Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

“Jos pohja pettää, sen päälle on vaikea rakentaa” – yksi palvelu nousi ylitse muiden tulevaisuuden kunta -kyselyssä

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Koulutus on tärkein tulevaisuuden kunnan kuntapalveluista, korkeakoulutettujen työmarkkinajärjestö Akavan teettämästä kyselystä ilmenee.

Demokraatti

Demokraatti

Neuvolapalvelut ja infrastruktuuri ovat myös tärkeimpiä palveluja kyselyyn vastanneiden mielestä. Muiden kuin korkeakoulutettujen vastauksissa korostuivat lisäksi perheiden tukipalvelut ja työllisyyspalvelut.

Nykyisin Suomessa on noin 300 kuntaa ja keskimääräinen kuntakoko on noin 18 000 asukasta. Kunnilla on velvoite tuottaa palveluja laajasti. Hallituksen esityksen mukaan vastuu sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen järjestämisestä siirtyy tulevaisuudessa kunnilta hyvinvointialueille. Esitys on parhaillaan lausuntokierroksella.

Akavan kyselyssä kysyttiin näkemystä siitä, mitkä ovat kunnan tärkeimpiä tehtäviä tulevaisuudessa.

Vastaajista selvä enemmistö, reilut 70 prosenttia, nosti tärkeimmäksi palveluksi koulutuspalvelut. Tämä kanta oli kaikkia koulutustasoja edustavilla vastaajilla.

– Koulutuksen kärkisija kuntapalvelujen joukossa kyselyn tuloksissa oli ennakoitavissa. Laadukas varhaiskasvatus ja perusopetus ovat kaiken osaamisen perusta. Jos pohja pettää, sen päälle on vaikea rakentaa korkeampaa ammatillista osaamistakaan, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder arvioi kyselyn tuloksia tiedotteessa.

“Pienet kunnat ovat syvenevissä talousvaikeuksissa.”

Korkeakoulutettujen ja muiden kuin korkeakoulutettujen välillä ei ole juurikaan eroja kuntakokoa koskevissa näkemyksissä. Vastaajista noin 30 prosenttia oli sitä mieltä, että sopiva kunnan koko olisi vähintään 20 000 asukasta.

– Väestö ikääntyy ja sote- ja hoivapalveluiden tarve kasvaa. Pienet kunnat ovat tämän vuoksi syvenevissä talousvaikeuksissa. Kunnat tarvitsevat verotuloja, kyse on elinvoimaisuudesta. Tarvitaan laajempia yksiköitä kantamaan palveluvastuuta ja kustannustaakkaa, Akavan johtava asiantuntija Anu Tuovinen toteaa.

Tuovisen mukaan kuntakoko itsessään ei ratkaise.

– On kuitenkin selvää, että työikäisten määrä vaikuttaa muun muassa yritysten määrään. Jos kunnassa on enemmän työikäisiä, sinne tulee myös yrityksiä ja verotuloja, joilla voidaan kehittää kuntaa ja palveluita.

Akava korostaa kuntavaalitavoitteissaan, että kuntarakennetta on kehittävä edelleen palveluiden turvaamiseksi. Sote-uudistuksessa pitää varmistaa, että pienyrittäjillä ja ammatinharjoittajilla on jatkossakin mahdollisuus tehdä työtään ja toimia hyvinvointipalveluiden tuottajina.

Akava teetti 13.–20.11.2020 Kantar TNS:llä kyselyn kuntien tehtävistä, taloudesta ja kuntakoosta. Siihen vastasi yhteensä 2 157 henkilöä, joista 1 107 oli korkeakoulutettuja ja 1 050 muita työikäisiä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE