Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

“Jos tästä nyt ruvetaan kitisemään, kyllä se on outoa” – Arkkiatri Pelkonen ottaa kantaa rokotevastaisuuteen

Sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät kamppanjoivat sosiaalisessa mediassa puolesta ja vastaan työntekijöitä koskevia rokotuksia. Asia herättää paljon kysymyksiä ja epätietoisuutta.

Taustalla on uusi tartuntatautilaki ja henkilökunnan rokotuksia koskevat säädökset, jotka tulivat voimaan vuoden siirtymäajan jälkeen maaliskuussa.

Laki antaa työnantajalle velvoitteen huolehtia, että riskipotilaiden kanssa työskentelevillä on riittävä rokotussuoja. Käytännössä kyse on hinkuyskästä, vesirokosta, tuhkarokosta mutta myös influenssasta. Kyse on niin työturvallisuudesta kuin potilasturvallisuudesta. Toisella puolella on kysymys terveydenhuollon ammattilaisten itsemääräämisoikeudesta.

Esimerkiksi Kuntatyönantajat KT muistuttaa, että rokotusten ottaminen on vapaaehtoista. Sen mukaan tartuntatautilaki velvoittaa kuitenkin työnantajan huolehtimaan siitä, että lääketieteellisesti arvioituna vakaville seuraamuksille alttiiden potilaiden tai asiakkaiden kanssa työskentelevän henkilökunnan rokotussuoja on kunnossa.

Mikäli työntekijä ei suostu ottamaan lain edellyttämää rokotetta tai hänellä ei ole niihin sairastetun taudin tuomaa suojaa, on työnantajan pohdittava, täyttyykö laissa mainittu erityinen syy käyttää henkilöä, jolla on puutteellinen rokotussuoja.

Mikäli työntekijä ei ole soveltuva kyseiseen tehtävään, on työnantajan ensisijaisesti tarjottava työntekijälle sellaista työtä, joka on tämän työsopimuksen mukaista ja jota rokottamaton työntekijä voi tehdä. Mikäli tällaista työtä tai muuta työtä ei löydy, voi rokottamattomuus Kuntatyönantajien mukaan johtaa ääritapauksissa jopa työntekijän irtisanomiseen.

Tehyn mukaan ongelmia aiheuttavat nyt työpaikkojen kirjavat tulkinnat, ei suinkaan lain velvoite.

Lisää aiheesta

– Maalaisjärki on lakia sovellettaessa loppunut, mikä on aiheuttanut ylilyöntejä muun muassa menettelyohjeissa ja työntekijöiden terveystietojen käsittelyssä, Tehyn työympäristöasiantuntija Anna Kukka on todennut Demokraatille.

Lääkärikunnan vanhimmilta, arkkiatri Risto Pelkoselta ei heru kovin paljon ymmärrystä sille, ettei henkilökunta ottaisi tarvittavia rokotuksia, mikäli kieltäytymiseen ei ole selvää lääketieteellistä syytä.

– Yleisellä tasolla sanoisin, että on tämä maailma kummallinen. Kaikeasta jaksetaan pitää meteliä, kun kaikki tiedämme sen, että rokotukset ovat pelastaneet tämän ihmiskunnan. On muun muassa hävitetty isorokko. Lastentaudit on käytännöllisesti katsoen häivytetty Suomesta. Jos tästä nyt ruvetaan kitisemään, kyllä se on outoa, Pelkonen sanoo.

– Jos unohdetaan tunnekuohut, ketään ei voi pakottaa, sellaista lakia ei ole. Ihmisellä on oikeus kieltäytyä rokotuksesta, Pelkonen kuitenkin lisää.

Arkkiatri: Lapset on rokotettava, siihen on moraalinen velvollisuus.

Suomessa rokotevastaisuus on kasvanut myös tavallisten kansalaisten parissa. Kyseessä on eurooppalainen ilmiö.

Arkkiatri Risto Pelkonen katsoo, etteivät esimerkiksi vanhemmat voi kieltää lapsiltaan rokotetta, ellei asiaan ole lääketieteellistä syytä. Pelkonen toteaa, että rikos rokottamatta jättäminen ei ole mutta kyseessä on moraalinen kysymys.

– Onko oikein, että he altistavat nämä lapsukaiset niille infektioille, joista osa on tappavia ja osa aiheuttaa monia haittoja? arkkiatri kysyy.

– Jos rokotus kuuluu rokotusohjelmaan, joka on yhdessä lailla hyväksytty, vanhemman on moraalisessa mielessä rokotettava lapsensa, ellei ole jotain lääketieteellistä syytä kuten allergiaa, Pelkonen vastaa omaan kysymykseensä.

– Jos lapsukaisella tai ihmisellä itsellään on jokin tieteellinen syy, ettei siedä rokotusta, silloin se täytyy hyväksyä. Se, että pieni osa ihmisistä saa komplikaatioita, se on vain hyväksyttävä – rokotuksella voidaan estää monen muun sairastuminen.

Pelkonen muistuttaa, että kyse ei ole vain rokotettavan yksilön oikeudesta kieltäytyä vaan myös toisten suojelemisesta, laumasuojasta.

– Samalla kun hän kieltäytyy, hän altistaa suuren joukon muita tälle taudille.

Arkkiatri Risto Pelkonen arvioi rokotevastaisuuden lisääntyneen Suomessa muun muassa Ruotsista tulleiden vaikutteiden takia. Rokotevastaisuus on yleistynyt etenkin länsirannikolla. Syitä rokotevastaisuuden leviämiselle on monia.

– Varmaan yksi on itsemääräämisoikeuden eetos, että ihmiset saavat itse päättää. Sitten on somessa ruokittua pelkoa ja uhkaa. Voi siinä olla sekin, että se on tietty protesti virkamiesvaltaa ja asiantuntijavaltaa vastaan.

Miten sitten rokotemyönteisyyttä voitaisiin lisätä. Arkkiatrin mielestä oikean tiedon levittäminen on paras keino.

– Sinne pitäisi päästä tuonne sosiaaliseen mediaan järkeviä ihmisiä esittämään omia perusteltuja mielipiteitä ja yrittää katkaista se kierre. Some on monessa suhteessa hyvä, mutta siellä velloo myös totuudenvastainen ilmapiiiri. Meillä on niin hyvä olo täällä onnellisten ihmisten onnellisessa maassa, että silloin on varaa kiukutella. Ei sota-aikana tällaista keskustelua olisi käyty, arkkiatri toteaa.

Arkkiatri uskoo, että rokotevastaisuudessa on myös tietämättömyyttä.

– Ei ymmärretä, kun itse jätetään rokottamatta ja toivotaan että kaverit jättävät, aiheutetaan muille ihmisille vaara.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE