Jopa James Bond kalpenee JFK-muistioiden agenttitarinoille: CIA yritti saada mafiaa murhaamaan Castron 150 000 dollarin hinnasta

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvalloissa on julkistettu paljon odotettuja presidentti John F. Kennedyn vuoden 1963 murhan tutkintaan liittyviä asiakirjoja. Asiakirjoja julkistettiin yhteensä 2 891 kappaletta.

Kyse on dokumenteista, jotka kongressi määräsi vuonna 1992 salattaviksi 25 vuodeksi hillitäkseen salaliittoteorioita.

Nyt julkistetut asiakirjat paljastavat muun muassa, että Neuvostoliitossa viranomaiset katsoivat Kennedyn ampujana pidetyn Lee Harvey Oswaldin olleen ”neuroottinen hullu, joka oli epälojaali omalle maalleen”.

Tämä käy ilmi liittovaltion poliisin FBI:n muistiosta, joka dokumentoi kilpailevan suurvallan reaktioita salamurhaan.

Neuvostoliiton valtaapitävässä kommunistipuolueessa pelättiin, että Kennedyn murhan olisi pannut toimeen salaliitto, jonka takana olisi kenties äärioikeisto tai varapresidentti Lyndon Johnson, joka nousi maan johtoon murhan jälkeen.

Muistion mukaan Neuvostoliitossa pelättiin myös, että henkirikoksen aiheuttamat jälkimainingit voisivat johtaa jopa sotaan.

– Lähteemme sanoi Neuvostoliitossa myös pelättävän, että ilman johtajaa joku vastuuton yhdysvaltalainen kenraali saattaisi ampua ohjuksen Neuvostoliittoon, FBI:n muistiossa sanotaan.

FBI sai Oswaldin henkeä koskevan uhkauksen.

Presidentti Kennedy murhattiin 22. marraskuuta 1963 Dallasissa Texasissa. Oswald pidätettiin pian tapahtuneen jälkeen.

Vain kaksi päivää myöhemmin yökerhon omistaja Jack Ruby ampui Oswaldin televisiokameroiden edessä, kun tätä oltiin siirtämässä poliisivankilasta piirikunnan vankilaan.

Varhain perjantaina Suomen aikaa julkaistuista asiakirjoista käy muun muassa ilmi, että FBI sai Oswaldin henkeä koskevan uhkauksen vuorokautta ennen kuin Oswald surmattiin. Asiasta uutisoivat CNN ja Guardian.

– Rauhallisella äänellä puhunut mies soitti Dallasin toimistoomme eilisiltana ja sanoi olevansa jäsenenä komiteassa, joka aikoo tappaa Oswaldin, kerrotaan FBI-johtaja J. Edgar Hooverin muistiossa.

Muistio paljastaa Hooverin epätoivon saada Oswaldista ”jotakin ulos”.

FBI ehti varoittaa Dallasin poliisia Oswaldia koskevasta tappouhkauksesta kahteen kertaan, ja poliisipäällikkö vakuutti, että Oswaldin suojatoimet ovat riittävät.

– Näin ei kuitenkaan ollut, muistiossa todetaan.

Muistiot kuvaavat Hooverin turhautumista tilanteeseen. ABCNews kertoo, kuinka erään Hooverin muistion mukaan FBI:n agentteja lähetettiin kiireesti sairaalaan saamaan Oswaldilta tunnustusta ennen tämän kuolemaa.

Muistio paljastaa Hooverin epätoivon saada Oswaldista ”jotakin ulos, jotta voimme vakuuttaa kansan siitä, että Oswald on oikea tappaja”.

CIA oli myöhemmin kiinnostunut käyttämään mafian jäsentä.

Muistiossa sivutaan myös Yhdysvaltalaisten agenttien pyrkimyksiä salamurhata sekä maksaa Kuuban presidentti Fidel Castron salamurhasta.

CNN kertoo vuonna 1975 päivätty muistio paljastaa CIA:n kaavailleen Castron murhaamista Kennedyn hallinnon alkuvaiheessa.

Asiakirjan mukaan presidentti Kennedyn veli, Robert Kennedy, kertoi FBI:lle saaneensa tietoonsa, että CIA palkkasi välittäjän ”lähestymään (italialaisen mafian jäsen) Sam Giancanaa ehdottaakseen asemiehen lähettämistä Kuubaan tappamaan Castroa 150 000 yhdysvaltain dollarin hinnasta”.

Kuuban vallankumousjohtaja Ernest ”Che” Guevara vasemmalla) ja presidentti Fidel Castro vuonna 1963 Havannassa.

Kennedyn mukaan idea oli huono, sillä ”CIA:n ei pitäisi käyttää mafian jäseniä ennen kysymystiä oikeusministeriöstä, sillä kyseisen kaltaisia ihmisiä olisi tämän jälkeen vaikea syyttää”.

Raportista selvisi myös, että CIA oli myöhemmin kiinnostunut käyttämään mafian jäsentä viedäkseen myrkkypillerin Castrolle tappaakseen tämän.

CNN: Julkaisematta jätetyissä asiakirjoissa tietolähteiden henkilöllisyyksiä

Presidentti Donald Trump siirsi joidenkin murhatutkintaan liittyvien asiakirjojen julkaisua muun muassa keskustiedustelupalvelu CIA:n ja liittovaltion poliisi FBI:n pyynnöstä, hallintoviranomaiset kertoivat.

– Minulla ei ole tänään muita vaihtoehtoja kuin hyväksyä nämä pyynnöt. Muutoin saattaisin sallia peruuttamattoman vahingon kansalliselle turvallisuudellemme, Guardian uutisoi Trumpin sanoneen asiaa koskevassa muistiossa.

Päätöksen myötä osa asiakirjoista jätettiin toistaiseksi julkistamatta, Guardian kertoo. Trump on määrännyt virastot arvioimaan asiaa uudestaan seuraavan 180 päivän aikana. Asiakirjojen julkistuksen seuraava aikaraja on 26. huhtikuuta ensi vuonna.

Julkaisematta jätetyissä asiakirjoissa on yksityiskohtaisia tietoja tutkinnassa osallisena olleista ihmisistä, uutisoi CNN.

Asiasta uutiskanavalle kertoneen korkea-arvoisen hallintoviranomaisen mukaan asiakirjat sisältävät muun muassa tietoja tutkinnassa osallisena olleiden ihmisten henkilöllisyyksistä sekä heidän rooleistaan tietolähteinä.

Lisäksi asiakirjoissa on tietoja tutkinnassa osallisena olleista ulkomaalaisista organisaatioista, viranomainen kertoo.

”Sotapropagandaa” – Bosnian teurastajan poika: Isäni valittaa elinkautisesta

Kuva: Lehtikuva

Elinkautiseen vankeuteen tuomittu Bosnian entinen serbikomentaja Ratko Mladic aikoo valittaa tuomiostaan. Asiasta kertoo hänen poikansa Darko Mladic, jonka mukaan tuomio on epäoikeudenmukainen eikä perustu tosiasioihin.

Nuoremman Mladicin mukaan Entisen Jugoslavian sotarikostuomioistuinen päätös on ”sotapropagandaa”.

AVAINSANAT

”1 628” – Amerikkalaislehti laskee Trumpin kaikki pötypuheet virkakauden ensimmäisen vuoden aikana, tämä väite on nyt ykkössijalla

Kuva: Lehtikuva

The Washington Post -lehden faktantarkistusmittari The Fact Checherin mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on esittänyt virkakautensa ensimmäisen vuoden aikana toistaiseksi yli 1 600 virheellistä tai harhaanjohtavaa väitettä. Lukuja on päivitetty viimeksi 13. marraskuuta. Mukana ovat väitteet 298 päivän osalta. On siis luultavaa, että 1 628 kasvaa vielä ennen kuin virkakauden ensimmäisen vuoden 365 päivää tulevat täyteen.

Trumpin useimmin, kaikkiaan 60 kertaa toistama väittämä kuuluu: “Obamacare is a disaster. It’s virtually dead. As far as I’m concerned, it really is dead.” Eli ”Obamacare on katastrofi. Se on käytännössä kuollut. Ainakin mitä minuun tulee, se todella on kuollut.”

Trump on myös toistellut yli 50 kertaa väitettä, jonka mukaan Yhdysvaltojen osakemarkkinat ovat korkeammalla kuin koskaan. Trump on rehvastellut myös toistuvasti sitä, että yritykset ovat palaamassa maahan.

Lisäksi presidentti on väittänyt kymmeniä kertoja, että maassa on matalin työttömyys 17 vuoteen.

Vilkkainta Trumpin virheellinen sanailu on ollut elokuussa, kun senaatissa käsiteltiin terveydenhuollon tulevaisuutta koskevia esityksiä.

AVAINSANAT

Taas uusi Trump-kohu – nyt armeijan työntekijöistä, joita epäillään sopimattomista kontakteista naisiin

Kuva: AFP PHOTO / Jim Watson

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin Aasian-matkalle osallistuneita armeijan työntekijöitä on siirretty sivuun tehtävistään, koska heidän epäillään olleen ”sopimattomassa kontaktissa ulkomaalaisiin naisiin” virkamatkan aikana. Asiasta uutisoi Washington Post lähdetietoihin vedoten.

Puolustusministeriö on vahvistanut tutkivansa kolmen henkilön käytöstä Trumpin Vietnamin-vierailulla. Viranomaisten mukaan kolmen henkilön epäillään rikkoneen ulkonaliikkumissääntöjä vierailulla.

Epäilyksenalaiset työskentelivät Valkoisen talon tiimissä, jonka tehtävä on varmistaa presidentin ja muun korkean valtiojohdon sekä tiedusteluviranomaisten salatut viestiyhteydet.

Lehden mukaan presidentti Trump on hyvin iloinen, että mahdollinen sopimaton käytös tulee ilmi.

Saman tiimin neljää jäsentä epäiltiin sopimattomasta käytöksestä varapresidentti Mike Pencen Panaman-matkalla elokuussa. Heitä syytettiin ulkomaisten naisten viemisestä turvatulle alueelle työajan jälkeen.

AVAINSANAT

Amerikkalaisten sotilaskone on syöksynyt Filippiinienmereen

Yhdysvaltojen laivaston sotilaskone on syöksynyt Filippiinienmereen. Se oli matkalla lentotukialukselle kyydissään yhteensä 11 ihmistä.

Japanin viranomaisten mukaan kahdeksan ihmistä on saatu pelastettua. Muiden kohtalosta ei ollut heti tietoa. Japani kertoi myös, että Yhdysvaltojen viranomaiset epäilevät turman syyksi moottorivikaa.

Japani auttaa Yhdysvaltoja etsintä- ja pelastusoperaatiossa. Siihen osallistuu muun muassa lentotukialus USS Ronald Reagan, jolle pudonnut kone oli matkalla.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Hollywoodin menestysohjaaja vetäytyi – kosketteli työntekijöitä häiritsevästi

Kuva: Lehtikuva

Elokuvayhtiö Disneyn animaatioista vastaava johtaja on vetäytynyt pitkälle virkavapaalle halailtuaan työntekijöitään häiritsevästi.

Disney-pomo John Lasseter kertoi tiistaina yrityksen sisäisessä muistiossa jäävänsä puoleksi vuodeksi pois töistä ja myönsi halailleensa työntekijöitään tavalla, jonka osa työntekijöistä koki loukkaavaksi tai epämiellyttäväksi. Hän pahoitteli käytöstään Disneyn työntekijöille jaetussa viestissä.

Oscar-palkittu Lasseter tunnetaan Pixar-animaatiostudion menestyksen luojana. Hän ohjasi menestysanimaation Toy Story – leluelämää ja sen ensimmäisen jatko-osan.

Lasseter sanoi, ettei ollut onnistunut luomaan animaatiostudioihinsa ”kunnioituksen ja luottamuksen kulttuuria”. Virkavapaansa hän aikoo käyttää pohtimalla, miten tilanteessa edetä ja ”pitää parempaa huolta itsestään”.