiden kanssa laaditussa raportissaan ”Menetetyn työpanoksen kustannus” (2014), kuinka sairauspoissaoloista, sairaana työskentelystä, työkyvyttömyydestä, työtapaturmista, ammattitaudeista ja terveydenhoidosta syntyy kansantalouden menetystä vuodessa yhteensä 24 miljardia euroa.

− Se tarkoittaa kahta miljardia euroa joka kuukausi, Niemi-Laine täsmentää.

Sote haastaa

Niemi-Laineen mukaan sote-uudistus tuo nyt mukanaan valtavat haasteet henkilöstön työhyvinvoinnista huolehtimiselle.

− Työhyvinvoinnin merkitys kasvaa muutostilanteissa. Taito johtaa ihmisiä ratkaisee muutoksen onnistumisen.

Menettelytavat vaikuttavat oikeudenmukaisuuden kokemukseen, joka puolestaan heijastuu henkilöstön hyvinvointiin ja työn hallinnan tunteeseen.

− Työhyvinvoinnin parantaminen tukee tehokkaasti sote-uudistuksen onnistumista, Niemi-Laine kiteyttää.

Risikko: Laittomasti maassa olevien piilottelua harkitaan rangaistavaksi – Koskisiko kirkon suojan antamista?

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) pohtii laittomasti maassaolevien rangaistusten koventamista. Hänen mukaansa harkitaan myös, pitäisikö avunanto ja piilottelu tehdä rangaistavaksi. Asiasta kirjoittaa Yle.

Suomessa kirkot ovat antaneet suojaa turvapaikanhakijoille.

Demokraatti kysyi ministeri Risikolta tekstiviestitse, tarkoittavatko hänen kommenttinsa sitä, että kirkon toiminta voisi tulla rangaistavaksi.

– Kuten sanoin laittomasti maassaoloa ehkäistään kaikin keinoin. Mutta en ota vielä kantaa esitettyihin keinoihin. Tässä vaiheessa mennään viime syksynä sovituilla. Uusia vasta arvioidaan, Risikko vastaa.

Risikko on kommentoinut tänään medialle sisäministeriön toimintaa ja sen muutoskaavailuja turvapaikkaprosessissa.

Keskustelua aiheesta

Reuters: Imaami houkutteli Barcelonan terrori-iskun tekijöitä veritekoon

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan Espanjan syyttäjänvirasto vaatii neljää Barcelonan terrori-iskusta kiinni otettua epäiltyä vangittaviksi.

Epäiltyjä kuultiin tänään tiistaina ensi kertaa oikeudessa. Istuntoon ei päästetty yleisöä eikä tiedotusvälineiden edustajia.

Reutersin tietojen mukaan kaksi epäilyistä on kertonut, että Ripollin kaupungin imaami houkutteli muita miehiä terroritekoon.

Imaami Abdelbaki Es Satty menehtyi, kun ryhmä edellisenä iltana valmisteli pommeja terrori-iskua varten ja yksi pommeista räjähti vahingissa.

Isku tapahtui viime torstaina, kun terroristi ajoi Barcelonan suositulla La Rambla -kadulla ihmisten päälle pakettiautolla. Kadulla kuoli 13 ihmistä ja 120 loukkaantui. Poliisi surmasi pääepäillyn eilen Barcelonan ulkopuolella. Yhteensä iskujen takana oli viranomaisten epäilyjen mukaan 12 rikollisen terrorisolu.

FC Barcelona haastaa entisen supertähtensä oikeuteen

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Jalkapallon Espanjan liigassa pelaava FC Barcelona haastaa PSG:hen seurasta siirtyneen Neymarin oikeuteen.

Barcelona tiedotti tiistaina verkkosivuillaan, että se vaatii takaisin Neymarille jo maksetut 8,5 miljoonan bonukset kymmenen prosentin korolla lokakuussa 2016 tehdystä jatkosopimuksesta.

Neymar siirtyi hiljattain pariisilaisseuran riveihin, kun PSG maksoi Barcelonalle brassipelaajasta historiallisen 222 miljoonan euron ulosostohinnan. Ulosostettu sopimus olisi ollut voimassa vuoteen 2021 asti.

Neymar on aloittanut uudessa seurassaan vahvasti. Hän on tehnyt kahdessa ensimmäisessä ottelussaan yhteensä kolme maalia.

AVAINSANAT

Washington Postin faktatiimi tarkasti: Näin monta kertaa päivässä Trump puhuu ohi suunsa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ehtinyt presidenttikautensa aikana esittää julkisuudessa 1057 virheellistä tai harhaanjohtavaa väitettä. Asia ilmenee The Washington Post -sanomalehden artikkelista.

Sanomalehden faktantarkistustiimi kertoo seuranneensa Trumpin sanomisia hieman yli seitsemän kuukauden ajan. Tuhannen virheellisen väittämän rajapyykin Trump rikkoi elokuun alussa.

Keskimäärin Trump esittää 4.9 virheellistä tai harhaanjohtavaa väitettä päivässä. Wahsington Postin mukaan Trumpin tahti on kiihtynyt hieman alkukesästä, ja lehti epäileekin Trumpin saavuttavan 2000 virheellisen väitteen rajapyykin ennen vuodenvaihdetta. Tuolloin presidentti on ollut virassaan tasan vuoden.

Trumpin lempiväittät ovat liittyneet Obamacareen ja Hillary Clinttoniin.

Lehti pitää Trumpin tilastoja vaikuttavina. Faktantarkistustiimi kertoo, että heidän piti alun perin julkaista uutinen 1000 rajapyykin rikkoutumisesta alun perin elokuun alussa. Uutinen kuitenkin viivästyi Trumpin möläytysten pitäneen ryhmän liian kiireellisenä.

USA:n puolustusministeri: Isisin päivät Irakissa ovat luetut

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain puolustusministeri Jim Mattis vakuutti tiistaina Irakissa, että äärijärjestö Isisin päivät maassa ovat luetut. Mattis saapui maahan osoittaakseen tukensa irakilaisjoukoille, jotka ovat viikonlopusta asti käyneet raskaita taisteluja Tal Afarin kaupungin valtaamiseksi.

Tal Afar on viimeisiä Isisin hallussa olevia kaupunkeja, ja siellä arvellaan olevan toista tuhatta äärijärjestön taistelijaa. Irakilaislähteiden mukaan kaupungin valtaus vienee viikkoja.

Irakin hallituksen joukot valtasivat kesällä Mosulin suurkaupungin Isisiltä Yhdysvaltain johtaman liittouman tuella.

Mattis kävi myös keskusteluja Irakin tulevaisuudesta. Asiantuntijat ovat pelänneet maan sirpaloituvan osiin tai joutuvan entistä enemmän naapurimaa Iranin etupiiriin.