Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Johanna Ojala-Niemelä: Valmiuslakia on päivitettävä koronan jälkeen

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.).

SDP:n kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä vetää eduskunnan perustuslakivaliokunnan vaativaa tehtävää.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Hänen johdollaan valiokunta on syynännyt tarkkaan, noudattavatko koronan takia käyttöön otetut valmiuslain pykälät perustuslakia. Kyse on isoista asioista, ihmisten perusoikeuksista ja turvallisuuden toteutumisesta poikkeusoloissa.

Ojala-Niemelä on juristina ja puheenjohtajana jo nyt huomannut, että valmiuslaki vaatii tiettyä korjausta. Sen aika on kuitenkin vasta sitten, kun koronatilanne on ensin saatu ratkottua.

Ojala-Niemelä totea, että lakia tehtäessä on selkeästi ajateltu ennen kaikkea sotatilaa.

– Valmiuslain osalta olen huomannut joitakin puutteita. Nyt on osoittautunut, että sen pykälät ovat vähän jäykkiä kääntymään tartuntatautilanteeseen. On tarpeen aukaista valmiuslaki ja korjata pahimmat puutteet, Ojala-Niemelä linjaa.

– Valmiuslaista ei esimerkiksi löydy suoraa pykälää, minkä nojalla ravintolat voidaan sulkea. Sen vuoksi se päädyttiin tekemään erillisellä hallituksen esityksellä nojaten perustuslain 23 pykälään, joka mahdollistaa perusoikeuksien rajoittamisen poikkeustilanteessa.

Koronan varjolla Unkarissa maan pääministeri Viktor Orbán on saanut poikkeuslailla käytännössä rajattomat mahdollisuudet hallita. Hallitus voi nyt itse määritellä, milloin poikkeustilanne on ohi. Aika näyttää, miten käy.

Suomessa ei tällä hetkellä ole vastaavankaltaisia huolia kuin vaikkapa Unkarissa, mutta kun poikkeuksellisista asioista päätetään, aina on pohdittava myös sitä, avataanko tulevaisuudessa ovia joillekin epämiellyttäville tapahtumakuluille.

Myös Johanna Ojala-Niemelä on pohtinut, onko yksinkertainen enemmistö valmiuslain mukaisia toimenpiteitä varten riittävä.

– Jos tulisi hallitus, joka käyttäisi toimivaltuuksia väärin…, hän miettii.

– On pohtimisen arvoinen asia myös, olisiko määräenemmistöä nostettava, Ojala-Niemelä sanoo.

Perustustuslakituomioistuimen perustamista Suomeen Johanna Ojala-Niemelä ei kannata.

– Kävimme syksyllä perustuslakivaliokunnasta tutustumassa Saksan perustuslakituomioistuimeen. Kaikkien matkalla olleiden näkemys oli se, että Suomen malli on parempi. Pääsemme jo ennakkoon arvioimaan lakien perustuslainmukaisuutta. Valmiuslakien soveltamisasetukset voivat tulla myös jälkitarkasteluun, jonka osalta meillä on mahdollisuus hyväksyä tai kumota ne.

Lue Johanna Ojala-Niemelän laaja haastattelu Demokraatista 9.4.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE