”Joko SDP:n kädenojennus kelpaa?” – Orpo kiisti passiivisuuden: ”Muuten olen sitä mieltä, että veroparatiisit on tuhottava”

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

SDP:n huoli veronkierron jatkumisesta on ollut ajankohtaista, kuten tällä viikolla kävi ilmi.

– Paratiisin paperit paljastavat, että omaisuuden piilottelu vie miljardeja euroja hyvistä julkisista palveluista, SDP:n kansanedustaja Krista Kiuru (kuvassa) huomautti eduskunnan kyselytunnilla.

Hän muistutti, että vielä edellisen hallituksen aikana Suomi oli edelläkävijä veronkierron torjunnassa. Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) kutsui koolle ensimmäisen EU:n ministerikokouksen veronkierrosta. Hänen seuraajansa Antti Rinne (sd.) taas allekirjoitti verotietojen vaihtosopimuksen, joka astui voimaan tänä vuonna.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus on toiminut Kiurun mukaan täysin toisin ajamalla omaisuuden piilottamista hallintarekistereihin – peräti kahteen kertaan.

– Viime kyselytunnilla kävi ilmi, että veronkierrosta määrättyjä veronkorotuksia ollaan laskemassa. Mikä on selitys passiivisuuteenne, Kiuru ihmetteli.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kiisti jyrkästi hallituksen passiivisuuden.

– Ei pidä ollenkaan paikkaansa. Olemme jatkaneet hyvää työtä. Toimimme aktiivisesti globaalisti ja kotimaassa, että pystymme saamaan jokaisen veroeuron maksetuksi Suomeen.

Hän totesi, että hallitus huolehtii, jotta verottajalla on riittävät resurssit puuttua rikolliseen toimintaan.

– Tässä ei ole mitään epäselvää. Muuten olen sitä mieltä, että veroparatiisit on tuhottava, Orpo korosti.

Mitä teki Suomen hallitus? Ajoi löysempää linjaa.

Kiuru ei tyytynyt tähän vastaukseen:

– Kyllä nämä selitykset on ennenkin kuultu. Ikävä kyllä tosiasiat puhuvat puolestaan aivan toista. Esimerkiksi viime kesänä pantiin toimeen EU:n direktiivi rahanpesun ja terrorismin torjunnasta.

SDP julkaisi syyskuussa 23 kohdan ohjelman kansainvälisen veronkierron estämiseksi. Puolue vaati avoimuuden lisäämistä, niin että todelliset edunsaajat saataisiin tietoon, kun he omistavat 10 prosenttia tietyistä yhtiöistä.

– Mitä teki Suomen hallitus? Ajoi löysempää linjaa ja alarajaksi tuli 25 prosenttia. Kyllä tämä kertoo omaa kieltään, Kiuru muistutti.

Hän huomautti, että Euroopan komissio ja Euroopan parlamentti ovat esittäneet omistusjulkisuuden rajaa kymmeneen prosenttiin – kuten SDP:kin on esittänyt.

– Joko tämä SDP:n kädenojennus kelpaa, 23 toimenpidettä, jotka voitte laittaa käytäntöön heti, Kiuru vetosi Orpoon.

Orpo myönsi, että eurooppalaisissa pöydissä on keskusteltu 10 prosentin rajasta.

– Olemme valmiit keskustelemaan siitä, hän muotoili.

Valtiovarainministeri kehaisi vielä, että Suomen verottaja saa nyt yli 100 valtiosta verotiedot. Nämä sopimukset pitävät sisällään hänen mukaansa lähes kaikki niin sanotut veroparatiisit.

Olemme päivittämässä Finnfundin veropolitiikkaa.

SDP:n Timo Harakan mielestä veronkiertodirektiiviin on jätetty useita aukkoja. SDP sitä vastoin esitti direktiiviin useita tiukennuksia.

– Direktiivistä ollaan tekemässä jo Ruotsissa ja Hollannissa kansallista lakia. Suomessa ei ole saatu aikaan ensimmäistäkään lakiluonnosta. Milloin suvaitsette tuoda lait eduskuntaan, Harakka kysyi.

Orpolta ei tullut suoraa vastausta. Hänen mukaansa Suomi on tuonut kansalliseen lainsäädäntöönsä ”maiden etunenässä yhdessä päätetyt verolait”.

– On väärin antaa muunlaista kuvaa.

Finnfund nousi paratiisipapereissa ikävästi esille. Kansanedustaja Hanna Sarkkinen (vas.) totesi arveluttavaksi, että valtion omistama kehitysrahoituslaitos on tehnyt sijoituksiaan veroparatiiseissa toimivien rahastojen kautta.

Kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) huomautti, että jo nyt Finnfundin ohje kieltää sijoittamasta sellaisen yhtiön kautta, joka on rekisteröity veroparatiisimaahan.

– Olemme päivittämässä Finnfundin veropolitiikkaa. Pyrimme varmistamaan entistä tarkemmin, että niiden sijoitusten, jotka tehdään jonkun väliyhtiön kautta, verojalanjälki pystytään avoimesti raportoimaan.

Kokoomuksen Ben Zyskowicz (kok.) haikaili vanhojen hyvien käytäntöjen perään.

– Aiemmin oli järjestelmä, jossa törkeä verokonna joutui sekä veronkorotuksen että rikosoikeudellisen seuraamuksen kohteeksi. Sen jälkeen Euroopan ihmisoikeusistuin katsoi, että se on vastoin kaksoisrangaistuksen kieltoa.

Hän harmitteli, että lainsäädäntöä jouduttiin muuttamaan niin, että ”verokonnalle” tulee vain toinen seuraamus. Nyt norjalaisessa tapauksessa onkin pidetty mahdollisena sekä veronkorotusta että rikosoikeudellista sanktiota.

– Kaikki keinot, joilla verorikolliset pystytään tuomitsemaan, täytyy ottaa käyttöön, oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) vastasi.

Mikä on kiinnijäämisen riski? Tuleeko kunnon rangaistukset?

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman muistutti, että aina kun joku isokenkäinen välttelee veroa, tavalliset ihmiset maksavat ne verot. Hän kysyi, mikä on kiinnijäämisen riski.

– Mitä seuraa, jos saamme kiinni henkilön tai yrityksen, joka on kiertänyt veroja. Tuleeko kunnon rangaistukset?

Lindtman huomautti, että hallitus esittää, että seuraamuksia lasketaan: veronkorotuksia alennetaan.

– Tässä olisi korjaamisen paikka.

Orpon mielestä asiasta on annettu väärä kuva. Hänen mukaansa nykyiseen käytäntöön ei ole tulossa muutoksia.

– Jos on jättänyt veroja maksamatta, ja siihen liittyy rikos, sitä ei pääse kiertämään millään. Jos itse huomaa verotuksessa virheen ja ilmoittaa siitä, verottaja miettii, onko kyse rikollisesta toiminnasta vai pienestä virheestä. Sen perusteella määräytyy lisävero, valtiovarainministeri selvitteli.

Nyt puhuu näköalapaikalle valittu SDP:n Krista Kiuru: ”Uskon, että perustuslakivaliokunta haluaa tämän kokonaisuuden vielä katsoa”

Kuva: Lehtikuva

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan tuore puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) pitää sote-lakien käsittelyaikataulua erittäin kireänä.

– Aikataulusta on sanottavissa vain, että aikataulu on erittäin kireä ja monelta osin myös kriittinen, Kiuru sanoo STT:lle.

Eduskunnan käsittelyyn on tulossa näillä näkymin ensi kuussa sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapautta koskeva lakiesitys. Edellinen esitys kaatui perustuslakivaliokunnan kritiikkiin.

Kiireellisyyttä lainsäädäntötyöhön tuo, että sote-uudistuksessa syntyviin uusiin maakuntiin on määrä valita päättäjät jo lokakuun maakuntavaaleissa.

Yksi mahdollinen jarruttava tekijä jo ennen eduskuntakäsittelyä on lainsäädännön arviointineuvoston perjantainen palaute valinnanvapauslainsäädännöstä. Neuvosto esimerkiksi katsoi, että lakiesityksestä ei löydy vastausta muun muassa siihen, saavutetaanko uudistuksella sen keskeisiä tavoitteita.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi STT:lle perjantaina, että neuvoston huomiot voidaan ottaa huomioon ja eivätkä aikataulut pauku.

Kiuru katsoo, että hallituksen tulee toden teolla ottaa palaute vastaan ja toimia.

– On tärkeää, että eduskunta ei joudu tilanteeseen, jossa eduskunnan tehtäväksi ja vastuulle jää tämän lakiesityksen puutteiden korjaaminen. Se kuuluu hallitukselle.

Avataanko koko paketti vielä?

Eduskunnan toiseksi varapuhemieheksi nousseen Tuula Haataisen (sd.) tilalle valiokunnan johtoon noussut Kiuru katsoo, että valiokuntien pitää käsitellä asia huolellisesti ja perusteellisesti. Kaksi keskeistä sote-paketin osaa eli maakuntalaki ja sote-laki odottavat eduskunnassa valinnanvapauslain hyväksyntää.

– Uusi valinnanvapauslainsäädäntö pitää sovittaa kokonaisuuden muiden osien kanssa yhteen, joka tässä tapauksessa tarkoittaa sitä, että koko kokonaisuus pitäisi käydä huolellisesti läpi.

Sosiaali- ja terveysvaliokuntaakin tärkeämpi on perustuslakivaliokunnan kanta. Sitä luotaa vasemmistoliiton Annika Lapintie.

Kiuru uskoo, että perustuslakivaliokunta käsittelee vielä kaikkien kolmen lain kokonaisuuden erikseen.

– Uskon, että perustuslakivaliokunta haluaa tämän kokonaisuuden vielä katsoa, Kiuru sanoo.

STT–OLLI VESALA

Li Andersson murskaa Timo Soinin: ”Kuinka pihalla voi olla?”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) jatkaa kotihoidontuen puolustamista vetoamalla perinteisiin arvoihin kirjoituksessaan verkkosivuillaan.

Soinin mielestä ”kotiäitiviha” kumpuaa samasta ajatusmaailmasta, jonka mukaan perinteiset moraali- ja perhearvot ovat vanhanaikaisia ja vääriä. Soinin mukaan ne eivät ole.

Soini kyseli kirjoituksessaan, mikä yhdistää Li Anderssonia ja Jan Vapaavuorta.

”Kotiäitiv…öhöm siis perhevapaauudistus. Janan ääripäät muodostavat ympyrän. Ideologisia esteitä tuskin on, sillä jytkyn jälkeisessä hallituksessa Suomen asioita sotkemassa olivat sekä vasenmistoliitto että kokoomus.”

Andersson arvostelee Soinin töräytystä siekailematta omalla Twitter-tilillään. Hän sanoo kritisoineensa kokoomuksen kaatunutta perhevapaamallia paljon, koska uudistuksesta ei tule mitään ilman rahaa.

”Nyt Timo Soini kirjoittaa perhevapaista: ”mikä siis yhdistää Li Anderssonia ja Jan Vapaavuorta? Kotiäitiv…öhöm siis perhevapaauudistus”. Kuinka pihalla voi olla?”

Timo Soini sanoo sen nyt lähes siekailematta: Mikä yhdistää Li Anderssonia ja Jan Vapaavuorta?

Kuva: Lehtikuva

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) jatkaa kotihoidontuen puolustamista vetoamalla perinteisiin arvoihin.

Soinin mielestä ”kotiäitiviha” kumpuaa samasta ajatusmaailmasta, jonka mukaan perinteiset moraali- ja perhearvot ovat vanhanaikaisia ja vääriä. Soinin mukaan ne eivät ole.

”Sama yhteiskunnallinen ajatustapa yhdistää punavihervasemmistoa ja liberaalia kokoomuslaisia. Homoliitot piti saada, translaki pitäisi saada, kirkon pitäisi vihkiä homopareja, vaikka kirkossa ei käydä tai siihen ei edes kuuluta, naispappeuden vastustajat pitää erottaa pappisvirasta, prostituutio ja eutanasia pitää laillistaa sekä lestadiolaisia pilkata ikivanhoilla pesukonevitseillä.”

 

Mikä siis yhdistää Li Anderssonia ja Jan Vapaavuorta, Soini kysyy tuoreessa verkkokirjoituksessaan.

”Kotiäitiv…öhöm siis perhevapaauudistus. Janan ääripäät muodostavat ympyrän. Ideologisia esteitä tuskin on , sillä Jytkyn jälkeisessä hallituksessa Suomen asioita sotkemassa olivat sekä vasenmistoliitto että kokoomus.”

Soini ennustaa, että perhevapaista tulee eduskuntavaalien suuri kysymys.

”Jos minä vielä vaaleihin lähden, kampanjoin rajusti kotiäitivihaa vastaan ja kotihoidontuen puolesta tavalla jonka jokainen ymmärtää. Ja tulen valituksi.”

Keskustelua aiheesta

HS: Rasistista törkyä levittäneen vihamedian perustaja avautuu: ”Olihan tämä melkoista sotaa”

Kuva: Lehtikuva

Ilja Janitskin perustama MV-julkaisu tunnetaan verkossa levittämästään vihapuheesta. Helsingin Sanomien haastattelema Janitskin on nyt kotiarestissa Andorrassa ja sanoo jättäneensä MV:n.

”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä. Asioita ei osata hoitaa, on hirveitä ristiriitoja, mä joudun kuuntelemaan 24/7 hirveitä löpinöitä. Kaikki valittaa sitä ja tätä toisistaan. En halua enää kuulua tähän rinkiin”, Janitskin sanoo.

Kesäkuussa 2017 Helsingin käräjäoikeus vangitsi Janitskinin toistamiseen poissa olevana. Elokuussa 2017 Janitskin pidätettiin Andorrassa, mutta joulukuussa andorralainen alioikeus päätti, ettei Janitskinia luovuteta Suomeen. HS:n mukaan Janitskinia epäillään raskaista rikoksista, joihin kuuluu esimerkiksi törkeä kiihottaminen kansanryhmää vastaan, törkeä kunnianloukkaus, salassa­pitorikos, rahankeräysrikos ja tekijänoikeusrikoksia.

Janitskin antaa ymmärtää HS:lle, että hänen kampanjansa perinteistä mediaa vastaan on loppumassa.

”Olihan tämä melkoista sotaa.”

MV:n niin sanottua perintöä jatkaa Juha Korhonen. Hän lupailee uudesta versiosta vähemmän törkeää.

”Mikä on sitten kesy? Sekö jos jätetään ne neekeri-sanat pois, jotka eivät hyödytä ketään. Ne tärkeät asiat saadaan sanottua ilman sitä sanaa”, Korhonen sanoo.

Kokoomukselle täyslaidallinen kohun keskellä: ”Irvokasta”

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) ilmoitti olevansa halukas neuvottelemaan perhevapaauudistuksesta syksyllä.

Hallituskumppani sinisiltä tulee nyt vastaus tiedotteessa.

”Neuvotellaan vain perhevapaauudistuksesta, ministeri Mykkänen. Laitetaan arvot puntariin. Sinisten ehdot neuvottelupöytään istumiselle ovat selvät”, Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo sanoo.

Siniset katsovat, että pallo on nyt kokoomuksella, joka suureen ääneen sanoo haluavansa perhevapaauudistuksen, mutta on halukas leikkaamaan kotihoidontukea.

”Punavihreät ovat aina halunneet kurittaa kotiäitejä, sillä sosialismissa perheen päätökset kuuluvat valtiolle. Irvokasta, että entinen kypäräpappipuolue kokoomus on taantunut perhesosialismiin”, ihmettelee Elo.

Sininen tulevaisuus puolustaa kotihoidontukea ja perheiden valinnanvapautta hallituksessa ja tulevissa eduskuntavaaleissa, Elo ilmoittaa.

Eilen Demokraatti uutisoi, että myös keskustassa on vielä haluja neuvotella perhevapaauudistuksesta tietyin osin.

– Pöydässä oli paljon sellaisia yhteisiä pieniä nimittäjiä, jotka ovat verrattain pieniä muutoksia tai euromääräisestikin pieniä satsauksia ja olen niitä valmis edistämään, jos näistä saadaan keskustelua käytyä. Palaillaan asiaan ja pöytään pikku hiljaa, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) totesi.