Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Urheilu

”Jos tulet katsomaan tennistä, niin hyvä, mutta häiriötä ei voi aiheuttaa” – ”Missä on Peng Shuai?” -paidat sallitaan sittenkin Australian avoimissa

LEHTIKUVA / AFP Paul Crock

Tenniskauden ensimmäisen grand slam -turnauksen Australian avointen järjestäjät takavarikoivat viikonloppuna faneilta t-paitoja, joissa kysyttiin ”Missä on Peng Shuai?” viitaten viime kuukausina huolta herättäneeseen kiinalaisen tennistähden Peng Shuain tilanteeseen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Nelinpelin entinen maailman ykköspelaaja Peng Shuai, 36, katosi marraskuun alussa sen jälkeen, kun hän oli syyttänyt Kiinan entistä varapääministeriä pakottamisesta seksuaaliseen tekoon. Pengistä kuultiin lopulta vasta lähes kolmen viikon päästä, ja huolestusta herättää yhä, onko Peng todellakin vapaa.

Muun muassa tennislegenda Martina Navratilova paheksui järjestäjien toimintaa ja luonnehti sitä ”säälittäväksi”. Järjestäjät perustelivat toimintaa kiellolla poliittisista viesteistä. Tiistaina turnausjohtaja Craig Tiley kuitenkin kertoi, että ”Missä on Peng Shuai?”-paidat ovat sallittuja, jos niiden kantajat ”ovat rauhallisia”.

-  Kyllä, niin kauan kuin ihmiset eivät saavu joukolla aiheuttamaan häiriötä, vaan ovat rauhallisia, Tiley sanoi.

-  Tässä on vähän tullut väärinymmärrystä. Tilanne (viikonloppuna) oli sellainen, että joillain ihmisillä oli mukanaan kahden suuren sauvan väliin kiinnitetty (viestiä sisältänyt) lakana, emmekä voi sellaista sallia. Jos tulet katsomaan tennistä, niin hyvä, mutta häiriötä ei voi aiheuttaa.

Pengiä tukevaa toimintaa järjestänyt ihmisoikeusaktivisti Drew Pavlou otti tyytyväisyydellä vastaan Tileyn myönnytyksen. Aktivistit aikovat tuottaa lisää t-paitoja Peng-painatuksella ja jakaa niitä ilmaiseksi.

-  Toivottavasti ihmiset Kiinassa näkevät tuhansia ihmisiä pitämässä päällään noita Peng Shuai -paitoja Australian avointen finaalissa. Ja he tietävät, että hän ei edelleenkään ole turvassa, Pavlou sanoi.

-  Ja he (Kiinassa) myös tietävät, että ihmiset ympäri maailman tukevat yhä Peng Shuaita.

Myös Australian hallituksesta kuului kommenttia asiaan. Puolustusministeri Peter Dutton kehotti puhumaan ihmisoikeusasioista.

-  Emme halua vetää urheilua politiikkaan, mutta tämä ei ole poliittinen asia. Tämä on ihmisoikeusasia koskien seksuaalisesta pakottamisesta kertoneen nuoren naisen kohtelua.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE