Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

“Jonkun näköinen epäluottamus siinä vallitsee” – SAK:n Eloranta kommentoi valtakunnansovittelijaan kohdistuvaa arvostelua

Useat palkansaajajärjestöjen edustajat ovat suuttuneet valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan lausunnoista Kauppalehdessä. Piekkala toteaa lehden haastattelussa muun muassa, ettei hän tule esittämään työehtoriitojen sovittelussa kiky-tuntien poistamista.

Lausuntoa ovat arvostelleet tänään muun muassa Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi, STTK:n edunvalvonnasta vastaava johtaja Katariina Murto sekä Jukon toiminnanjohtaja Maria Löfgren.

Kritiikin on pannut merkille myös SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

– Kyllähän tämä viesti on liitoilta ollut tähänkin saakka sen suuntainen, että jos Bulevardilta pysytään poissa, niin parempi. Sieltä on vaikea löytää ratkaisua. Jonkun näköinen epäluottamus siinä tällä hetkellä vallitsee erityisesti palkansaajajärjestöjen osalta, Eloranta sanoo.

Valtakunnansovittelijan työn lähtökohtana pitäisi Elorannan mukaan olla työmarkkinariitojen ratkaiseminen, ei se että sovittelija ottaa etukäteen kantaa siihen mitä pöydällä on tai ei ole.

“Näyttää olevan nyt näin, että osapuolet pääsääntöisesti keskenään löytävät ratkaisun.”

Sovittelijan toiminnan kritiikiksi voidaan tulkita myös STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan joulun alla esittämä näkemys, jonka mukaan työriitojen sovitteluun tulisi ottaa mallia Ruotsista. Palola totesi tuolloin, että vahvasti yhteen henkilöön keskittyvä järjestelmä “ei välttämättä ole paras mahdollinen”. Ruotsissa on käytössä monijäseninen sovitteluinstituutti.

Elorannan mukaan SAK esitti vastaavaa ideaa jo kesällä 2018, kun edellinen valtakunnansovittelija Minna Helle oli siirtynyt työnantajapuolen palvelukseen teknologiateollisuuteen. Uutta sovittelijaa ei vielä tuolloin ollut valittu.

– Pohdimme samantyyppistä kysymystä järjestelmän uudistamisesta niin, että yhteen henkilöön liittyvää haavoittuvuutta pyrittäisiin vähentämään.

– Sovittelijan toiminta perustuu erittäin vahvasti luottamukseen. Kaikki jääviyteen liittyvät kysymykset on otettava silloin todella vakavasti. Suurempi henkilömäärä vähentäisi riskejä ja lisäisi luottamusta. Jos luottamusta ei ole, järjestelmä on vakavan kysymyksen edessä, Eloranta sanoo.

– Näyttää olevan nyt näin, että osapuolet pääsääntöisesti keskenään löytävät ratkaisun. Onhan sekin tehokasta sovittelutoimintaa. Ainahan ratkaisun avaimet ovat neuvotteluosapuolilla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE