Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Jos ei huuda riittävän kovaa, ei kuulla” – Sipilän hallitus on antanut eläkeläisjärjestölle hyviä syitä räväköityä

Matti Hellsten jätti torstaina “haikein mutta hyvillä mielin” Eläkkeensaajien keskusliiton EKL:n puheenjohtajan tehtävät liittokokouksessa Lappeenrannassa. Hän ehti olla johtotehtävissä yhdeksän vuotta, kuusi niistä puheenjohtajana.

Vajaassa kymmenessä vuodessa EKL on terhentynyt yhä äänekkäämmäksi ikäihmisten äänitorveksi. Hellsten korostaa, että mielekkään tekemisen järjestäminen eläkeikäisille pysyy koko ajan tärkeänä.

Häntä itseään on kiehtonut erityisesti järjestön edunvalvonta jo työurankin takia. Hellsten toimi peräti 22 vuotta Erityisalojen toimihenkilöliiton Erton johdossa.

– Meidän vahvuutemme on nopea kannan ottaminen. Mutta jäsenkunta odottaa vieläkin räväkämpää toimintaa. Olemme terävöittäneet sanomaamme, mutta lisä on vielä tarpeen, hän evästää liittoa tästä eteenpäin.

Eläkkeensaajat järjestivät vuonna 2015 laajan mielenosoituksen, joka oli avaus.

– Suunta on oikea. Jos ei huuda riittävän kovaa, ei kuulla.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus on Hellstenin mielestä antanut hyvän syyn puuttua kärkevästi sen tekemisiin.

Lisää aiheesta

– Palvelumaksut ovat nousseet, Kela-korvaukset pienenevät, sote pelottaa. Ja nämä koskevat kaikkia eläkkeensaajia, Hellsten mainitsee vain muutamia hallituksen “synneistä”.

Hänen mielestään on väärin kuvitella, että “eläkeläiset ovat kurjaa joukkoa, kaikilla menee huonosti”.

– Eläkkeet ovat nousseet keskimäärin koko ajan, mutta toisessa päässä on suuri joukko, jotka tulevat toimeen erittäin huonosti.

EKL:n vertaus “tällä viikolla syödään lääkkeitä, ensi viikolla ruokaa” on monelle arkea.

– Ja tähän isketään kansaneläkkeen alentamisella, ja pakotetaan iäkkäät toimeentuloloukulle. Se on pöyristyttävää, Hellsten puuskahtaa.

Eläkeläisköyhyys koskee siis yhä useampia. EKL:n mielestä se ratkaistaan vain kansaneläkejärjestelmää parantamalla. Eläkkeen perusosaa nostettaisiin ensimmäisessä vaiheessa takuueläkkeen tasolle.

– Se tarkoittaa vajaan 150 euron korotusta, mikä on maltillista, Hellsten huomauttaa.

Emme me valtaa tavoittele, ole vaatimassa suuna päänä joka paikkaan.

Miten kuuluu eläkeläisten ääni vallankäytön kammareissa? Hellstenistä on ihan oikein, että eläkeikäiset näyttävät äänestävän itseään olennaisesti nuorempia ihmisiä, mutta…

– Olemme huikeasti aliedustettuina. Emme me valtaa tavoittele, ole vaatimassa suuna päänä joka paikkaan, mutta jonkin verran ikäihmisiä pitää olla päättäjinä, että näkökulmamme tulee esille.

Eläkeläisten puolue on kuitenkin Hellstenin mielestä kuolleena syntynyt ajatus.

– Me emme ole yhtenäinen porukka vaan hyvin eri tavalla ajattelevia ja eläviä ihmisiä.

Vielä kesken oleva sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus askarruttaa eläkeikäisiä. Hellsten pitää nykyisiä kaavailuja hulluina.

– Jos se olisi tehty järkevästi, olisi korjattu vain perusterveydenhuolto. Se olisi ollut siinä – hallittava kokonaisuus ja tolkullisesti hoidettavissa.

Helsten povaa, että sotesta syntyy vielä odotettua suurempi soppa.

– Ainoa mikä on varmaa on se, että palvelujen hinnat nousevat.

Matti Hellsten siirtyy nyt EKL:n rivijäseneksi. Kiireisenä miehen pitää myös aktiivinen toiminta kahdessa porvoolaisessa järjestössä. Toinen on potilasyhdistys ja toinen – Porvoon yhdistyskeskus – pitää muun muassa yllä paria vertaiskahvilaa ja tuottaa pienituloisille kotipalveluja.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE