Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

”Jos työnantaja ei kustanna” – ammattiliitto vetoaa työmatkoilla käytettävien maskien verovähennysoikeuden puolesta

Lehtikuva / Roni Rekomaa

Työnantajan tulisi korvata työmatkamaskit tai vähintäänkin ne tulisi muuttaa työntekijälle verovähennyskelpoisiksi, linjaa Akavan Erityisalat. Lisäksi liitto toivoo, että kaikki työnantajat sallisivat etätyöt joustavasti.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Akavan Erityisalat kertoo tiedotteessaan tarttuvansa JHL:n heittämään haasteeseen ja lähtee mukaan maskitalkoisiin. JHL haastoi työnantajat kustantamaan työntekijöilleen kasvomaskit työmatkoja varten.

– Jos työnantaja ei kustanna työmatkojen maskeja, niistä on tulossa työntekijöille itse maksettuina merkittävä lisämeno. Jos työntekijä joutuu itse maksamaan työmatkamaskit, on vähintä, että hän voi vähentää ne verotuksessa, sanoo Akavan Erityisalojen toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki tiedotteessa.

– Nythän verottaja on jo linjannut, että maskit ovat työnantajalle verovapaat käytettiinpä maskeja työpaikalla tai työmatkalla, hän kertaa.

Akavan Erityisalat on kulttuurin ja hallinnon sekä viestinnän ja hyvinvoinnin aloilla asiantuntija- ja esihenkilötehtävissä toimivien ammattiliitto, ja Luomanmäen mukaan sen jäsenistö on korkeasta koulutuksesta huolimatta matala- tai keskipalkkaisia.

– Jo kevättalven ja kevään aikana saimme huolestuneita yhteydenottoja riskiryhmiin kuuluvilta jäseniltämme. Työhön meno ja sieltä paluu on välttämätön edellytys työpaikalla tehtävälle työsuoritukselle. Työmatkoihin liittyvää tartuntariskiä on aiheellista kaikin tukitoimin vähentää, sanoo Luomanmäki.

– Vetoamme julkiseen valtaan, maan hallitukseen ja verohallintoon työmatkoilla käytettävien maskien verovähennysoikeuden puolesta.

Luomanmäki painottaa, ettei maskisuosituksen noudattamiselle saa olla taloudellisia esteitä. Hänen mukaansa on syytä harkita, voidaanko koronatilanteesta syntyneiden välillisten kustannusten tasaamista huomioida muun muassa sosiaaliturvaetuuksissa.

Osalle lähityöhön palaaminen voi tuntua kuormittavalta

Luomanmäki sanoo, että maskien lisäksi etätyön tarkoituksenmukainen jatkaminen on keino pitää mahdollinen toinen korona-aalto loivana. Vaikka ammattiliiton jäsenilleen tekemän kyselyn perusteella etätyö sujui pääosin hyvin, Luomanmäki muistuttaa, että osalle kevään etätyöponnistus oli raskas.

– Sosiaalisten kontaktien puuttuminen sekä lomautukset tai niiden uhka verottivat hyvinvointia. Etätyö keittiön pöydällä, kun koko perhe lapsia myöten touhuaa samoissa tiloissa, on kuormittavaa, Luomanmäki kuvailee.

Hän katsoo, että lisää panostusta kaivataan muun muassa työhyvinvointiin, esihenkilötyöhön ja etätyön ergonomiaan. Luomanmäki pitää erityisen tärkeänä, että työntekijöiden toiveita ja kokemuksia etätyön hyödyntämisestä kuunnellaan.

– Julkisuudessa osa työnantajien edustajista on painottanut lähityön merkitystä ja siihen palaamista. Kuitenkin osalle työntekijöistä taas lähityöhön palaaminen voi turvajärjestelyistä huolimatta tuntua kuormittavalta, jolloin on hyvä tehdä joustavia ratkaisuja työntekopaikkojen suhteen. Haluamme korostaa hyvää yhteistoimintaa työnantajien ja työntekijöiden kesken.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
22.9.2020
Ministeri Kiuru sanoo suoraan Demokraatille: ”Kyllä tämä tilanne on erittäin huolestuttava”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE