Kotimaa

Jopa puolet ongelmia kohdanneista vailla hoitoa – Mielenterveyden keskusliitto: Psykoterapiapalvelut turvattava sotessa

Thinkstock
Thinkstock
Thinkstock

Psykoterapian ja muun mielenterveyshoidon saatavuus on turvattava

Mielenterveys- ja psykoterapiapalvelut on turvattava soteuudistuksessa nykyistä paremmin, vaatii Mielenterveyden keskusliiton valtuusto.

– Vailla hoitoa on nyt jopa puolet mielenterveyden ongelmia kohdanneista. Riittävät ja tarpeenmukaiset palvelut kuuluvat yhdenvertaisesti kaikille, ja niiden turvaaminen on julkisen sektorin tehtävä, liitto tiedottaa.

Tällä hetkellä mielenterveyshoitoa ei ole saatavilla läheskään riittävästi häiriöiden yleisyyteen nähden. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan vain viidesosa heistä, joilla on jokin mielenterveyden häiriö, on riittävässä ja laadultaan hyvässä psykiatrisessa hoidossa. Jopa puolet on vailla mitään hoitoa.

Lisäksi mielenterveyspalvelujen saatavuudessa on suuria alueellisia eroja. Yksi esimerkki hoidon riittämättömyydestä on julkisen sektorin järjestämien psykoterapiapalvelujen merkittävä alimitoitus tarpeeseen nähden.

Mielenterveyden keskusliiton valtuustun kannanoton mukaan soteuudistuksessa on kiinnitettävä erityistä huomiota psykoterapiapalvelujen tuottamiseen ja saatavuuteen sekä perusterveydenhoidon että erikoissairaanhoidon tasolla.

– Riittävillä ja tarpeenmukaisilla mielenterveys- ja psykoterapiapalveluilla vähennetään inhimillistä kärsimystä, ehkäistään sairaalajaksoja sekä vähennetään tarvetta raskaaseen ja kalliiseen erikoissairaanhoitoon. Näin se on myös kustannustehokasta.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat