Kotimaa

”Jokainen, joka tekee hyviä asioita, on arvokas” – Helsingissä juhlittiin uusia kansalaisia

Pertti Nisonen
Pertti Nisonen
Pertti Nisonen

Helsingin kaupunki kutsui kaikki vuonna 2016 Suomen kansalaisuuden saaneet täysi-ikäiset helsinkiläiset kansalaisuusjuhlaan, joka järjestettiin Musiikkitalossa tänään.
Kansalaisuusjuhlaa vietettiin Helsingissä nyt Suomi 100 -juhlavuonna ensimmäistä kertaa. Tilaisuuden isäntä ja avauspuhuja oli pormestari Jan Vapaavuori (kuvassa).

Kansalaisuusjuhla on yksi tapa vahvistaa aktiivista kansalaisuutta, johon Helsingissä pyritään uudella osallisuus- ja vuorovaikutusmallilla.

– Parempaa Helsinkiä halutaan tietoisesti rakentaa yhdessä. Kaupunkilaisten ja yhteisöjen asiantuntemus ja osaaminen halutaan ottaa kaikilla tasoilla mukaan, kun Helsingin kaupungin toimintaa ja palveluita kehitetään, Vapaavuori korosti .

Hän muistutti myös Helsingin kansainvälisyydestä.

– Uusista Suomen kansalaisista ja maahanmuuttajista puhuttaessa on tärkeä muistaa, että kyseessä ei ole mikään uusi ilmiö. Helsinki ei ole koskaan ollut yhden kansallisuuden kaupunki, vaan aina kansainvälinen. 1900-luvun alussa muita kuin suomea tai ruotsia puhuvia oli yli kymmenen prosenttia helsinkiläisistä. Nyt sama osuus on noin 15 prosenttia.

Toivoisin, että ihmiset oppisivat tuntemaan toisensa.

Juhlaohjelmassa kuultiin myös viime lokakuussa Suomen kansalaisuuden saaneen Luay Helalin puhe.

– Kansalaisuus on arvokas, koska Suomi on tehnyt ja tekee edelleen hyvää työtä, että maasta tulee koko ajan parempi kaikilla elämänalueilla. Suomi merkitsee turvallisuutta, vapautta, tasa-arvoa, demokratiaa, parasta koulutusta ja kasvatusta sekä monia muita hyviä asioita.

Hän nosti esille myös taustoihin tutustumisen merkityksen.

– Jokainen, joka tekee hyviä asioita, on arvokas. Toivoisin, että ihmiset olisivat enemmän kiinnostuneita toisistaan ja oppisivat tuntemaan toisensa.

Kutsuttavia oli yhteensä noin 1 500 ja heistä noin 150 ilmoittautui ja saapui tilaisuuteen. Maailmalla vastaaviin vakiintuneisiin juhliin ilmoittautuu keskimäärin 20 prosenttia kutsutuista.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat