Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

D-analyysit

Jos kiäntää, niin sattuuko kohalle? Näin Supo vastaa kansalaisten huoliin Suomea uhkaavista iskuista

LEHTIKUVA / Roni Rekomaa
Toimituksen kommentit

Petri Korhonen

Kirjoittaja on Demokraatin vastaava päätoimittaja.

Erikoistutkija Veli-Pekka Kivimäki (vas) ja päällikkö Antti Pelttari esittelivät Supon ajankohtaisia uhka-arvioita torstaina 29. syyskuuta.

Suojelupoliisi kertoi torstaina, että heidän arvionsa mukaan Suomea ei tällä hetkellä pystytä lamauttamaan millään erityisellä ulkopuolisella iskulla – näin rauhan aikana.

Petri Korhonen

Demokraatti

Supon kansallisen turvallisuuden katsaukset ovat jo muutaman vuoden ajan olleet suomalaisittain tyylikkäitä mediashow-esityksiä. Puhetta vetää yleensä tiedustelupalvelun johdon lisäksi joku niistä harvoista supolaisista asiantuntijoista, jotka ovat jo ”polttaneet naamansa” julkisuudessa.

Tällä kertaa ääneen pääsi Veli-Pekka Kivimäki, twitteristä tuttu rauhallinen ja huumorintajuiseksikin tiedetty teknologiaspesialisti.

Hänenkin viestinsä oli selvä. Jotkut ilmeiset uhat myönnetään, mutta samalla yritetään kitkeä pelon rikkaruohoja asioista, joiden tiedetään olevan kunnossa.

Kyllä, Venäjänkin valtiollisen vaikuttamisen riski on Suomessa kasvanut Ukrainan sodan aikana.

Turistiviisumien perumisenkin jälkeen Suomeen pääsee agentteja ja operaattoreita, koska rajaa ei pysty ikinä tekemään aukottomaksi.

Silti Venäjän väkivaltaista tiedustelua ja fyysisiä tihutöitä täällä tuskin Kivimäen mukaan nähdään.

Venäjä ei nykytilanteessa tule saranapuolelta sisään tai riko Suomelle tärkeitä paikkoja muuten kuin tietoverkkojen kautta.

Eikä silloinkaan ole yleensä varmaa, onko pahantekijänä Venäjän valtio tai valtiota omin päin tai maksusta auttavat rikolliset.

VENÄJÄÄ KIINNOSTAA vastedes yhä enemmän mitä Nato-Suomessa tehdään, mutta tämäkään ei ole yllätys.

Supolaiset muistuttavat, että normaaliaikanakin vieraat valtiot ja heidän apurinsa käyvät jatkuvasti kokeilemassa, ovatko esimerkiksi valtion laitosten ja infralle keskeisten toimijoiden ovet kunnolla lukossa.

Nyt näitä yrityksiä voi tulla koko ajan lisää. Nato-jäsenyyden jälkeen täällä liikkuu kansanedustajien ja päättäjien hallussa yhä enemmän myös muita jäsenmaita koskevaa tietoa.

Tilaisuudessa Supo vakuutti painokkaasti, että tällä hetkellä Suomen kriittinen infra kestää siihen mahdollisesti kohdistettavat kiusanteot.

Myös valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) kertoi tänään omassa tiedotustilaisuudessaan, että muun muassa Suomenlahden alittavan Balticconnector-kaasuputken turvatoimia on kiristetty.

Tietoturvatoimijat ovat hereillä, eikä koko maata pystytä kokonaan lamauttamaan – ainakaan pysyvästi. Merkkejä tällaisten tekojen valmistelusta ei Supo ainakaan kerro saaneensa.

Eri asia sitten on, kuinka pitkään yrityksissä ja hallintokortteleissa jaksetaan pitää täyttä vartiointivalmiutta päällä, jos väliin mahtuu kuukausien mittaisia rauhallisia jaksoja jolloin ei tapahdu mitään.

SUPON INFOISSA on perinteisesti ollut tärkeää se, mitä niissä ei sanota. Nyt rivien väliin ei jäänyt paljon mitään tulkittavaa.

Ukrainan sota jatkuu, ja niin kauan kuin autamme Ukrainaa, Venäjä ottaa meidätkin muiden länsimaiden tavoin vastustajanaan.

Itämeren kaasuputkia rikkoi Supon mukaan joku valtiollinen toimija.

Vastaava pahanteko voisi toki sattua kohdallemme, jos tähtäintä hieman käännetään tähän ilmansuuntaan jonkun yksittäisen tavoitteen takia.

Mutta Supo yrittää muistuttaa, että mitään sellaista selkeää tavoitetta tai poliittista päämäärää, jota Venäjä tai Kiinakaan voisi erilaisilla täsmäiskuilla edistää, ei tällä hetkellä Suomessa ole.

Supon päällikkö Antti Pelttari olisi halutessaan voinut vastata näihin pelkoihin samoin kuin Koskela Tuntemattomassa:

”Häirintää ampuu tuonne tien varteen. Ei kukaan tänne umpimähkään, pitkin metsiä.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE