Mielipiteet

Joka toinen päivä yli 65-vuotias suomalainen tekee itsemurhan – Onko vanhuksienkin Suomessa kohtapuoliin jo pakko siirtyä rikollisuuden pariin?

Istock
Istock

Eläkeläisten pitää myös saada 300 euron kuukausittainen nettoansaitsemismahdollisuus ilman, että se vaikuttaa asumistukeen.

Noin 500 000 eläkeläistä kituuttaa köyhyysrajan alapuolella. Yhä useampi eläkeläinen joutuu velkakierteeseen ja myös ulosottoon, koska pienet eläkkeet eivät riitä edes perusmenoihin.

Joka toinen päivä yli 65-vuotias suomalainen tekee itsemurhan. Eläkeläisellä on vähemmän vaihtoehtoja selvittää velkansa kuin työssä käyvällä. Onko vanhuksienkin Suomessa kohtapuoliin jo pakko siirtyä rikollisuuden pariin pystyäkseen elämään ja olemaan edes jotenkin osallinen tässä yhteiskunnassa?

On väärin, että eläkeläiset joutuvat elämään köyhyydessä, osattomana ja neljän seinän sisällä Suomessa pysyäkseen hengissä. Sitä paitsi markkinataloudelle on hyväksi, että myös eläkeläiset voivat kuluttaa. Se luo työpaikkoja ja pitää osaltaan yhteiskunnan rattaat pyörimässä.

Sillä, että eläkeläisillä on edes jonkin verran ostovoimaa perusmenojen jälkeen (asuminen, ruoka, lääkkeet) on suuri merkitys eläkeläisten hyvinvoinnille ja terveydelle.

Kohtuullinen ostovoima näkyy myös terveydenhuollon menojen laskuna yhteiskunnalle.

Köyhyys ja eriarvoisuus luodaan politiikalla, ja sillä ne voidaan myös poistaa. Päättäjät! Tehkää tästä asiasta nopeasti aloite ja viekää asia päätökseen, jotta maksuvaikeuksissa olevien ja köyhien eläkeläisten tilanne helpottuu edes vähän.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 49 Demokraatti
KEVYET TULOKSET - Perustulokokeilu päättyy vuoden lopussa
LIISA JAAKONSAARI- Konkarimeppi kertoo oppineensa ainakin yhden asian -
TARKKA JA LENNON - Kirja-arvioissa muistelmia
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


SIMO ALASTALO

Hampaaton rauhan Pekka syleilee natseja
14.12.2018

Luetuimmat


Uusimmat