Politiikka

Journalistit: STT:n tukea ei voi jäädä odottelemaan – koko uutistoimisto uhattuna

Jari Soini
Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho.
Jari Soini
Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho.
Jari Soini
Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho.

Kaupallisen median taloudelliset ongelmat kiteytyvät tällä hetkellä 130-vuotiaan Suomen Tietotoimiston ahdinkoon. Päätoimittajan mukaan koko uutistoimiston olemassaolo on vaarassa.

– Journalistinen ala on demokratian ja yhteiskuntarauhan näkökulmasta erittäin tärkeä. Sen kuihtumista ei voi seurata sivusta eikä turvaamista voi jäädä odottamaan, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho.

– Maailman vanhimpiin uutistoimistoihin lukeutuva STT on tärkeä kansallinen instituutio, joka toteuttaa journalismin perustehtävää: välittää asiakkaidensa avulla yleisölle oikeita ja olennaisia tietoja maailman tapahtumista. Se antaa kaupalliselle medialle kivijalan, jonka päälle omat uutiset ja paikallisuutiset voidaan rakentaa. Jos STT:n annetaan riutua hengiltä, kärsijänä on koko yhteiskunta, jonka etua tiedonvälityksen moniarvoisuutta vahvistava uutistoimisto palvelee.

– Suomi tarvitsee Pohjoismaisen tason mediatukijärjestelmän, joka pyrkii pitkäjänteisiin tukimalleihin. Tuki tulee kohdentaa kotimaisten journalististen sisältöjen luomiseen ja uusien teknologioiden innovointiin.

– STT ei kuitenkaan voi odottaa uuden tukijärjestelmän selvittämistä ja luomista. STT tarvitsee valtion tukea pikaisesti. Oikealla tavalla rahoitettuna ja säädeltynä STT voisi olla tasa-arvoinen tukimalli, jota kaikki uutistoimintaa tarvitsevat voisivat käyttää.

– Mikäli STT:stä muodostetaan voittoa tavoittelematon yhtiö ja maksuperusteet luodaan niin, että myös pienillä medioilla olisi mahdollisuus ostaa sen palveluita, tuki STT:lle olisi tasapuolisesti koko kaupallisen median tukea, sanoo Hanne Aho.

 

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat