Internationellt

Joe Biden vann i elektorskollegiet

Foto: David Everett Strickler/Unsplash
Elektorskollegiet bekräftade att Joe Biden får flytta in i Vita huset i januari 2021.

Demokraten Joe Bidens valseger i presidentvalet i USA 2020 har bekräftats av elektorskollegiet med rösterna 306 mot 232. Allt gick som väntat utan trolösa elektorer som brukar vara sällsynta undantag i amerikanska presidentval.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

I presidentvalet 2016 vann republikanen Donald Trump i princip med samma marginal mot Hillary Clinton. Då förekom det sällsynt många trolösa elektorer och 306 mot 232 förvandlades till 304 mot 227 i den slutliga omröstningen. Det resultatet fick också en del delstater att ge stramare tyglar åt sina elektorer. Nu förlorade alltså Trump mot Biden med exakt samma marginal i elektorskollegiet som projicerades efter att rösträkningen i folkvalet hade avslutats. Det amerikanska presidentvalet är inte ett direkt folkval men elektorerna är avsedda att representera folkviljan i den omfattningen systemet annars tillåter den att komma fram, utan att de ska fatta självständiga beslut. På det sättet gick årets omröstning mönstergillt.

 

Elektorerna röstade i varje delstats huvudstad och i den federala huvudstaden Washington DC. Vad som gjorde årets omröstning exceptionell var Trumps desperata försök att ifrågasätta elektorerna i en del delstater. Vanligtvis erkänner förloraren sin förlust direkt efter att rösterna i folkvalet har räknats. Det har funnits vissa undantag som presidentvalet 2000 som avgjordes i Högsta Domstolen och presidentvalet 1876 som avslutade rekonstruktionstiden och ledde till en politisk kompromiss mellan nord- och sydstaterna där valresultatet godkändes i utbyte mot att nordstaternas ockupation av sydstaterna upphörde. Till en del försvårades Trumps försök att ifrågasätta valresultatet 2020 av lagstiftning som hade kommit till som följd av 1876 års val då det var verkligen svårt att hitta ett allmänt accepterat resultat i kampen mellan Rutherford Hayes och Samuel Tilden.

 

En besvikelse för Trump var att hans justitieminister Bill Barr gick med på att acceptera det allmänna omdömet om att Bidens seger var rättvis. En följd av resultatet i elektorskollegiet var att Trump meddelade på Twitter att Barr lämnar sitt regeringsuppdrag redan före jul. Barr har i de flesta andra fall varit extremt lojal mot Trump oavsett hur orimliga krav presidenten har ställt men här gick det för långt. En annan sak är att det kan vara fördelaktigt för Trump att ha justitiedepartementet de sista veckorna av mandatperioden under en tillförordnad chef och på det sättet mer direkt under presidentens kontroll. Han undersöker antagligen möjligheterna att skydda sig och sin familj från olika undersökningar och det motsatta, möjligheterna att driva undersökningar mot sina fiender som politisk vendetta. Ju mindre självständig chefen för justitiedepartementet är, desto större möjligheter till maktmissbruk. Om Trump lyckas dra personlig nytta av manövern återstår att se men det är sannolikt att hans jurister har rekommenderat att inte ha en av senaten godkänd ordinarie minister i ämbetet om man försöker mjölka ut det sista som finns av makten.

 

Kongressen kommer ännu att den 6 januari formellt räkna de elektorsröster som nu har avgetts. Trump och de kongressledamöter som är presidenten lojala kan försöka ifrågasätta resultatet i det skedet ännu men de har ingen majoritet att driva sin vilja igenom. Om kongressen gjorde något i det skedet för att kullkasta valresultatet skulle det vara en statskupp men sådana möjligheter finns alltså inte. En avgående republikansk kongressledamot, Paul Mitchell, utträdde ur sitt parti som protest mot att så många av hans republikanska kollegor har förblivit Trump lojala i ifrågasättandet av valresultatet. Mitchell skulle hur som helst inte längre sitta kvar den 6 januari så utträdet ur partiet är mest en symbolisk protest. Mitchell har lojalt röstat för Trumps politik men han tyckte att gränsen gick i att Trump och hans belackare har grundlöst ifrågasatt valresultatet.

 

Joe Bidens valseger är klar och efter omröstningen i elektorskollegiet gratulerades han officiellt av Rysslands president Vladimir Putin. Trump kan fortsätta sabotera övergången till den nya administrationen men omvärlden börjar inse att hans tid i ämbetet tar slut den 20 januari.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE