Politiikka

Joko nyt on vihdoin valmista? – STT: Sote-uudistuksen valinnanvapaudesta sopu yöllä

lehtikuva / anni reenpää
lehtikuva / anni reenpää
lehtikuva / anni reenpää

STT:n tietojen mukaan sote-uudistuksen valinnanvapaudesta on syntynyt hallituspuolueiden kesken sopu yöllä. Sisällöstä kerrotaan myöhemmin tänään.

Hallituksen reformiministeriryhmä on neuvotellut viime päivinä tiiviisti valinnanvapauslain uudesta versiosta, jossa on huomioitu eduskunnan perustuslakivaliokunnan kesällä esittämät rajaukset ja vaatimukset.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) totesi viime torstaina, että hallituksen tavoitteena on saada ratkaisuja asiasta lähipäivänä.

Hallitus linjaa valinnanvapausmallia uuteen muotoon perustuslakivaliokunnan kesällä antaman lausunnon pohjalta.

– Käsittelyssä on virkamiesten valmistelema valinnanvapauskokonaisuus, jota nyt sitten arvioimme ja peilaamme kahdella tavalla: perustuslakivaliokunnan lausuntoon ja sen edellyttämiin muutoksiin sekä toisaalta kansalaisten kannalta toimivaan järjestelmään, Saarikko sanoi torstaina iltapäivällä eduskunnassa.

Ministerin mukaan valinnanvapauden työkalut ovat ennallaan.

– (Kansalaisen) valinnanvapautta toteutetaan sote-keskuksilla, asiakasseteleillä ja henkilökohtaisella budjetilla, Saarikko sanoi keskustan eduskuntaryhmän kokouksen yhteydessä.

Pöydällä oli vielä viime viikon lopulla isoja kysymyksiä.

STT:n tietojen mukaan pöydällä oli viime viikon lopulla vielä isoja kysymyksiä liittyen muun muassa markkinoiden avaamiseen yksityisille palveluntuottajille. Yksi kysymys oli, mitä tehdään niille asiakkaille, jotka eivät oma-aloitteisesti listaudu mihinkään sote-keskukseen.

Hallituksen aiempi esitys lähti siitä, että heidät listattaisiin maantieteellisesti lähimpään keskukseen. Nyt esillä on ollut myös vaihtoehto, jossa heidät listattaisiin maakunnan liikelaitoksen piiriin. Taustalla on myös laajempi kysymys siitä, millaiset julkisen ja yksityisen palvelutuottajan roolit voivat olla.

Myös palveluseteliin liittyi vielä isoja kysymyksiä, kuten sen kattavuus, eli mihin kaikkiin palveluihin maakunnan liikelaitos voisi seteleitä myöntää ja millaisia rajaukset voivat olla erilaisissa maakunnissa.

Sote- ja maakuntauudistuksen on tarkoitus tulla voimaan tammikuun 2020 alusta.

Sote- ja maakuntauudistuksen on tarkoitus tulla voimaan tammikuun 2020 alusta. Tällöin sote-palvelujen järjestämisvastuu siirtyisi maakunnille.

Valinnanvapauden on puolestaan tarkoitus laajentua erillisen vaiheistuksen mukaan vuoden 2020 alusta lähtien. Saarikon mukaan myös vaiheistus on yksi kysymys, jota reformiministeriryhmä käsittelee.

Maakunta-, sote- ja valinnanvapauslait on tarkoitus käsitellä eduskunnassa yhtä aikaa kevätkauden 2018 aikana.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat