Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

JHL:n Niemi-Laine: ”Tämä on vuosisadan työehtosopimus”

JHL
JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

Ammattiliitto JHL viestii tyytyväisyyttään kesäkuussa saavutettuun kunta-alan sopimukseen ja viisivuotiseen palkkaohjelmaan. Jo tämän syksyn aikana sopijaosapuolet neuvottelevat ensimmäisen (yleisen linjan ylittävän) järjestelyerän kohdentamisesta.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– On hyvä asia, että Julkisen alan unioni JAU ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko saivat neuvoteltua kaikille kunta-alan ja tulevien hyvinvointialueiden (sote) työntekijöille sopimuskorotukset ja viisivuotiset palkkaohjelmat. JAUn ja Jukon neuvottelemat korotukset tulevat kaikille työntekijöille, myös hoitajille sotessa ja kunnissa, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine toteaa tiedotteessa.

Hän huomauttaa, että kunta-alan sopimus lisää merkittävästi paikallista sopimista, koska palkkaohjelma sisältää merkittävän määrän rahaa paikallisesti sovittavaksi. Paikallisen sopimisen lisäämisessä halutaan ratkaista työvoiman saatavuuteen liittyviä ongelmia.

– Kaikilla työpaikoilla on omat haasteensa työvoiman saatavuuden osalta. Toisilla enemmän ja toisilla vähemmän. Siksi onkin tärkeää, että uudessa kunta-alan sopimuksessa on mukana rahat palkkausjärjestelmäuudistukseen. Näin päästään luomaan uutta kannustavaa palkkausjärjestelmää, joka huomioi eri henkilöstöryhmien tarpeet. Olen iloinen siitä, että saimme neuvoteltua sellaisen työehtosopimuksen kunta-alalle ja soteen, että se avaa kaikki mahdollisuudet luoda naisvaltaiselle alalle paremmat palkat. Tämä on vuosisadan työehtosopimus, Niemi-Laine sanoo.

Hänen mukaansa vientivetoinen työmarkkinamalli on tullut tiensä päähän Suomessa. Se ei ole parantanut naisten palkkatasa-arvoa työmarkkinoilla. Edelleen naisten palkkaero miesvaltaisiin aloihin suhteutettuna on 16 prosenttia.

– Toimialakohtaiset palkkaratkaisut ovat tätä päivää. Se näkyy kunta-alan palkkaratkaisussa, jossa aidosti ratkotaan ja parannetaan naisvaltaisen alan palkkatasa-arvoa erityisesti paikallisesti sopien, hän sanoo tiedotteessa.

Niemi-Laine on tyytyväinen, että palkansaajapuoli on aloittanut yhteisen keskustelun työmarkkinajärjestelmän tulevaisuudesta.

– JHL ei sitoudu mihinkään valmiiseen malliin. Edellytämme, että kaikki sektorit ja toimialat ovat yhdessä pohtimassa mahdollisuutta uuteen työmarkkinajärjestelmään.

Puheenjohtajan mukaan JHL:n täytyy olla osapuoli pöydässä, jossa uutta työmarkkinajärjestelmää rakennetaan.

– Liitto ei ole valmis ulkoistamaan neuvottelutavoitteiden tai neuvottelutulosten hyväksymistä muiden työmarkkinatoimijoiden päätettäväksi. Kaikkien oltava osallisena yhteistä edunvalvontaa rakennettaessa.

JHL:n puheenjohtaja toteaa, että vientivetoinen malli ei ole edistänyt palkkatasa-arvoa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE