Jopa 70 prosenttia silminnäkijähavainnoista vääriä – tutkimusryhmä tarttuu epäkohtaan

Kuva: Getty Images

Silminnäkijähavainnot ovat usein epäluotettavia, mutta niillä on edelleen merkittävä rooli rikosten ratkaisemisessa. Suomalaistutkimus haluaa määrittää luotettavan tunnistuksen rajat tiedekeskus Heurekan kävijöiden avulla. Osallistava tutkimus alkaa huomenna.

Lukuisia syyttömiä tuomitaan joka vuosi väärien silminnäkijätunnistusten perusteella. Myös Suomessa silminnäkijähavainnot ratkaisevat vuosittain useita rikoksia.

Modernien DNA-analyysien kehittyminen on paljastanut, että valtaosa vääristä tuomioista perustuu ainakin osittain silminnäkijöiden tekemiin virheellisiin tunnistuksiin, Heureka tiedottaa.

Esimerkiksi vuonna 1992 perustetun Innocence Projectin avulla 349 ihmistä on tähän mennessä vapautettu syytteestä Yhdysvalloissa uusien DNA-tutkimusmenetelmien ansiosta. 247 henkilön kohdalla (71 %) väärä tuomio perustui ainakin osittain silminnäkijän tekemään virheelliseen tunnistukseen.

Nyt suomalainen tutkijaryhmä haluaa korjata epäkohdan ja selvittää luotettavan silminnäkijätunnistuksen rajat, joihin voitaisiin jatkossa nojata oikeusprosesseissa ympäri maailman. Havainnoinnin tarkkuutta eri etäisyyksiltä tutkitaan heinäkuun ajan Silminnäkijä-radalla Heurekan tiedepuisto Galileissa, jossa kaikki tiedekeskuskävijät saavat osallistua tutkimuksen tekemiseen.

Åbo Akademin tutkija Thomas Nyman toteaa, että Heurekassa tehtävä silminnäkijätutkimus on äärimmäisen tärkeää, sillä vastaavaa ei ole koskaan aikaisemmin tehty.

– Jo aiempien tulosten perusteella tiedetään, että tunnistustarkkuus huononee 50 metrin jälkeen, mutta tarkkoja raja-arvoja ei ole vielä määritetty. Heurekassa havainnoinnin testirata on yli sata metriä. Tiedekeskuksesta tavoitamme hyvin myös lapset, joiden tekemät tunnistukset ovat meille erityisen arvokkaita.

Heurekan kävijöillä on mahdollista osallistua tutkimuksen tekemiseen eläytymällä silminnnäkijän rooliin heinäkuun ajan. Testissä kävijät pääsevät kokeilemaan omaa havainnointikykyään tunnistamalla ja analysoimalla koehenkilöitä livetilanteessa eri etäisyyksiltä.

Silminnäkijä on osa Suomen Akatemian rahoittamaa Åbo Akademin tutkimusta, jossa pyritään selvittämään luotettavan silminnäkijätunnistuksen maksimietäisyys.

Keskustelua aiheesta

Erikoinen oikeusjuttu alkaa – käsittely heti KKO:ssa, tuomiosta ei voi valittaa

Kuva: Lehtikuva/Martti Kainulainen
Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen.

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen virkarikossyytteitä aletaan käsitellä tänään korkeimmassa oikeudessa. Maan ylimmän syyttäjäviranomaisen epäillään olleen esteellinen, kun hän osallistui syyttäjälaitoksen koulutushankintoihin. Nissistä syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Istunto alkaa iltapäivällä suullisella valmisteluistunnolla, jossa pyritään selvittämään muun muassa se, mitkä asiat ovat riitaisia ja keitä tulisi kuulla oikeudessa todistajana.

Nissisen veli oli hallituksen puheenjohtajana yrityksessä, jolta ostettiin syyttäjälaitokselle johtamisvalmennusta yli 74 000 eurolla. Valtakunnansyyttäjä itse kiistää rikosepäilyt.

Nissisen veli on yhtiön hallituksen puheenjohtaja ja yhtiön osake-enemmistön omistaja. Hän on toiminut firman hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2003 paria vuotta lukuun ottamatta, jolloin hän toimi hallituksen jäsenenä.

Nissistä epäiltiin aluksi tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta eli huolimattomasta toiminnasta. Myöhemmin poliisi päätyi arvioimaan, että Nissisen oli täytynyt ymmärtää toimivansa lainvastaisesti ja epäily koveni.

Syyttäjänä apulaisoikeuskansleri

Laki määrää, että syyte valtakunnansyyttäjää vastaan käsitellään korkeimmassa oikeudessa (KKO). KKO:n viestinnän mukaan tällaisissa tapauksissa tuomioistuimen päätöksistä ei ole varsinaista valittamisoikeutta. Mahdollisesta tuomion virheestä voi kuitenkin esimerkiksi kannella tai hakea tuomion purkua edelleen KKO:sta erityisellä perusteella.

Syyttäjänä jutussa toimii apulaisoikeuskansleri Kimmo Hakonen. Hänen mukaansa on todennäköisiä syitä epäillä, että Nissinen on osallistunut valmennushankintoihin esteellisenä.

Oikeusministeriö pidätti Nissisen virasta elokuun lopussa. Jo aiemmin Nissinen jäi virkavapaalle. Valtakunnansyyttäjän tehtävää hoitaa tällä hetkellä apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen.

Nissinen oli itse ollut valmennuksessa

Rikosepäilyjä koskevana aikana Nissinen on toiminut sekä Itä-Suomen syyttäjänviraston päällikkönä että valtakunnansyyttäjänä.

Nissinen on kertonut STT:lle, että oli itse ollut aikaisemmin oman esimiehensä lähettämänä veljensä Deep Lead -yrityksen valmennuksessa ja toi vaihtoehdon esille Itä-Suomen syyttäjänvirastossa. Hän päätti koulutuksen hankinnasta virastossa.

Vuonna 2010 Nissisestä tuli valtakunnansyyttäjänä ja hän aloitti virastossa keskustelun johtamisvalmiuksista. Nissinen kertoi STT:lle ottaneensa Deep Leadin esille, koska Itä-Suomessa ja monissa muissakin syyttäjänvirastoissa oli käytetty sitä.

– Osallistuin sillä tavalla asian käsittelyyn.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalskeen kanssa sovittiin, että koska olin esteellinen, Kalske teki hallinnolliset päätökset. Jälkikäteen ajatellen minun ei tietenkään esteellisenä olisi ollut syytä olla niinkään aktiivinen jo keskusteluvaiheessa vaan poistua huoneesta, Nissinen kertoi STT:lle viime talvena.

Olli-Pekka Paajanen, STT

 

STT–OLLI-PEKKA PAAJANEN

USU: Enemmistö pitäisi elinkautisvangit linnassa ikänsä

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Kolme viidestä suomalaisesta on sitä mieltä, että elinkautisen vankeusrangaistuksen tulisi olla aidosti elinkautinen eli vanki istuisi rangaistustaan koko loppuelämänsä. Asia käy ilmi Uutissuomalaisen teettämästä kyselystä.

Viidennes kyselyyn vastanneista ei puolestaan halunnut, että elinkautisvanki on kiven sisässä kuolemaansa saakka. Saman verran ei halunnut tai osannut ottaa asiaan kantaa.

Tietoykkösen toteuttamaan kyselyyn vastasi syykuussa tuhat suomalaista. Tutkimuksen virhemarginaali on 3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Tapanilan palo ei tupruta enää myrkyllistä savua

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Helsingin Tapanilassa syttyneestä teollisuushallin tulipalosta aiheutunut myrkyllisen savun vaara on ohi, tiedottaa pelastuslaitos.

Entisen tapettitehtaan rakennuksen sammutus ja raivaustyöt jatkuvat. Savun ei tiedetä aiheuttaneen myrkytystapauksia.

Lähijunat eivät toistaiseksi pysähdy palorakennuksen läheisyydessä sijaitsevalla Tapanilan asemalla. Joka toinen K-lähijunien vuoro sekä muita yksittäisiä vuoroja on peruutettu. Yksi neljästä raideparista on suljettuna Oulunkylän ja Tikkurilan välisellä rataosuudella.

Tieto Viertolantie 6:ssa syttyneestä tulipalosta saatiin hieman ennen kello 14:ää.

Pekka Sauri palkattiin Aalto yliopistoon

Entinen Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri (vihr.) on nimitetty Aalto yliopiston Executive Educationin (EE) Senior Advisoriksi, suomennettuna vanhemmaksi asiantuntijaksi.

Aalto EE on valmentanut muun muassa suomalaisia kuntajohtajia, terveydenhuollon päättäjiä ja valtion ylimpiä virkamiehiä jo vuosikymmenien ajan. Se on myös räätälöinyt omat Executive MBA -ohjelmat esimerkiksi Helsingin ja Espoon kaupungeille. Aalto EE on laajentanut johtamis- ja strategiaohjelmaansa myös ulkomaille.

Toimitusjohtaja, professori Pekka Mattila uskoo, että Sauri tuo pitkän linjan poliitikkona ja virkamiehenä oman vahvan lisänsä Aalto EE:n toimintaan.

– Hänen laaja kokemuksensa kaupunkijohtamisen näköalapaikoilta on arvokas aikana, jona metropolialueiden kehitys ratkaisee yhä enemmän myös kansallisesti.

Pekka Sauri on koulutukseltaan filosofian tohtori ja psykologi. Hän on myös julkaissut joukon tietokirjoja psykologian ja politiikan alalta. Saurin osaamista hyödynnetään Aalto EE:ssä myös itsensä johtamisen teema-alueilla.

”Me Too” nousi somen ykkösaiheeksi – SDP:n Rinne: ”Nuo kaksi sanaa kertovat karulla tavalla, kuinka laajasta ilmiöstä on kyse”

Kuva: Lehtikuva
Muun muassa nämä naiset ovat ilmoittaneet joutuneensa elokuvamoguli Harvey Weinsteinin seksuaalisen ahdistelun uhriksi.

Amerikkalainen näyttelijä Alyssa Milano aloitti ”Me Too” – ”Minä myös” -kampanjan, joka on noussut nopeasti somessa maailmanlaajuiseksi puheenaiheeksi. Milano itse kertoi Twitterissä #MeToo, kuinka on joutunut seksuaalisen häirinnän uhriksi ja kehottaa muitakin tuomaan asian esille.

Aamulla Milanon tviitti oli ehtinyt saada jo kymmeniä tuhansia vastauksia.

Myös Suomessa keskustelu käy kiivaana ja hashtagilla #MeToo käy kiivas kuhina.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ottaa myös kantaa asiaan.

– ”Me too.” Tällä hetkellä sosiaalinen media täyttyy näistä kahdesta sanasta. Nuo kaksi sanaa ja miljoonien naisten Facebook- ja Twitter-päivitykset kertovat karulla tavalla, kuinka laajasta ilmiöstä seksuaalisessa häirinnässä ja väkivallassa on kyse, Rinne kirjoittaa Facebookissa.

Ongelmaa ei pidä hyssytellä.

Hän muistuttaa, että seksuaaliselle häirinnälle ja väkivallalle pitää olla nollatoleranssi kaikkialla yhteiskunnassa: työpaikoilla, opiskelupaikoissa, kodeissa ja kadulla. Rinne pitää hyvänä asiana, että ongelman laajuus tulee kaikkien näkyville.

– Ongelmaa ei pidä hyssytellä vaan siihen pitää puuttua. Kenenkään ei pidä joutua häirinnän uhriksi. Voimme edesauttaa sitä toteamalla yhdessä, että vaikenemisen aika on ohi.

Keskustelu seksuaalisen häirinnän ja väkivallan yleisyydestä nousi vakavasti esille, kun kävi ilmi, että kuuluisa elokuvatuottajamoguli Harvey Weinstein oli ahdistellut seksuaalisesti useita aloittelevia näyttelijöitä ja avustajiaan. Häntä syytetään nyt lukuisista ahdisteluista ja raiskauksista.