Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Toimituksen kommentit

Johnny Depp, Amber Heard ja Ilmarinen – yhteinen kokemus oikeassa olemisesta palkitsee

AFP / LEHTIKUVA / STEVE HELBER
Toimituksen kommentit

Simo Alastalo

Demokraatin politiikan toimittaja.

Yhdysvaltalainen näyttelijä Johnny Depp Fairfaxin kaupungin oikeustalolla Virginiassa 27. toukokuuta.

Valkoinen rikas heteromies nai itseään huomattavasti nuoremman elokuvatähden ja suhde muuttuu väkivaltaiseksi. Koska maailma on sellainen kuin se on, enemmistö meistä olettaa tuon lauseen perusteella kuka hakkasi ja ketä. Tilastojen perusteella valtaosa meistä on oikeassa.

Simo Alastalo

Demokraatti

Kansainvälistä julkisuutta saanut Hollywood-oikeudenkäynti Depp vs Heard on esimerkki siitä miksi oikeudenkäyntejä ei käydä oletusten tai tilastojen perusteella. Seikkaperäisen todistelun lopputuloksena uhriksi todettiin Johnny Depp, rikas, valkoinen heteromies. Myönnän yllättyneeni.

Nopeat oletukset syyllisyydestä ja syyttömyydestä vaikuttavat ihmislajin perusominaisuudelta. Ehkä on ollut hyödyksi ratkaista konfliktit nopeasti ja siirtyä eteenpäin. Päättää kenet julistetaan ulkopuoliseksi, karkotetaan tai suljetaan vankilaan. Poistamalla pahikset on pidetty yllä käsitystä oman porukan hyvyydestä.

Jos Depp oli syyllinen, sitä oli myös Ilmarinen, suomalainen vakuutusyhtiö, joka irtisanoi koeajan päätteeksi juuri avioliiton solmineen homomiehen. Kasvoton instituutio ja sen anonyymiksi jäänyt johtaja syrji alaistaan ja antoi hänelle potkut. Paitsi, ettei näin välttämättä tapahtunut.

Yhtiön kulunvalvontajärjestelmä on osoittanut, ettei irtisanotun kertomus tapahtumien kulusta pidä paikkaansa. Toki kyse on Ilmarisen itsensä tekemästä selvityksestä eikä lopullista varmuutta ehkä koskaan saada. Toisin kuin Deppin koti, suomalaiset työpaikat eivät ole täynnä nauhoittavia valvontalaitteita.

“Hyvyys ja pahuus eivät riipu identiteeteistä”

Ongelma on, että irtisanottu sai oman tarinansa läpi mediassa totuutena ilman muuta näyttöä kuin oma kertomuksensa. Aivan kuten Amber Heard. Oikeudenkäynnissä kuultiin nauhoite, jossa Heard kertoi suunnitelmansa Deppille etukäteen. Kuka uskoisi, että sinä olet perheväkivallan uhri? Hyvin harva uskoi, monet eivät usko vieläkään.

Totuus on vaikea asia, josta kiistellään usein tuomion julistamisen jälkeenkin. Joskus kiistat johtuvat totuusolettamista, joihin takerrutaan vaikka näyttö osoittaisi päinvastaista tai sitä ei lainkaan olisi.

On tarpeellista ajatella kuuluvansa hyviksiin, se lisää motivaatiota ja helpottaa yhteisen hyvän tavoittelua. “Hyvien ihmisten” porukassa on vähemmän konflikteja. Kielteisen energian voi suunnata ihmisiin, jotka työnnetään reunan yli, pahisten puolelle.

Näytön arviointi ja maailman monimutkaisuuden ymmärtäminen eivät palkitse yhtä paljon kuin yhteinen kokemus oikeassa olemisesta. Siksi debatteja käydään taisteluhaudoista ja ketunhäntiä nähdään myös kainaloissa, joissa niitä ei ole.

Hyvyys ja pahuus eivät riipu identiteeteistä. Ihmiset ovat yhtä ja samaa ja tulevat toisilleen yllätyksenä.

(Susanna Kuparisen perusteellinen selvitys Depp vs Heard -oikeudenkäynnistä on luettavissa Helsingin Sanomista.)

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE