Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

JHL vaatii pikaisia palkankorotuksia – puheenjohtaja vihjaa työtaistelutoimilla: ”Meiltä eivät pelimerkit lopu”

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen (vas.), Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima ja JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine osallistuivat kunta-alan mielenilmaukseen Helsingissä 6. toukokuuta.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on pettynyt siihen, ettei kunta-alan työntekijöille saatu neuvoteltua palkankorotuksia kesäksi.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Liitto laskee, että työntekijät menettävät satoja euroja kunta-alan neuvotteluiden vuoksi. Ammattiliitto JHL vaatii tilanteeseen pikaista ratkaisua ja on valmis myös lisäämään painostustoimia.

Kunta-alan neuvotteluja on käyty jo noin viiden kuukauden ajan monin tavoin neuvotellen, valtakunnansovittelijan sekä sovittelulautakunnan johdolla.

– On koottu tavoitelistoja, esitelty reunaehtoja, tutkittu tilastoja ja kerrottu näkemyksiä sovittelussa, JHL luettelee tiedotteessa.

Neuvotteluosapuolet ovat keskustelleet virallisesti ja myös epävirallisesti varsinaisten neuvottelupöytien ulkopuolella. Neuvottelutulosta ei silti ole syntynyt ja neuvotteluiden jatkamisesta ei ole tietoa.

– Palkankorotukset kuuluvat kaikille. Jokainen kuukausi ilman palkankorotuksia on tappio kunta-alan työntekijöille, koska korotuksia ei makseta takautuvasti. JHL olisi halunnut palkankorotukset kaikkien kunta-alan työntekijöille jo kesäkuun alussa. He ovat palkankorotuksensa todellakin ansainneet, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine linjaa.

Hän huomauttaa, että jos neuvottelut siirretään kesän yli, jopa loppuvuoteen, mahdolliset palkankorotukset saattavat astua voimaan esimerkiksi vasta vuoden 2023 alussa.

– Jos tänä kesänä luvassa oleva 46 euron korotus jäisi saamatta, siitä kertyisi vuoden loppuun mennessä menetystä 322 euroa.

”Poliitikkojen on syytä pitää näppinsä erossa neuvotteluista.”

Sovittelulautakunnan antamassa sovintoesityksessä oli palkankorotuksia, joiden suuruusluokkaa ei ole JHL:n mukaan nähty sitten 2007 palkkaratkaisujen.

– Ne olisivat ylittäneet palkkaohjelma mukaan lukien talven ja kevään aikana työmarkkinoilla sovitut ratkaisut kirkkaasti. Lisäksi paikallisilla järjestelyerillä oli tarkoitus korottaa syvimmässä palkkakuopassa olevien palkkoja.

JHL on järjestänyt kevään aikana lakkoja kymmenessä kaupungissa ja koko valtakunnassa on edelleen päällä ylityö- ja vuoronvaihtokielto.

– Uskomattoman kovakalloista porukkaa täytyy olla neuvottelupöydän toisella puolella, kun nämäkään eivät ole riittäneet jäsentemme vahvan tahtotilan ilmaisuksi. Meiltä eivät pelimerkit lopu, joten lisää on tulossa, Niemi-Laine valottaa liiton suunnitelmia.

JHL:n mielestä poliitikkojen on syytä pitää näppinsä erossa neuvotteluista. Neuvottelut on sen mukaan käytävä neuvotteluosapuolten välillä, ei eduskunnassa, ei somessa eikä julkisuudessa.

– Neuvottelutuloksen saaminen kunta-alalle on tällä kierroksella todella vaikeaa. Vaikeuskerrointa on turhaa lisätä sillä, että neuvotteluihin puuttuvat sellaiset osapuolet, joilla ei ole asiassa neuvotteluvaltaa. Yhdenkään poliitikon ei ole syytä kiillottaa imagoaan kunta-alan neuvotteluihin sorkkimisella, Niemi-Laine korostaa.

Kunta-alan sopimuskausi päättyi jo helmikuun lopussa, ja siitä lähtien ala on ollut sopimuksettomassa tilassa.

– JHL:n selkeät vaatimukset ovat ennallaan: palkankorotukset ja palkkaohjelma kaikille kunta-alan sopimusaloille ja työelämän laatua pitää kehittää myös tekstipuolella. Tilanne on ratkaistava mieluummin pikemmin kuin myöhemmin. Odotamme työnantajalta nyt selkeää arvostusta työntekijöille tilanteen ratkaisemisen muodossa, Niemi-Laine vaatii.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE