Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Jos vapaaehtoisia riittää, miksi pitää pakottaa, Jussi Niinistö?

Pulinat vähenevät, kun aikaa kuluu, puolustusministeri Jussi Niinistö sanoo.

Torstaina eduskunnan puolustusvaliokunta hyväksyi linjauksen, että kaikkien ammattisotilaiden on pakko lähteä määrättäessä vaarallisiin tehtäviin ulkomaille.

Valiokuntamietinnössä oli kyse kannanotosta hallituksen lakiesityksiin kansainvälisen avun antamisesta ja vastaanottamisesta.

Valiokunta äänesti. Oppositiopuoluuet vastustavat sitä, että pakottaminen koskisi vanhaa henkilöstöä.

– Pidämme esitystä tärkeänä, mutta emme hyväksy hallituksen linjausta siitä, että puolustusvoimien henkilökunta voidaan takautuvasti pakottaa osallistumaan kansainvälisiin, hengenvaarallisiin tehtäviin Suomen rajojen ulkopuolella, puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) on sanonut.

Upseerijärjestöistä on niin ikään kritisoitu lähtöpakkoa, vapaaehtoisuuden katsottaisin takaavan paremman lopputuloksen.

Upseeriliiton mukaan vapaaehtoisuuden pohjalta syntyy aina paras lopputulos.

– Ja vapaaehtoisia myös varmasti löytyy, Upseeriliiton puheenjohtaja Jari Rantala on lausunut Helsingin Sanomille.

Lisää aiheesta

Demokraatin eilen eduskunnassa haastattelema puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) sanoo, että “etenkin Aliupseeriliitto on profiloitunut”.

– En usko, että tästä tulee muodostumaan suurempaa ongelmaa, koska tähänkin saakka on vapaaehtoisina kyllä riittänyt kantahenkilökuntaa näihin kriisinhallintatehtäviin, Jussi Niinistö sanoo.

Minkä takia sitten pitää pakottaa, jos vapaaehtoisina riittää?

– Uskottavuuden takia, koska meillä on esimerkkejä. Esimerkiksi vuonna 2014 osallistuimme EU:n taisteluosastovalmiuteen ja siinä eräs tietty avainryhmä olisi pystynyt, jos taisteluosastoa olisi käytetty, estämään sen matkaan lähdön, Niinistö sanoo.

– Varmuuden vuoksi on syytä tämä palvelusvelvollisuus olla. Kyse on Suomen uskottavuudesta ja myös siltä kannalta, jos joskus apua tarvitsemme niin senkin takia pitää näin toimia. Puolustusvaliokunta on aivan oikein mietinnössään tätä asiaa pohtinut. Demokratiassa mennään enemmistön ehdoilla.

Niinistö ei vaikuta huolestuneelta siitä, miten pakottaminen vaikuttaa vaikkapa Puolustusvoimissa työskentelevien ja puolustusministeriön ja toisaalta poliitikkojen väleihin.

– Luulen, että ainakaan tähän rahalliseen korvaukseen kansainvälisen avun tehtävistä, tämä asia ei tule kääntymään. Tämä on ihan normaalia valiokuntakäsittelyn yhteydessä käytyä keskustelua, jossa sitten ikävä kyllä oppositio äänesti tätä esitystä vastaan. Enemmistö kuitenkin kannatti hallituksen esitystä. Tällä mennään ja uskon, että pulinatkin tästä vähenevät, kun aikaa kuluu.

Ammattisotilaat ovat saamassa vaarallisista tehtävistä kotimaan tehtäviin nähden isoa korvausta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE