Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Nyheter

Journalisters telefoner hackas

CPJ uppger att de nigerianska säkerhetsstyrkorna har hackat journalisters telefoner.

Amerikansk och israelisk programvara används för att hacka reportrars telefoner och datorer – bland annat i Nigeria. Det uppger pressfrihetsorganisationen CPJ.

IPS

Arbetarbladet

 

En källa inom säkerhetstjänsten berättar för CPJ att de nigerianska säkerhetsstyrkorna använder det israeliska företaget Cellebrites programvara Universal Forensic Extradiction Device, UFED, med vilken man kan låsa upp mobiler utan problem, samt mjukvaran Forensic Toolkit, FTK, som utvecklats av amerikanska AccessData Group.

 

På sin hemsida uppger Cellebrite att programvaran UFED kan användas för att hämta fram och avkoda all form av data i all typ av digital utrustning. Företaget förklarar att programvaran används i 150 länder. Federala myndigheter i USA uppger att de använder programvaran.

 

Cellebrites programvara användes också i Myanmar för att få fram information från mobiltelefoner som tillhörde de fängslade Reutersjournalisterna Wa Lone och Kyaw Soe Oo. Det rapporterade Washington Post i maj i år. Enligt den amerikanska tidningen uppger Cellebrite att de ställer krav på att kunder lever upp till internationella normer för mänskliga rättigheter och att de annars kan säga upp avtalet. Cellebrite slår fast att deras produkter, programvara och tjänster ska användas på ett sätt som inte bryter mot en tredje parts rättigheter.

 

CPJ har sökt Christopher Bacey, PR-chef för Cellebrite, för att försöka få klarhet i hur försäljningen ser ut i Nigeria och om företaget undersöker hur människorättssituationen ser ut eller beaktar journalisters rätt att skydda sina källor. På hans begäran skickade CPJ frågor via e-post, men fick inget svar.

 

AccessData Group beskriver att deras verktyg FTK kan användas för att identifiera information på alla digitala enheter eller system som producerar, överför eller lagrar data – bland annat webbhistorik, e-post, textmeddelanden och sociala medier. Verktyget kan också användas för att dekryptera filer och knäcka lösenord. CPJ har vid upprepade tillfällen sökt AccessData Group för att få veta mer om vilka kunder de har i Nigeria, men ingen på AccessData Group har varit tillgänglig för en kommentar.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

DEMOKRAATTI

Kotimaa
29.5.2020
Kaarlo Simojoki on hoitanut satoja alkoholisteja, huumeiden käyttäjiä ja peliriippuvaisia: ”Oletko nähnyt yhtään tukikonserttia juoppojen puolesta?”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE