Kotimaa

Joutsenbongauksessa yli 50 000 joutsenta – nuoria hyvin vähän – pesintä epäonnistui

Henrikki Hetemaa
Laulujoutsenia lähetysmislennolla lepäämispaikalleen. Se on kansallislintumme.
Henrikki Hetemaa
Laulujoutsenia lähetysmislennolla lepäämispaikalleen. Se on kansallislintumme.
Henrikki Hetemaa
Laulujoutsenia lähetysmislennolla lepäämispaikalleen. Se on kansallislintumme.

BirdLife Suomen viime viikonloppuna järjestämässä Joutsenbongauksessa havaittiin yhteensä noin 52 100 laulujoutsenta. Joutsenhavaintoja kertyi yhteensä 1 557, ja niitä saatiin koko maasta Ahvenanmaalta Utsjoelle. Syksyinen joutsenkantamme selvitettiin nyt neljättä kertaa, järjestö tiedottaa.

Eniten laulujoutsenia havaittiin Pohjanmaalla ja Itä-Suomessa. Pohjois-Pohjanmaalla laskettiin yli 10 000 laulujoutsenta, Keski-Pohjanmaalla yli 6 000 ja Pohjois-Savossa lähes 5 000. Etelä- ja Länsi-Suomessa joutsenmäärät olivat nyt selvästi pienempiä kuin edellisissä Joutsenbongauksissa. Lapin ja Kainuun joutsenet olivat jo lähteneet muutolle.

Suomen kunnista Kalajoella ja Kuopiossa havaittiin yli 2 000 laulujoutsenta. Tuhannen linnun raja ylitettiin myös Kiuruvedellä, Kouvolassa, Limingassa, Muhoksella, Pyhäjoella, Torniossa ja Tyrnävällä. Suurimmat yksittäiset kerääntymät havaittiin Tyrnävän Parraksessa (1 272 joutsenta), Pyhäjoen Juurakossa (1 028) ja Vaasan Söderfjärdenillä (943).

Edellisessä Joutsenbongauksessa vuonna 2014 havaittiin 57 600 laulujoutsenta. Tänä vuonna sateinen sää haittasi havainnointia etenkin läntisessä Suomessa, ja osa joutsenista saattoi siksi jäädä löytymättä. Tulosten perusteella on kuitenkin todennäköistä, ettei joutsenkanta ole viime vuosina merkittävästi kasvanut. Nuorten lintujen osuus oli tänä vuonna hyvin pieni, mikä kertoo pesintöjen epäonnistumisesta viime kesänä. Nuorten osuus oli nyt 12 prosenttia, kun se oli edellisessä Joutsenbongauksessa 20 prosenttia.

BirdLife Suomi arvioi tulosten perusteella, että laulujoutsenen syyskanta on nyt 65 000–70 000 yksilöä. Syyskanta muodostuu meillä pesivistä pareista ja niiden poikasista, pesimättömistä esiaikuisista linnuista ja Suomen kautta muuttavista Venäjän joutsenista.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat