Teatteri & Tanssi

Juha Jokelan itsesensuurikomedia ja Mielensäpahoittaja Kansallisteatterin syksyn vetonauloina

Juha Jokelan uuden komedian päärooleissa nähdään Kari Ketonen, Timo Tuominen, Jani Karvinen ja Elena Spirina.
Juha Jokelan uuden komedian päärooleissa nähdään Kari Ketonen, Timo Tuominen, Jani Karvinen ja Elena Spirina.
Juha Jokelan uuden komedian päärooleissa nähdään Kari Ketonen, Timo Tuominen, Jani Karvinen ja Elena Spirina.

Kansallisteatterin suuren näyttämön ensi syksyn kotimaisena kantaesityksenä nähtävä Juha Jokelan itsesensuurikomedia ”Sumu” tarttuu suomalaiseen ikuisuusteemaan: pienen valtion ja sen kansalaisten eettiseen akrobatiaan ja ennakkoluuloihin suuren, arvaamattoman naapurimaan varjossa. Näytelmä yhdistelee älykkään humoristisesti liike-elämän, tieteen, politiikan ja moraalin kuvioita.

Tarinassa eletään vuotta 2014. Kolmen miehen Somnimag-yhtiön huippuinnovaatio, laite nimeltä MGD, kartoittaa ihmisen aivotoimintaa ennennäkemättömän tarkasti. Ainoa ongelma on kalliin koneen saaminen kaupaksi. Kun laitetta lähdetään Työ- ja elinkeinoministeriön tuella viemään Venäjälle, ongelmia on äkkiä paljon enemmän.

Somnimagin toimitusjohtaja Olli (Timo Tuominen) jää puun ja kuoren väliin, kun markkinointipäällikkö Jone (Kari Ketonen) on valmis tinkimään moraalista projektin nimissä ja päätutkija Taisto (Jani Karvinen) vastustaa koko Venäjä-yhteistyötä. Kun itänaapurin ulko- ja sisäpoliittinen toiminta seurauksineen käy yhä vaikeammin ennustettavaksi ja avustajaksi palkattu, suomenvenäläinen Larissakin (Elena Spirina) vaikuttaa epäilyttävän pätevältä, ei paluuta harmaalta alueelta enää ole.

Vesa Vierikko Mielensäpahoittajan rooliin

Tuomas Kyrön ”Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja saa ensi-iltansa Pienellä näyttämöllä 21. syyskuuta.  Arto af Hällströmin ohjaamana. Satu Rasilan dramatisoimassa tarinassa tuttu jäärä alkaa valmistautua lähdöistä suurimpaan. Mielensäpahoittajan roolin tekee  Vesa Vierikko. Alkuperäisissä suunnitelmissa rooliin oli tulossa sen menestyselokuvassakin tehnyt Antti Litja, mutta hän joutui sairastumisen takia jättämään roolin harjoittelun kesken syksyllä 2014.

Veera Tyhtilän Kansallisteatterille kirjoittamassa  uutuusnäytelmässä ”60stand up -koomikko Tuuti seisoo viimeisen mahdollisuuden partaalla. Ura on pahassa laskusuhdanteessa, mies Tarmo elelee omissa maailmoissaan ja työnantaja Henri haluaisi palkata komediaklubilleen nuoremman esiintyjän. Pienestä tragediasta kuoriutuu esiin sinisävyinen komedia elämän syrjästä, parrasvaloista ja naurujen  lunnaista.

Laulujen ja livemusiikin säestämän esityksen rooleissa nähdään  Terhi Panula, Juhani Laitala ja Petri Liski. Omapohjassa 7. syyskuuta ensui-iltansa saavan esityksen ohjaa Otso Kautto.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat