Kotimaa

Jopa 70 prosenttia silminnäkijähavainnoista vääriä – tutkimusryhmä tarttuu epäkohtaan

Getty Images
Getty Images
Getty Images

Silminnäkijähavainnot ovat usein epäluotettavia, mutta niillä on edelleen merkittävä rooli rikosten ratkaisemisessa. Suomalaistutkimus haluaa määrittää luotettavan tunnistuksen rajat tiedekeskus Heurekan kävijöiden avulla. Osallistava tutkimus alkaa huomenna.

Lukuisia syyttömiä tuomitaan joka vuosi väärien silminnäkijätunnistusten perusteella. Myös Suomessa silminnäkijähavainnot ratkaisevat vuosittain useita rikoksia.

Modernien DNA-analyysien kehittyminen on paljastanut, että valtaosa vääristä tuomioista perustuu ainakin osittain silminnäkijöiden tekemiin virheellisiin tunnistuksiin, Heureka tiedottaa.

Esimerkiksi vuonna 1992 perustetun Innocence Projectin avulla 349 ihmistä on tähän mennessä vapautettu syytteestä Yhdysvalloissa uusien DNA-tutkimusmenetelmien ansiosta. 247 henkilön kohdalla (71 %) väärä tuomio perustui ainakin osittain silminnäkijän tekemään virheelliseen tunnistukseen.

Nyt suomalainen tutkijaryhmä haluaa korjata epäkohdan ja selvittää luotettavan silminnäkijätunnistuksen rajat, joihin voitaisiin jatkossa nojata oikeusprosesseissa ympäri maailman. Havainnoinnin tarkkuutta eri etäisyyksiltä tutkitaan heinäkuun ajan Silminnäkijä-radalla Heurekan tiedepuisto Galileissa, jossa kaikki tiedekeskuskävijät saavat osallistua tutkimuksen tekemiseen.

Åbo Akademin tutkija Thomas Nyman toteaa, että Heurekassa tehtävä silminnäkijätutkimus on äärimmäisen tärkeää, sillä vastaavaa ei ole koskaan aikaisemmin tehty.

– Jo aiempien tulosten perusteella tiedetään, että tunnistustarkkuus huononee 50 metrin jälkeen, mutta tarkkoja raja-arvoja ei ole vielä määritetty. Heurekassa havainnoinnin testirata on yli sata metriä. Tiedekeskuksesta tavoitamme hyvin myös lapset, joiden tekemät tunnistukset ovat meille erityisen arvokkaita.

Heurekan kävijöillä on mahdollista osallistua tutkimuksen tekemiseen eläytymällä silminnnäkijän rooliin heinäkuun ajan. Testissä kävijät pääsevät kokeilemaan omaa havainnointikykyään tunnistamalla ja analysoimalla koehenkilöitä livetilanteessa eri etäisyyksiltä.

Silminnäkijä on osa Suomen Akatemian rahoittamaa Åbo Akademin tutkimusta, jossa pyritään selvittämään luotettavan silminnäkijätunnistuksen maksimietäisyys.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat