Kotimaa

”Jos joku kertoo kahvitauolla rasistisen vitsin, pitäisikö työkaverin siihen puuttua?” – virasto luo eettiset linjaukset

Työyhteisön arjessa voi tulla vastaan eettisiä pulmatilanteita.
Työyhteisön arjessa voi tulla vastaan eettisiä pulmatilanteita.
Työyhteisön arjessa voi tulla vastaan eettisiä pulmatilanteita.

Valtakunnansyyttäjänvirasto on laatinut kyselyn, jonka avulla se selvittää syyttäjälaitoksen henkilökunnan eettistä toimintaa. Kysely selvittää, miten työntekijät toimivat arjessa, kun ohjeita ja pykäliä ei ole apuna oikean toimintatavan valinnassa. Kyselyn tuloksia hyödynnetään syyttäjälaitoksen eettisten linjausten valmistelussa.

– Syyttäjälaitoksen toiminta rakentuu sääntöjen, periaatteiden ja arvojen varaan. Vahva eettinen perusta on välttämätön edellytys sille, että meihin luotetaan, pohjustaa valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen tiedotteessa.

Nissisen mukaan kysymykset oikeasta ja väärästä vaativat keskustelua ja näkyväksi tekemistä, jotta arjen eettisissä pulmatilanteissa osataan toimia oikein.

– Jos joku kertoo kahvitauolla rasistisen vitsin, pitäisikö työkaverin siihen puuttua? Entä esimiehen? Muun muassa tämäntyyppisiä asioita kysellään, Nissinen kertoo.

Kyselyn tulokset ja eettiset linjaukset tullaan käsittelemään jokaisessa syyttäjälaitoksen toimipaikassa ja sisällytetään henkilöstön sisäiseen koulutukseen.

Valtakunnansyyttäjänviraston henkilöstölleen tekemä eettinen kysely on ensimmäinen laatuaan oikeushallinnossa.

– Minusta tuntuu, että nyt jos koskaan on oikea hetki tällaiselle kyselylle. Suomalainen yhteiskunta on sellaisessa myllerryksessä, että arvoperustaamme on tälläkin tavalla syytä vaalia, Nissinen toteaa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat