Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

”Joukkojen ja aseiden vetäminen separatistien hallinnoiman Petrivsken kylän ja Kiovan hallinnoiman Bogdanivkan kylän väliltä Donetskissa on alkanut”

Lehtikuva / Jussi Nukari

Ukraina ja Venäjän tukemat separatistit ovat aloittaneet joukkojensa vetämisen keskeiseltä rintamalinjalta maan itäosassa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Vetäytyminen on ehto tapaamiselle, jossa Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja hänen ukrainalaisen kollegansa Volodymyr Zelenskyin on määrä keskustella ensi kertaa kasvotusten maan itäosan tilanteesta.

– Joukkojen ja aseiden vetäminen separatistien hallinnoiman Petrivsken kylän ja Kiovan hallinnoiman Bogdanivkan kylän väliltä Donetskissa on alkanut, sanoi Ukrainan armeijan edustaja Bogdan Bondar.

Myös separatistit vahvistivat joukkojen vetäytymisen alkaneen. Joukot kertoivat vetäytymisestä toisilleen ampumalla valoraketteja. Paikalla on myös Euroopan turvallisuus ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailijoita valvomassa joukkojen vetäytymistä, jonka uskotaan kestävän useita päiviä.

Kokous saattaa venyä ensi vuoteen

Putinin ja Zelenskyin huipputapaamisen päivämäärää ei ole sovittu. Sovittelijoina toimivat Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron.

– Haluamme, että kokous järjestetään mahdollisimman pian, mutta samalla haluamme, että se on niin hyvin järjestetty kuin mahdollista, jotta tarvittavat tulokset saadaan, pyöritteli Kremlin edustaja Dmitri Peskov.

Hän ei suostunut kommentoimaan, voidaanko kokous pitää jo tänä vuonna, koska ”liian monia kysymyksiä on vielä auki”.

Ukraina on toivonut, että kokous pidettäisiin vielä tänä vuonna.

Perjantaina YK:n kansainvälinen tuomioistuin ilmoitti, että sillä on toimivalta käsitellä haastetta, jossa Ukraina syyttää Venäjää separatistijoukkojen tukemisesta.

Venäjä on pyytänyt tuomioistuinta hylkäämään jutun sillä perusteella, ettei kansainvälisellä tuomioistuimella ole mitään tekemistä asian kanssa.

Ukraina haastoi Venäjän oikeuteen jo vuonna 2017. Syynä oli, että Venäjä olisi rikkonut YK-sopimusta terroristisen toiminnan tukemisesta kuljettamalla aseita ja käteistä Itä-Ukrainan separatistijoukoille.

Vuonna 2014 alkaneessa Itä-Ukrainan konfliktissa on kuollut noin 13 000 ihmistä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

DEMOKRAATTI

Kotimaa
29.5.2020
Kaarlo Simojoki on hoitanut satoja alkoholisteja, huumeiden käyttäjiä ja peliriippuvaisia: ”Oletko nähnyt yhtään tukikonserttia juoppojen puolesta?”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE