Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

Jo on hurjat lämpötilaerot: etelässä vajaat 10 plusastetta, pohjoisessa 20 miinusastetta

Lehtikuva

Suomen säätä leimaa viikonloppuna epävakaisuus, ja sateita on luvassa Keski- ja Pohjois-Lappia lukuun ottamatta kaikkialla, kertoo päivystävä meteorologi Heikki Sinisalo Ilmatieteen laitokselta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

– Sateen olomuoto vaihtelee siten, että maan eteläosassa se on vettä, mutta kun päästään maan keskivaiheille, se on lunta ja räntää, Sinisalo sanoo.

Lisäksi jäätäviä tihkuja saattaa esiintyä paikoitellen etenkin Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan rannikoiden lähellä. Paikoin niitä voi tulla myös idempänä.

Lämpötiloissa on suurta vaihtelua maan eri osien välillä. Etelärannikon tuntumassa voi sunnuntaina olla korkeimmillaan kahdeksan plusastetta. Nollaraja kulkee Sinisalon mukaan suurin piirtein Pohjanmaan ja Pohjois-Karjalan korkeudella.

– Keski-Lapista pohjoiseen korkein lämpötila on sunnuntaina viitisentoista pakkasastetta. Yöllä varmaan kaksikymmentäkin rikkoutuu Keski- ja Pohjois-Lapissa monin paikoin. Sunnuntaina päivälläkin voi olla 20 pakkasastetta jossain Inarinjärven lähistöllä.

Suuret lämpötilaerot johtuvat Sinisalon mukaan siitä, että Lapissa säätä kylmentää korkeapaine, kun taas Etelä- ja Keski-Suomessa vaikuttaa matalapaine.

Koska matalapaine ja korkeapaine ovat verrattain lähekkäin, tuulet ovat sunnuntaina melko kovia Pohjanlahdella.
Ajokeli on sunnuntaina suuressa osassa maata huono lumi- tai räntäsateiden takia.

Lunta on tällä haavaa eniten Keski- ja Pohjois-Lapin rajaseudulla. Esimerkiksi Inarissa ja Sodankylässä lumen syvyydeksi on mitattu yli 30 senttiä.

– Lisäksi Kainuussa asema Puolangalla näyttää 30:tä senttiä, Sinisalo kertoo.

Lumiraja kulkee tällä haavaa Pohjanmaan eteläosasta Pirkanmaan kautta Etelä-Karjalaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

DEMOKRAATTI

Kotimaa
29.5.2020
Kaarlo Simojoki on hoitanut satoja alkoholisteja, huumeiden käyttäjiä ja peliriippuvaisia: ”Oletko nähnyt yhtään tukikonserttia juoppojen puolesta?”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE