Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Jopa ihmiskaupan uhri saatetaan suojelun sijaan käännyttää maasta” – ulkomaalaislakiin vaaditaan muutosta

iStock

Kansanedustajat SDP:n Tytti Tuppurainen, vasemmistoliiton Anna Kontula ja RKP:n Eva Biaudet ovat jättäneet aloitteen ulkomaalaislain muuttamiseksi siten, ettei ketään voitaisi käännyttää seksuaalipalvelujen myyntiepäilyjen perusteella. Aloite vastaa järjestöjen huoleen suomalaisen viranomaisjärjestelmän kyvystä suojella ihmiskaupan uhreja.

Demokraatti

Demokraatti

– On viitteitä siitä, että säännös pikemminkin altistaa väkivallalle ja hyväksikäytölle kuin suojelee niiltä, Biaudet muistuttaa.

Nykyisen ulkomaalaislain mukaan niin sanottujen kolmansien maiden kansalainen voidaan käännyttää maasta, jos hänen voidaan perustellusta syystä epäillä myyvän seksuaalipalveluja. Vuosittain Suomesta käännytetään tämän pykälän perusteella joitakin kymmeniä henkilöitä, vaikka seksuaalipalvelujen myynti ei ole Suomessa rikos.

“Käännytyksen uhka nostaa kynnystä myös lääkärihoitoon hakeutumisessa.”

Muun muassa kansallinen ihmiskaupparaportoija, Suomen Amnesty, Naisasialiitto Unioni ja Pro-tukipiste ovat arvostelleet säännöstä sen kielteisten ihmisoikeusvaikutusten takia. Niiden mukaan on vahvaa näyttöä siitä, että uhka käännytyksestä estää väkivaltaa kokenutta kolmannen maan kansalaista tekemästä rikosilmoitusta.

– Jopa ihmiskaupan uhri saatetaan suojelun sijaan käännyttää maasta, Kontula selventää.

– Käännytyksen uhka nostaa kynnystä myös muulle viranomaisavulle, esimerkiksi lääkärihoitoon hakeutumisessa, Tuppurainen huomauttaa.

Lisää aiheesta

Ulkomaalaislain tarkoittama käännytys ei edellytä todennettua seksuaalipalvelujen myyntiä, vaan pelkkä epäily aikomuksesta riittää. Tällaisen epäilyn voi rajakontrollissa oikeuttaa esimerkiksi matkatavaroista löytyvä vaatetus, seksilelut ja ehkäisyvälineet.

– Näin säännöstä on mahdollista käyttää myös lainsäätäjän tarkoitusta laajemmin kenen tahansa seksuaalisesti aktiivisen (naisen) maahantulon estämiseen, Kontula muistuttaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE