Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Jokainen meistä ymmärtää, että jos nämä jäävät tähän…” – Ihalainen kantaa huolta Suomen pitkän aikavälin kasvusta

Työministeri Jari Lindström (s.) ja kansanedustaja Lauri Ihalainen keskustelevat eduskunnassa (kuva otettu 25.10.).

SDP:n kansanedustaja Lauri Ihalainen kantoi huolta Suomen kasvusta pitkällä aikavälillä, kun eduskunnassa käsiteltiin tänään opposition vaihtoehtobudjetteja.

– Se on totta, että tällä hetkellä kasvu on noin 2,9:ää prosenttia, mutta pidemmän aikavälin kasvuennusteet ovat prosentin–puolentoista luokkaa. Jokainen meistä ymmärtää, että jos nämä jäävät tähän, niin niillä kasvuluvuilla ei saavuteta niitä taloudellisia tuloksia tai työllisyystavoitteita, joita me olemme itsellemme asettaneet. Me tarvitsemme tässä mielessä osaamisperusteista, vientivetoista kasvua, Ihalainen painotti.

Hän totesi ja kävi esimerkein läpi, miten SDP:n vaihtoehtobudjetissa on nähty paljon vaivaa sen pohtimiseksi, miten pitkän ajan kasvun edellytyksiä rakennetaan.

– Taustalla on tietysti huoli siitä, että meillä on edelleenkin – vaikka työttömyys onneksi on taittunut, myös pitkäaikaistyöttömyys – 105 000 pitkäaikaistyötöntä ja 35 prosenttia kaikista työttömistä on pitkittyneessä työttömyydessä. On selvää, että parasta julkisen talouden tervehdyttämistä on työllisyysasteen nostaminen: 1 prosentti työllisyysasteessa tuo julkiseen talouteen 800 miljoonaa euroa hyvää.

Kierto- ja jakamistaloudessa merkittävät mahdollisuudet.

Ihalainen painotti ensinnä panostuksia tutkimukseen, tuotekehitykseen ja innovaatioihin. Myös Suomen investointi-ilmaston on oltava suotuisa.

– Olemme tässä vaihtoehtobudjettiesityksessä esittäneet uudenaikaisen elinkeinopolitiikan kärkitavoitteita, jotka liittyvät parempaan kasvuun, ja näitä tutkimus- ja tuotekehityspanostuksien ohella on muun muassa kierto- ja jakamistalouden asian edistäminen, Ihalainen totesi.

Lisää aiheesta

Hänen mukaansa Suomella on hyvät lähtökohdat tehdä kierto- ja jakamistaloudesta merkittävä, työllistävä, vientiin liittyvä kärkihanke. SDP ehdottaa hankkeeseen 2,5:tä miljoonaa euroa lisää hallituksen budjettiin nähden.

Ihalainen totesi myös, että palveluiden ja matkailun kasvun mahdollisuuksia on vahvistetta.

– Meillä on myöskin suuria mahdollisuuksia, ja tämä pitäisi ottaa suuremmaksi, merkittävämmäksi kärkihankkeeksi.

Maakuntien laadittava kasvutavoitteet.

SDP ehdottaa vaihtoehtobudjetissaan tutkimus- ja tuotekehityspanostuksiin 60 miljoonaa lisää siihen nähden, mitä hallitus on nyt tehnyt. SDP:llä on ehdotuksia myös pk-yritysten toimintaedellytsten ja kansainvälistymisen tukemiseksi.

Vaihtoehtobudjetissa ehdotetaan myös, että jokaisessa maakunnassa ja alueella laaditaan alueen omiin vahvuuksiin pohjautuvat kasvu- ja elinkeinopoliittiset tavoitteet.

– Haetaan kumppanuutta, tehdään yhteistyösopimuksia ja tällä tavalla sen maakunnan vahvuuksia lähdetään kehittämään kasvun ja työllisyyden suhteen, Ihalainen totesi.

Tämän hankkeen toteuttamiseksi demarit esittää 7,5 miljoonan euron rahoitusta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE