Nyheter

Johan Kvarnström är ny chefredaktör för Abl

Christoffer Relander

Den 15 mars tillträder Johan Kvarnström (30) som chefredaktör för Arbetarbladet. Han efterträder då Siv Åstrand som avgår med pension.

Lukas Lundin

– Det känns som en ynnest att nu få arbeta med både journalistik och politik, även om ryggradsreaktionen kanske är att de två är oförenliga. Men jag är nöjd – de socialdemokratiska värderingarna behövs mer än någonsin i dagens värld, säger Johan Kvarnström, som också meddelar att han i elfte timmen beslöt sig för att ställa upp som obunden på socialdemokraternas lista i kommunalvalet i Raseborg.

– I dessa tider av privatisering, bolagisering – och främlingsfientlighet, i snabbflödets tid behövs det analyser av de större sammanhangen. Det hoppas jag att jag på sikt ska kunna bidra med i Arbetarbladet.

Att Arbetarbladet numera enbart utkommer digitalt ser han som utmanande – det är möjligt att ta ytterligare steg med det konceptet.

– Och jag ser det som mycket lockande och spännande att Arbetarbladet framöver dels ska intensifiera sitt samarbete med tidningen Demokraatti, dels öppna upp för det nordiska säger han.

Johan Kvarnström har tidigare i flera år arbetat på tidningen Västra Nyland. En god erfarenhet, eftersom en redaktör på en lokaltidning får och ska arbeta på ett brett plan.

– Jag lärde mig att ett människonära tänkande är viktigt i journalistiken – att en av uppgifterna är att ta reda på hur människor konkret berörs av abstrakta myndighetsbeslut. Det är lärdomar jag tar med mig från Västra Nyland, konstaterar Johan Kvarnström.

Senast arbetade Kvarnström på Hufvudstadsbladet i Helsingfors:

– Det har varit en givande tid. Det är som om entusiasmen för grävande journalistik där skulle finnas i väggarna. Under tiden på Hbl har jag fått ett bättre sinne för nyhetsprioritering.

Siv Åstrand

FAKTA OM JOHAN KVARNSTRÖM

– Född och uppvuxen i Ekenäs, ska fylla 31 år i mars

– Sambo med Katarina, 3 barn, 11, 9, och 1 år gamla

– “Illa dold talang”: rappar på svenska under artistnamnet Qruu. En skiva klar som kommer ut i sommar. Allmänt aktiv kulturaktör.

– Utbildning: avlagt fil.mag-examen vid Åbo Akademi med filosofi som huvudämne, men även studerat samhällsvetenskaper, nationalekonomi, offentlig förvaltning

– Läser gärna, senast John Steinbecks roman Vredens druvor. (“Synd att ingen tidigare har sagt till mig hur bra den romanen är!”). Samt Thomas Pikettys  Kapitalet.

– Har ända sedan tidiga tonår odlat ett starkt intresse för samhälls- och politiska frågor.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE