ehdokasmainos

Juha Jokelan itsesensuurikomedia ja Mielensäpahoittaja Kansallisteatterin syksyn vetonauloina

kansallisteatteri verkkoon
Juha Jokelan uuden komedian päärooleissa nähdään Kari Ketonen, Timo Tuominen, Jani Karvinen ja Elena Spirina.

Kansallisteatterin suuren näyttämön ensi syksyn kotimaisena kantaesityksenä nähtävä Juha Jokelan itsesensuurikomedia ”Sumu” tarttuu suomalaiseen ikuisuusteemaan: pienen valtion ja sen kansalaisten eettiseen akrobatiaan ja ennakkoluuloihin suuren, arvaamattoman naapurimaan varjossa. Näytelmä yhdistelee älykkään humoristisesti liike-elämän, tieteen, politiikan ja moraalin kuvioita.

Tarinassa eletään vuotta 2014. Kolmen miehen Somnimag-yhtiön huippuinnovaatio, laite nimeltä MGD, kartoittaa ihmisen aivotoimintaa ennennäkemättömän tarkasti. Ainoa ongelma on kalliin koneen saaminen kaupaksi. Kun laitetta lähdetään Työ- ja elinkeinoministeriön tuella viemään Venäjälle, ongelmia on äkkiä paljon enemmän.

Somnimagin toimitusjohtaja Olli (Timo Tuominen) jää puun ja kuoren väliin, kun markkinointipäällikkö Jone (Kari Ketonen) on valmis tinkimään moraalista projektin nimissä ja päätutkija Taisto (Jani Karvinen) vastustaa koko Venäjä-yhteistyötä. Kun itänaapurin ulko- ja sisäpoliittinen toiminta seurauksineen käy yhä vaikeammin ennustettavaksi ja avustajaksi palkattu, suomenvenäläinen Larissakin (Elena Spirina) vaikuttaa epäilyttävän pätevältä, ei paluuta harmaalta alueelta enää ole.

Vesa Vierikko Mielensäpahoittajan rooliin

Tuomas Kyrön ”Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja saa ensi-iltansa Pienellä näyttämöllä 21. syyskuuta.  Arto af Hällströmin ohjaamana. Satu Rasilan dramatisoimassa tarinassa tuttu jäärä alkaa valmistautua lähdöistä suurimpaan. Mielensäpahoittajan roolin tekee  Vesa Vierikko. Alkuperäisissä suunnitelmissa rooliin oli tulossa sen menestyselokuvassakin tehnyt Antti Litja, mutta hän joutui sairastumisen takia jättämään roolin harjoittelun kesken syksyllä 2014.

Veera Tyhtilän Kansallisteatterille kirjoittamassa  uutuusnäytelmässä ”60stand up -koomikko Tuuti seisoo viimeisen mahdollisuuden partaalla. Ura on pahassa laskusuhdanteessa, mies Tarmo elelee omissa maailmoissaan ja työnantaja Henri haluaisi palkata komediaklubilleen nuoremman esiintyjän. Pienestä tragediasta kuoriutuu esiin sinisävyinen komedia elämän syrjästä, parrasvaloista ja naurujen  lunnaista.

Laulujen ja livemusiikin säestämän esityksen rooleissa nähdään  Terhi Panula, Juhani Laitala ja Petri Liski. Omapohjassa 7. syyskuuta ensui-iltansa saavan esityksen ohjaa Otso Kautto.

Keskustelua aiheesta

valittu_artikkeli02

Smedsin uutuus Kansallisteatterissa: Elokuvaa ja erotiikkaa

Kuva: Lennart Laberenz
smeds
Virolainen Juhán Ulfsak ja unkarilainen Annamária Láng kommunoikavat Kristian Smedsin uudessa produktiossa monilla kielillä, mutta ennen kaikkea elokuvaviittauksin.

Arvaamaton, irrationaalinen, hauska, hieman itseriittoinen. Jos esityksestä päällimmäisinä mieleen jäävät laatusanat ovat nuo, voi samaan hengenvetoon todeta, että sittenhän se on ihan Kristian Smedsin teatterin näköinen juttu.

Sellainen Kansallisteatterin ”Just Filming”  juuri on, auteurinsa näköinen. Se on Willensaunan matalassa, leveässä mutta syvyydeltään vähäisessä tilassa fyysisesti iholle tuleva. Ja silti salaperäisesti etäinen, selityksiä pakeneva. Rakenteeltaan se on kuin intervalliharjoitus: lämmittelyä seuraa kiihdytys, sitten palautus, uusi kiihdytys, palautus ja niin edelleen.

TEATTERI

Suomen Kansallisteatteri, Willensauna
Kristian Smeds: Just Filming
Ohjaus Kristian Smeds – Valosuunnittelu Teemu Nurmelin – Videosuunnittelu Lennart Laberenz –
Äänisuunnittelu Krisztián Vranik  – Musiikki Verneri Pohjola, Pekka Kuusisto ja Timo Kämäräinen – Näyttelijäntyö Annamária Láng ja Juhán Ulfsak

Smeds työryhmineen ei Willensaunassa pääse briljeeraamaan audovisuaalisilla oivalluksillaan niin paljon kuin suuren näyttämön produktioissa. Siksi katse pysyy nyt kahdessa näyttelijässä ja kuulo herkistyy monikielisenä murtavalle replikoinnille.

Just Filmingin avaavassa tilanteessa unkarilainen naisnäyttelijä Annamária Láng maskeerataan lavalla geishaksi. Harmoniaa rikkomaan ja katsojaa vieraannuttamaan ilmaantuu käsittämättömään sotisopaan sonnustautunut Juhan Ulfsak. Hän alkaa kertoa tosi tarinasta fantasiaksi karkaavasta lapsuuskokemuksestaan virolaisessa teatterissa, näyttelijäisänsä työpaikalla.

Kahdenlaisen instensiteetin – eleettömän rauhaisan ja toisaalta vaaran tunnetta luovan hermostuneisuuden – törmäytyksestä esitys lähtee rullaamaan samantyylisenä tunnelmien vuoristoratana.

Valkokankaan ja todellisuuden välissä

Elokuvalliset vinjetit ovat naisen ja miehen, näyttelijättären ja näyttelijän, Lángin ja Ulfsakin presenssissä korostetusti tai viitteellisempänä mukana koko esityksen.

Käsiohjelman virkaa toimittavassa tekijätietolappusessa Smeds kirjoittaa tilannekuvaksi, että ”postkommunistinen Maskuliini ja feminiini takovat yhteistä kipunaa täällä melankolisen pohjoisen iki-ahjoisen tähtitaivaan alla”. Cinema veritén klassikkoon viittaaminen on jossain määrin perusteltua. Tosin Godardin ”Maskuliini feminiini” leikitteli enemmän sukupolvi- kuin sukupuolirooleilla, joiden varaan taas Smedsin ”cinema possible”  tekee rajuja, eroottisia ja hempeitäkin kohtauksia.

Mies ja nainen paitsi puhuvat elokuvista, he myös jäljentävät elokuvamaisia kohtauksia, elokuvien katselutilannetta popcorneineen (jota on on näyttämöllä paljon, todella paljon) ja lopulta menevät sisään Bertoluccin ”Suojaavaan taivaaseen”. Sen he dubbaavat monitoreilta venäjäksi kuin karaokessa – venäjäksi siksi, että lipuvat tähän loppukohtaukseen zhivagomaisesta jälleennäkemisen hetkestä. Ollaan kuin käänteisessä Woody Allenin ”Kairon purppuraruusussa”,  siinähän filmisankari astuu valkokankaalta todellisuuteen. Nyt mennään toiseen suuntaan.

Smedsin pelailu elokuvailmaisulla on paikotellen kiinnostavaa, mutta toisinaan myös ylivirittynyttä ja alleviivattua. Silloin filmin ja todellisuuden välillä keikkuvat näyttelijät menettävät kiehtovuuttaan. Heistä tulee enemmän  näyttelijä-näyttelijöitä, kun parhaina hetkinä he ovat olleet ihmisnäyttelijöitä tai jopa ihmisihmisiä, läsnä yleisön edessä totena ja joka solullaan.

Läsnäolevuutta synnyttää joka tapauksessa Smedsin ratkaisu ottaa näyttämömiehet ja -naiset kollektiiviseen sanattomaan rooliin.

Epätasaisuudessaankin Just Filming on  varsin hyvin otteessaan pitävä teatterillinen parileikki. Willensaunan kompakti tila ja  intensiivinen näyttelijäntyö synnyttävät latautuneita tunnelmia, joiden ristiaallokossa seilaavalla katsojalla riittää haastetta pitää kurssinsa. Kareillakin siinä joutuu käymään, mutta satamaan selvitään.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Ryhmiksen Farmi: Ihanneyhteisö uuden kumouksen aattona

Kuva: Ilkka Saastamoinen
ryhmis
Lampaan (Joel Mäkinen, maassa) synttäreillä ihannefarmin eloon syntyy jo isompi särö. Muut eläinhahmot vasemmalta sika (Tiina Weckström), hevonen (Milla-Mari Pylkkänen) ja kissa (Samuli Niittymäki).

Näinkö siinä oli tarkoitus käydä? Juuri tällaista ihanneyhteiskuntaako George Orwellin satiirin vallankumoukseen ryhtyneet eläimet tavoittelivat? Tätä, jossa aurinko paistaa, ruoho viheriöi, päivät kiertyvät aamusta iltaan aina samanlaisina, onnellisina. Jossa kaikki eläimet saavat olla sellaisia kuin ovat, hyvä sika hallitsee niitä hyvyydellä ja ymmärryksellä, ja odottaa vastapalvelukseksi lempeää alamaisuutta. Tässä onnelassa myös menneiden sukupolvien muisto on kunniassa.

TEATTERI

Ryhmäteatteri
Sinna Virtanen–Linda Wallgren–Juha Hurme–Henriikka Tavi: Farmi

Dramatisointi Sinna Virtanen – Ohjaus Linda Wallgren – Lavastus Kaisu Koponen – Sävellys Tuomas Skopa – Valot ja videot Ville Mäkelä – Ääni Jussi Kärkkäinen –
Puvut Niina Pasanen – Maskeeraus Riikka Virtanen – Rooleissa Joanna Haartti, Joel Mäkinen, Samuli Niittymäki, Milla-Mari Pylkkänen,Tiina Weckström

Sellaisena näyttäytyy Orwellin Animal Farmin evoluutioversio Ryhmäteatterissa. Aluksi. Kunnes onnellisten päivänkiertojen luuppiin alkaa tulla pieniä säröjä, poikkeamia, joissa voi olla ison murtuman siemen.

Vanha opinkappale toimii

Tämän farmin päivät näyttävät tosiaan kulkevat vakaata rutiinirataa. Asukit – palveltu sika omassa erityisyydessään sekä eksentrinen kissa, pöyhkeä kana, nöyrä lammas ja haaveellinen heppa – tekevät samat asiat joka päivä, mukisematta.

Sitten niiden ymmärrykseen alkaa tulla vähäisiä viestejä, että jotenkin tosinkin voisi maailma olla, jotenkin tosinkin voisi ehkä elää. Hevoset voivat jossain laukata villinä, lampaat voivat saada äänensä kuuluviin muutenkin kuin määkimällä… Uutta kapinaa ei sentään tule, mutta viriää kumuloituvaa haaveellisuutta, joka sekin voi sinällään olla uhka järjestäytyneelle yhteiskunnalle.

Orwellin satiirissa eläinten vallankumous lopulta söi kirjaimellisesti lapsiaan, mutta vakiinnutti ideologian vallan ja keskitti sen eräille. ”Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia; mutta toiset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset.” Kapinaan käyneiden elikoiden modifioitu opinkappale näyttää olevan voimissaan nykyfarmillakin.

Yhteisössä muistellaankin päivittäin suuren vallankumouksen saavutuksia. Sankareiden muotokuvat pölytetään joka aamu.

Esteettisesti ehjä, sisällöllisesti vajaa

Työpari Linda WallgrenSinna Virtanen alkoi taannoin pohdiskella, millaisista aineksista voisi syntyä ajassa kiinni oleva näytelmä, joka ottaisi vauhtia Orwellin vallankumoussatiirista. He pyysivät tiimiin vielä kirjailija Henriikka Tavin ja ohjaaja-kirjailija Juha Hurmeen.

Ryhmäteatterille syntyneessä Farmi-näytelmässä kirjoittajaporukan määrä syö vähän laatua. Esityksessä on runsaasti hyviä aihoita, mutta päämäärä jää jotenkin hahmottomaksi. Näkymöttömiin liekoihinsa kytketyillä eläinhahmoilla on kerrottavaa, mutta mitä niistä tarinapuroista syntyy? Virta?

Ohjauksellisesti ja esteettisesti kyllä, mutta sisällöllisesti vähemmän vuolas.

Esityksen hienovaraisesti muuntuva luuppirakenne on kiinnostava vain tiettyyn pisteeseen asti. Isompaa nytkähdystä odotellessa moni alkaa kiehnätä jo penkissään.

Ehdottomia vahvuuksia Farmissa ovat tarkkaan mietityt eläinhahmot. Ne ovat nimenomaan omalakisia hahmoja: näyttelijäihmisiä ei ole lähdetty eläimellistämään mutta ei toisaalta myöskään inhimillistämään elukoita. Siksi niiden käuttäytyminen kiinnostaa joka käänteessä, silloinkin, kun esitys tuntuu laahavan.

Näyttelijäviisikko toimii kollektiivisesti ja vähäeleisesti. Joel Mäkisen esittämä lammashenkilö pääsee kullä sooloilemaan musikaalisilla taidoillaan ja peritystä vallastaan nauttiva sikahenkilö (Tiina Weckström) osoittamaan johtajaominaiusuuksiaan, mutta pääosin ollaan yhtä. Siksi new säröilyt pävien kehrässä alkavatkin näyttää niin fataaleilta.

Kaisu Koposen lavastus jakaa näyttämön läpikuultavalla fondilla kahteen maailmaan, etualan kirkkauteen ja taustan harmaaseen hämärään. Odotin tämän elementin tulevan käytetyksi ohjauksessa laajemminkin, mutta ihan kaikkia mahdollisuuksia ei oteta irti. Mutta komeastihan se vapaa valkoinen hevonen siihen heijastuu.

Lavastus, puvustus ja valaistusratkaisut ovat kuitenkin kaikki hyvässä synkassa ohjauksellisen kokonaisvirityksen kanssa. Näin syntyy harmonia, jonka rikkoutumista katsoja kiihkeästi odottaa – pelolla tai toiveikkaana, kunkin luonteesta riippuen.

Keskustelua aiheesta

Liisan pitkäveteiset seikkailut Kansallisbaletissa

Kuva: Mirka Kleemola
liisa
Kansallisbaletin klassikkotarinan uudessa Jorma Elon koreografioinnissa Liisana tanssii Eun-Ji Ha. Antti Keinänen esittää Hatuntekijää.

Täytyy myöntää, että koreografi Jorma Elo on aikamoinen velho, kun hän pystyy tekemään niin mielikuvituksellisesta kirjasta kuin Lewis Carrollin Liisa Ihmemaassa niin pitkäveteisen balettiteoksen. Samalla hän onnistuu kadottamaan lähes kaiken sen anarkistisuuden, mikä kirjassa sen ilmestymisaikana (1865) oli ja on edelleen.

Suomen Kansallisbaletti

Liisa Ihmemaassa

Koreografia Jorma Elo – Musiikki Ludwig van Beethoven – G. F. Händel, Edvard Grieg, Felix Mendelssohn, Joseph Haydn, Carl Maria von Weber, Hector Berlioz, Gottfried Stölzelm – Lavastus ja puvut Robert Perdziola – Valot ja projisoinnit Mikki Kunttu – Animaatiot Petri Sarkkila

Vakavasti puhuen Kansallisbaletin uuden koko perheen kantaesitysbaletin Liisa Ihmemaassa tekijänä Elo olisi tarvinnut rinnalleen niin osaavan teksti- kuin musiikkidramaturginkin. Näin ainakin isoimmat ihmetyksen aiheet olisi varmasti voitu välttää. Tosin siitä en ole varma, olisiko sittenkään alkuteoksen kielellinen hulluttelu ja brittiläisen perinteisen lastenkasvatuksen kritiikki lastenloruparodioineen onnistunut välittymään ei-kielelliseen tanssiteokseen.

Liisa hukassa

Esitys alkaa oikeastaan kahdella prologilla, joista ensimmäisen mukanaoloa eli Liisan isän kuolemaa, en oikein ymmärrä. Siihen ei jatkossa viitata missään yhteydessä. Liisan rakkaus kuolleeseen isään ja kuoleman vaikutus hänen kehitykseensä olisi kyllä pystytty tuomaan esille kihlajaiskohtauksessa, joka puolestaan oli aivan liian pitkäksi venytetty. Vähemmälläkin ymmärtää, ettei Liisa ole vielä riittävän aikuinen rakastuakseen ja kihlautuakseen.

Kun päästään itse Ihmemaahan, ei meno paljoa parane. Jollei ole lukenut kirjaa tai nähnyt edes sen pohjalta tehtyä Disney-elokuvaa, on monessa kohtauksessa vaikea pysyä mukana. Varsinkin kun useat tarinan kuljetuksen ja Liisan kehityksen kannalta olennaiset seikat joko jätetään kokonaan käsittelemättä tai vain huitaistaan nopeasti ohi. Yksi tällainen on esimerkiksi Irvikissa, jonka kuvaa kyllä näytetään silloin tällöin, mutta muuten ei selitetä mistä on kyse, eikä Liisa mitenkään reagoi Irvikissan ilmestymisiin.

Tiedän, että muusikot ja säveltäjät eivät katso hyvällä teostensa pilkkomista ja lyhentämistä. Tässä tapauksessa sellainen kuitenkin olisi tehnyt hyvää tai sitten Elon olisi pitänyt valita musiikkikoosteeseen huomattavasti lyhyempiä kappaleita. Sinänsä hienot ja ilmaisevat Beethovenin, Händelin, Griegin, Mendelssohnin, Haydnin, von Weberin, Berliozin ja Stölzelin sävellykset ovat usein liian pitkiä, jolloin kohtauksen juju vesittyy. Näin jopa lopun sinänsä näyttävässä pelikorttisotilaiden taistelussa, josta tulee vain yhtä marssimista.

Liisa statistina

Myös Liisan osuus tarinassa on ongelmallinen. Useimmissa kohtauksissa hän on lähinnä sivustaseuraaja, jonka pääasiallinen tehtävä on ihmetellä ja ilmehtiä miimisesti. Näkemäni esityksen Liisa, Eun-Ji Ha, kyllä hallitsee ilmaisun ja on muutenkin hyvin suloinen nuori tyttö. Ja kun hän pääsee kunnolla tanssimaan, kuten loppupuolen duetossa Valkoisen Ritarin (Michal Krčmář) kanssa, näyttämö heti sähköistyy myös tanssillisesti.

Toinen sekä koreografisesti että esityksellisesti esiin nouseva hahmo on Valkoinen kani, joka eräänlaisena tapahtumien johdattelijana aina putkahtelee esille milloin mistäkin. Xiaoyu He on mainio kani. Yhtä aikaa tuttu ja arvoituksellinen ja myös erinomainen tanssija.

Käsiohjelmassa Elo sanoo halunneensa tehdä Liisasta aikaisempia teoksiaan klassisemman. Sitä se onkin, jopa niin paljon, että liikutaan sillä rajalla, vaikuttaako se vanhahtavalta. Myönnän auliisti, että olen pitänyt paljon enemmän Elon aikaisempien teosten ei-niin-klassisesta liikekielestä.

Tilannetta ei pelasta baletin nuorisoryhmän tai pienten balettikoululaisten käyttö joukkokohtauksissa. Eikä sekään, että koko tanssijakunta tekee työnsä antaumuksella.

Visuaalisesti Liisa Ihmemaassa on yltäkylläinen, jopa niin, että Robert Perdziolan suunnittelemat lavastus ja puvut tuntuvat melkein jyräävän koreografian. Lavastus välillä ihan konkreettisestikin pienentämällä tanssitilaa ja toisaalta käyttämällä runsaasti aikaa vaihtoihin. Mielestäni viitteellisemmällä ylöspanolla, varsinkin kun valoissa oli käytettävissä Mikki Kuntun kaltainen huipputaiteilija, olisi kenties saatu aikaan teknisesti ja visuaalisesti huomattavasti sujuvampi esitys.

Liisa Ihmemaassa balettia markkinoidaan yli 6-vuotiaille. Väliaikoineen ja kiitosrituaaleineen liki kolmetuntinen esitys on mielestäni kyllä koko perheen teokseksi liian pitkä. Ja ainakin on parasta etukäteen tutustua itse kirjaan, jotta jaksaa seurata näyttämön tapahtumia.

Annikki Alku

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kolme miestä ja aivoskanneri – ja Venäjä

Kuva: Stefan Bremer
29458680606_19b7b16915_k
Somnimagin tehotiimi vientiponnistelujen tiimellyksessä: Taisto (Jani Karvinen, vasemmalla), Olli (Timo Tuominen), Jone (Kari Ketonen) ja Larissa (Elena Spirina), joka tulkkaa valikoidusti tohinan puhelimessa venäläisosapuolelle

Juha Jokelan kuudesta näytelmästä kolme on ollut selvästi komediallisemmin aihettaan käsitteleviä. Näitäkolmea yhdistää se, että huvittava satiirinen elementti on ollut jokin puolipäättömältä kuullostava idea, jota näytelmän henkilöt  sinnikkäästi ja skepsismiä sekä ennakkoluuloja uhmaten lähtevät viemään eteenpäin.

Jokelan megamenestyksekkäässä esikoisnäytelmässä ”Mobile Horror” (2003) se oli gandhilaisen moraalin ymppääminen mobiilisovellukseen keskellä hillittömintä it-hypeä. ”Esitystalous 2:ssa” (3013)  se oli kaupungin brändityöryhmän tilaama projekti kirjoittaa Espoo tarinaksi.

TEATTERI

Suomen Kansallisteatteri, suuri näyttämö

Juha Jokela: Sumu

Ohjaus Juha Jokela – Lavastus Teppo Järvinen – Puvut Tarja Simonen – Videot Timo Teräväinen – Valot Max Wikström – Ääni Tommi Koskinen – Rooleissa Timo Tuominen, Jani Karvinen, Kari Ketonen, Elena Spirina, Katariina Kaitue, Jukka-Pekka Palo, Karin Pacius

Kansallisteatterissa ensi-iltansa saaneessa Jokelan uusimmassa  näytelmässä ”Sumu” ollaan viemässä neurologiseen tutkimukseen liittyvää huipputeknologiaa Venäjälle Ukrainan kriisin ja muiden putiniliaisten pullistelujen paineistamana.

Komedian vääntäminen ulkomaankauppapolitiikasta voi tuntua ensi kuulemalta  yhtä hullulta ajatukselta kuin Jokelan kolmen komedian utopistiset hankkeet, mutta kun vientiprojektiin osallistuvia tahoja kieputtellaan ja törmäytellään sopivasti vailla poliittista korrektiutta, niin irtoahaan siitä nauru jos toinenkin. Mikä parasta, Jokelan näytelmässä hupia irrotetaan enemmän älyllisellä huumorilla kuin esimerkiksi kansallisilla stereotypioilla tai ”yksi suomalainen vastaa kymmentä ryssää” -mentaliteetista nousevalla ylemmyydentuntoisella pilkalla.

Dynaaminen trio ja terävä Larissa

Somnimag-yhtiö etsii kehittelemälleen aivotoimintojen kartoitusta mullistavasti uudistavalle laitteelle markkinoita maailmalta. Kun muutama lupaava tie on noussut pystyyn, katseet kääntyvät itänaapuriin.

Somnimagin dynaamisen trion muodostavat huippututkija Taisto (Jani Karvinen), samassa Otanimenen kylmälaboratoriossa opiskeluaikoina puuhastellut kollega, nyt firman toimitusjohtaja Olli (Timo Tuominen) ja markkinontihaukka Jone (Kari Ketonen). He puntaroivat eri kanteilta vientihankkeen moraalisia pointteja sekä riskejä, ja kinastelevatkin niistä, mutta lähtevät leikkiin, kun työ- ja elinkeinoministeriöstäkin irtoaa lobbailujen jälkeen myötämieltä homman rahoittamiselle – paitsi hurmaavan kyyniseltä kansliapäälliköltä.

Olli myös palkkaa firmaan Venäjä-projektin käytännön asioiden hoitumisen helpottamiseksi tulkin. Omassa työssään taitava ja työnantajalle lojaali Larissa (Elena Spirina) hallitsee myös sarkasmien jalon taidon, minkä Olli tulee huomaamaamaan muun muassa hilpeästi lapasestä lähtevässä kehityskeskustelussa: työntekijän mielialojaja motivoituneisuutta kartoitellut pomo lyö keskustelun päätteeksi  itse itsensä nöyryyttämänä otsansa kuuluvasti pöytään.

Larissa on opiskellut kielten lisäksi filosofiaa, mikä auttaa venäläisen sielunmaiseman ymmärtämisessä. Ja siitähän taas irtoaa yllättävää lisäbuustia Somnimagin vientistrategioihin. Sitä tarvitaan, sillä Venäjän puolellakin hallitaan kauppapolitiikka sanan jälkiosaan painottaen.

Luonteva dialogi  edellä

Näytelmän kulminaatiopisteessä keskellä Sominmagin vientiponnisteluja ja jo vähän tyyntyneitä sisäisiä arvokeskusteluja hollantilainen matkustajakone pudotetaan Ukrainan ilmatilassa. Taistolle 300 ihmisuhria vaatinut turma on yhtä kuin joukkomurha, joten hän kääntyy vastustamaan kehittämänsä MGD-laitteen myymistä venäläisille. Ministeriön väki taas on jo aiemmin ilmaissut halunsa saada Taisto ulos koko projektista, mikä kriisiyttää aina konsensus-hakuisen Ollin. Jonelle Taiston  pettäminen on business as usual.

Ja kuinkas sitten kävikään…

Sitä ei tässä paljasteta, paitsi sen verran, että näytelmän katharsiksessa saadaan pieni aavistus toiminnallisuudesta, joka muuten loistaa esityksestä poissaololollaan. Jokela luottaa taas kerran kirjoittamansa vauhdikkaan mutta tarkan dialogin voimaan. Sumun koko dynaamisuus syntyy näyttämöllä puheesta, ei niinkään teoista. Näyttelijöitä enemmän esityksen liikkeestä vastaavat graafiset videosommitelmat  – ei ihan niin komeat kuin Jokelan edellisessä Kansallisen suuren näyttämön ohjauksessa ”Patriarkka”, mutta perspektiiviä taittavat ruudukot ovat vaikuttavia ja toimivia.

Jokela on rakentanut Somnimag-kolmikostaan ehkä vähän kliseisen, mutta draamallisesti tietysti toimivan pienyhteisön: yksi on idealistinen tieteentekijä, toinen on kaikessa firman etuja ajava pragmaatikko ja kolmas yritysetiikasta ja muista hankalista käsitteistä piittaamaton itsevarma myyntikone. Larissa tarkkailee  kolmikon vuolaita ajatustenvaihtoja näennäisen eleettömänä, mutta oikeasti hyvin skarppina.

Jani Karvinen, Timo Tuominen ja debyyttinsä Kansallisteatterissa tekevä Kari Ketonen ovat mitä uskottavin kolmikko rooleissa. Puhe kulkee Jokelan ohjauksille tyypillisesti koko ajan luontevana, runsas teksti on näyttelijöillä niin hyvin hallinnassa, että näyttämölle syntyy monissa kohtauksissa vahva spontaaniuden tunnelma.

Elena Spirinan coolissa hahmossa on hyvää vastapaino pulppuavalla äijäköörille. Samanlaista viileyttä, nyt jo arroganssia hipovaa, on myös ministeriä esittävässä Katariina Kaitueessa ja kyynisen kansliapäällikön pienen  roolin hykerryttävästi tekevässä Jukka-Pekka Palossa. Karin Pacius tulee esityksen lopussa vaalien seurauksena tapahtuneessa vallanvaihdoksessa uutena ministerinä näyttämölle: annebernermäinen olemus on  tässä hahmossa alleviivattu, ehkä turhankin vahvasti.

 

Keskustelua aiheesta

Lillanin Tartuffessa kaikki on kohdallaan

Kuva: Henrik Schütt
Molière
TARTUFFE
Premiär 08.09.2016 Lilla Teatern
Översättning: Hans Alfredson
Regi: Kari Heiskanen
Scenografi: Antti Mattila
Dräkter: Elina Kolehmainen
Ljus: Ville Aaltonen
Ljud: Antero Mansikka
Mask och peruk: Anne Gorlewski-Leino, Anu Laaksonen
I rollerna: Asko Sarkola, Carl-Kristian Rundman, Sixten Lundberg, Pia Runnakko, Tom Wentzel, Åsa Wallenius, Joachim Wigelius, Jon Henriksen, Minni Gråhn, Tom Rejström och Lilli Sukula-Lindblom.

På bilden Asko Sarkola och Åsa Wallenius
Foto Henrik Schütt
Asko Sarkola tekee Tartuffennimi roolin hurmaavan kokonaisvaltaisesti, ja saa hienoa komppausta koko muulta näyttelijäensembleltä kuten Åsa Walleniukselta.

Komedian tuottama nautinto  on aina suuri, kun esityksessä jotakuinkin kaikki osuu kohdalleen.

Näin käy Lilla Teaternissa, jonka syksyssä yleisöä riemastuttaa Moliéren klassikkokomedia ”Tartuffe”. Nimiosassa nähdään Asko Sarkola, joka tekee loistokkaasti  jäähyväisroolin Helsingin kaupunginteatterin johtajana  ja vieläpä juuri näyttämöuransa alkusijoilla Lillanissa.

TEATTERI

Lilla Teatern

Molière
: Tartuffe

Ruotsinnos Hans Alfredson
 – Ohjaus Kari Heiskanen
 – Lavastus Antti Mattila
 – Puvut Elina Kolehmainen
 – Valot Ville Aaltonen
 – Äänet Antero Mansikka
Rooleissa Pia Runnakko, Carl-Kristian Rundman, Åsa Wallenius, Jon Henriksen, Minni Gråhn, Tom Rejström, Joachim Wigelius, Lilli Sukula-Lindblom, Asko Sarkola, Sixten Lundberg, Tom Wentzel

Hans Alfredsonin runomittainen ruotsinnos soljuu kauniisti ja kielelliset iskut toimivat täydellisesti. Ansio upeasta esityksestä kuuluu koko työryhmälle. Ohjaaja Kari Heiskasen rytmitaju pitää ja henkilöohjaus on täsmällistä. Esityksessä ei ole yhtään löysää, vaan se on kokonaisuudessa napakkaa komediaa, jonka jokaisella elementillä on merkitys. Katsojan tehtäväksi jää jännätä sitä, miten Orgonin perhe erottaa teeskentelijän todellisesta uskovaisesta.

Nappiin onnistunut roolitus

Lillanin Tartuffe näyttelijätyö on kauttaaltaan huippua. Toki Asko Sarkolan Tartuffe-tulkinta on todella komeaa katsottavaa sekä fyysiseltä että retoriselta ilmaisultaan. Hän tekee roolinsa sekä suuresti että pienesti. Tartuffessa on elostelijan ylilyöntejä, mutta myös paljoon puheeseen perustuvaa hienovireistä ilmeikkyyttä. Puhe ei ole vain puhetta, vaan se on myös suuntia ja sisäistä ääntä.

Mutta ei Sarkola siis yksin tee esityksestä loisteliasta. Nautittavaa näyttelijäntyö on kaikkinensa. Komean roolin Orgonina tekee Carl-Kristian Rundman. Tuo hurskas mies, joka on Tartuffen pauloissa. Rundmanin Orgon huokuu sisäistä tyytyväisyyttä, pyhyyttä ja kuvitelmaa oikeiden ratkaisujen tekemisestä. Roolin komediallisuus on varsin vähäeleistä ja perustuu paljolti eleiden hallintaan. Riemastuttavaa työtä tekee Lilli Sukula-Lindblom Dorinena, joka näkee, kuulee ja ymmärtää kaiken.

Suomenruotsalaisen teatterin nuoren polven esiinmarssi on myös vakuuttavaa tässä produktiossa. Keväällä 2016 näyttelijäntyön maisteriohjelmasta valmistuneet Tom Rejström ja Jon Henriksen sekä harjoitustyötään tekevä Minni Gråhn ovat kaikki hyvin valmiin tuntuisia, herkkiä näyttelijöitä, joiden työtä on mukava katsoa. Etenkin Gråhnin Mariane on hyvin monisävyinen pakkoliittoa kammoksuva nuori nainen. Gråhn tulkitsee Marianensa hyvin fyysisesti, mutta piirtää kuitenkin samalla myös kuvaa  herkästä nuoresta naisesta.

Tasapainon taidetta

Esityksessä viehättää erityisesti sen tasapainoisuus ja vahva ensemble. Yhteistyö on näyttämöllä komeaa ja esitys on alusta alkaen porukan hanskassa. Teksti ja näytelmän lajityyppi on sisäistetty hyvin kaikilla osa-alueilla. Elina Kolehmaisen pukusuunnittelu tuo Molière-klassikon kohti nykypäivää. Myös Antti Mattilan niukka lavastus piirrosmaisine ovineen toimii hyvin.

Tasapainoisuus tuo muassaan pakottomuutta ja tyylillisiä epäloogisuuksia ei ole häiritsemässä katsomiskokemusta. Lillanin Tartuffe on niin puhdasta ja kaunista teatteria, että esitys todella jättää jälkensä ajatuksiin. En muista pitkään aikaan saaneeni näin merkittävästi ilahduttavaa teatterikokemusta.

Terhi Tarvainen

Keskustelua aiheesta