Juha Rehula anteeksipyynnöstä: ”Kova paikka, mikään sana ei…”

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Valtio pyytää anteeksi lastensuojelun sijaishuollossa kaltoinkohdellut henkilöiltä sosiaali- ja terveysministeriön järjestämässä tilaisuudessa Finlandia-talossa Helsingissä lapsen oikeuksien päivänä 20. marraskuuta.

Anteeksipyynnön valtion puolesta esittää perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.).

– Se on kova paikka. Minä tiedän sen nyt jo. Ja se valmistautuminen tuolla omassa mielessäni on ollut menossa. Mikään sana ei…on tyhjä olo siitä, että se raportti, jonka pohjalta tässä nyt ollaan liikkeellä on sellaista luettavaa, että siinä sanat loppuvat, Juha Rehula sanoo nieleskellen.

– Ensi sunnuntai tulee olemaan päivä, jota ei varmuudella unohda koskaan.

Raportilla hän viittaa Jyväskylän yliopiston haastattelututkimukseen, jonka mukaan sijaishuolto saattoi vuosina 1937–1983 olla sijoitetulle lapsille äärimmäisen ankaraa. Tutkimukseen on haastateltu 299 henkilöä.

Kokemukset, joita on kannettu vuosia ja vuosikymmeniä. ovat todella kovia. Ruokaakaan ei aina ollut eikä yhteyttä omaan perheeseen. Sisaruksia sijoitettiin erilliseen toisistaan.

Sijaishuollossa on koettu niin ruumiillista kuin seksuaalista väkivaltaa ja erilaista alistamista. Koulukodit ovat olleet erityisen väkivaltaisia paikkoja.

– Minä ajattelen niitä ihmisiä ja niitä tilanteita ja sitten peilaan siihen, että näin ei olisi koskaan saanut tapahtua, mutta kuitenkin on tapahtunut. Toivottavasti me ihmiset opimme, anteeksipyyntöön valmistautuva Rehula sanoo.

Vuonna 1937 oli huostaanotettuna 32 352 lasta. Vuonna 1983 vastaava luku oli 8 537.

Palaute anteeksipyynnöstä on ristiriitaista.

Juha Rehula kertoo saaneensa monenlaista palautetta anteeksipyynnöstä. Osalle se on myös iso pettymys. Kiitosviestejä on niin ikään tullut.

Rehula ei itse lähde avaamaan viestejään tarkemmin, mutta pettymyksistä hän toteaa, että odotukset ovat olleet toisenlaiset.

– On odotettu jotain muuta. Mutta niitä kiittäviä viestejäkin on tullut.

Kansanedustaja Maria Guzenina (sd.) käynnisti aikanaan lastensuojelun menneisyyden tutkimuksen ollessaan peruspalveluministerinä.

Hän on kertonut olevansa pettynyt siihen, ettei Suomi maksa korvauksia kansalaisilleen, jotka ovat joutuneet lapsina kaltoinkohdelluksi lastenkodeissa ja koulukodeissa. Ruotsissa ja Norjassa on toimittu toisin.

Korvauksetta jääminen aiheuttaa myös kaltoinkohdeltujen joukossa pettymystä. Ylipäänsä valtion ja Rehulan anteeksipyyntökin koettaneen sunnuntaina monin eri tavoin – merkityksellisenä tai jopa nöyryyttävänä.

Ministeri Rehula ei avaa tarkemmin, voidaanko korvauksia vielä joskus maksaa tai millainen kanta hänellä henkilökohtaisesti asiaan on ollut.

– Olen kertonut viimeisen puolitoista viikkoa, että nyt on päädytty tällaiseen ratkaisuun ja mennään ensi sunnuntaihin tältä perustalta, Rehula tyytyy toteamaan.

Finlandia-talon tilaisuuteen on ollut avoin kutsu. Henkilökohtaisesti sinne on kutsuttu ainakin heitä, jotka ovat osallistuneet Jyväskylän yliopiston haastattelututkimukseen.

– Tämän hetken tiedon mukaan noin 500 ihmistä on Finlandia-talolla koolla.

SDP:n puheenjohtaja Rinne: Britannia tavoittelee nyt ”rusinat pullasta” –ratkaisua, eikä sellaiseen pidä suostua

Kuva: Kari Hulkko

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kommentoi blogissaan Britannian Brexit-neuvotteluja.

Rinteen mukaan Ison-Britannian pääministeri Theresa Mayn eilinen puhe Brexitiin liittyen selvensi kansanäänestyksen jälkeistä tilaa merkittävästi. Suomen ja koko Euroopan Unionin osalta Iso-Britannian päätös vetäytyä kokonaan pois sisämarkkinoilta on Rinteestä harmillinen.

”Mayn esitys vapaakauppa-alueesta on ymmärrettävä brittien kannalta, mutta se tuskin vastaa niitä lähtökohtia, joista EU aloittaa neuvottelut. Osapuolet ovat kaukana toisistaan. Edessä ovat vaikeat ja pitkät neuvottelut Britannian ja EU:n välillä.”

Myönteistä Mayn puheessa oli se, että Iso-Britannia haluaa jatkossakin tiivistä turvallisuuspoliittista yhteistyötä EU:n kanssa.

Rinne sanoo, että keskeiseen asemaan neuvotteluissa nousevat EU:n perusvapaudet ja niiden turvaaminen suhteessa Iso-Britanniaan.

”Oleellista on, että EU säilyy yhtenäisenä ja määrätietoisena. Britannia tavoittelee nyt ”rusinat pullasta” –ratkaisua, eikä sellaiseen pidä suostua.”

Rinteen mukaan brittien lähtökohta vapaakauppa-alueesta tarkoittaa käytännössä sitä, että britit haluavat pääsyn sisämarkkinoille ilman EU:n jäsenyyteen kuuluvia velvoitteita tai jäsenmaksuja.

”Myönteistä Mayn puheessa oli se, että Iso-Britannia haluaa jatkossakin tiivistä turvallisuuspoliittista yhteistyötä EU:n kanssa. Eurooppaa viime vuosina koetelleet terroristi-iskut ovat entisestään korostaneet yhteistyötä tällä sektorilla. Terrorismin ja vastaavan muun rajat ylittävän rikollisuuden torjunta ja tekijöiden kiinniottaminen vaativat laaja-alaista ja tiivistä yhteistyötä kunkin maan turvallisuusviranomaisten välillä.”

Orpo KL:ssä: Nykyisillä keinoilla ei päästä hallituksen asettamaan 72 prosentin työllisyysasteeseen

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander
Kokomuksen puhenjohtajan valtiovarainministeri Petteri Orpon mukaan lisäleikkauksista voidaan luopua, jos kevään budjettiriihessä pystytään tekemään lisää työllisyyttä parantavia uudistuksia.

Lisäleikkauksista voidaan luopua, jos kevään budjettiriihessä pystytään tekemään lisää työllisyyttä parantavia uudistuksia, sanoo valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) Kauppalehdessä.

Tähän asti Orpo on puhunut 1–2 miljardin euron lisäleikkaustarpeesta.

Hallitus valmistelee huhtikuun budjettiriihessä muun muassa lisätoimia paikallisen sopimisen vauhdittamiseksi.

– Jos pystymme kevään budjettiriihessä tekemään lisää työllisyyttä parantavia uudistuksia ja ne tuovat kestävää kasvua, meidän ei tarvitse leikata, vaikka emme olisi työllisyystavoitteessa, sanoo Orpo Kauppalehdessä.

Orpon mukaan nykyisillä keinoilla ei päästä hallituksen asettamaan 72 prosentin työllisyysasteeseen.

Veronmaksajat: Keskituloinen perhe maksaa yli neljä tonnia enemmän veroja Jämijärvellä kuin Kauniaisissa

Kuva: Roope Permanto

Suomen kunnista kirein verotus on Jämijärvellä Satakunnassa, käy ilmi Veronmaksajien selvityksestä. Jämijärven kunnallisveroprosentti on 22,5 ja kirkollisvero 1,85 prosenttia.

Kevyin verotus Manner-Suomen kunnista on perinteisesti Kauniaisissa. Siellä on 17 prosentin kunnallisvero ja prosentin kirkollisvero.

Selvityksen mukaan keskituloinen palkansaajaperhe maksaisi Jämijärvellä vuodessa runsaat 4 500 euroa enemmän kuin Kauniaisissa.

Maakuntakeskuksista kovimmin verottavat Kokkola, Seinäjoki ja Kajaani. Selvästi kevyin verotus maakuntakeskuksista on Helsingissä.

– Kunnallista verotusta vertailtaessa on kuitenkin hyvä muistaa, että asumismenot ovat Helsingissä korkeat. Jos verotus Helsingissä kiristyisi, pääkaupungin kalleus korostuisi entisestään, selvityksen laatinut Veronmaksajien ekonomisti Leena Savolainen muistuttaa Veronmaksajien tiedotteessa.

Keskustelua aiheesta

Nyt tuli ministeriarvio: ”Venäjä ei parhaillaan uhkaa Suomea sotilaallisesti”

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) mukaan Venäjä ei uhkaa Suomea sotilaallisesti ”parhaillaan”.

”Etenkin Krimin valtauksen jälkeen Venäjä on alkanut pelottaa monia suomalaisia, ja pelolla myydään iltapäivälehtiä. Suomalainen voi kuitenkin nukkua yönsä hyvin.”

Niinistö kirjoittaa asiasta blogissaan Iltalehdessä.

”Uhka kun on perinteisen määrittelyn mukaan yhtä suuri kuin kyky kertaa tahto. Kykyä Venäjällä kiistatta on, mutta tahtoa uhata Suomea en ole Venäjän poliittisessa nykyjohdossa havainnut.”

Niinistön mielestä Suomen puolustus on kohtuullisessa kunnossa.

”Pohjois-Itämerellä lisääntynyt sotilaallinen aktiviteetti kuitenkin antaa syytä huoleen, sillä sen myötä riskit onnettomuuksille ja tahattomille eskalaatioille ovat kasvaneet. Tähän liittyvät myös niin sanotut pimeät eli ilman transponderia ja lentosuunnitelmia suoritetut lennot, jotka saattavat aiheuttaa vaaraa myös siviililentoliikenteelle.”

Niinistö sanoo, että Suomen puolustus pohjoisessakin nojaa siihen, että koko maamme uskottavasta puolustuksesta huolehditaan.

”Tähän pyritään muun muassa valmisteilla olevilla strategisilla hankkeilla, joilla 2020-luvulla korvataan meri- ja ilmavoimien vanhenevaa kalustoa. Myös maavoimien suorituskykyä kehitetään määrätietoisesti.”

Sipilä löysi Mayn puheesta hyvää muttei juurikaan mitään yllättävää

Britannian pääministerin Theresa Mayn puhe ei sisältänyt suuria yllätyksiä, arvioi pääministeri Juha Sipilä (kesk.) blogissaan.

Sipilän mukaan Suomen kannalta keskeistä puheessa oli, että May ilmaisi Britannian valmiuden edistää ja ylläpitää maansa ja EU:n välisiä kauppasuhteita.

Sipilä korostaa, että maa on Suomelle tärkeä kauppakumppani, ja tiiviiden kauppasuhteiden säilyminen on todella tärkeää.

Sipilä muistuttaa Eurooppa-neuvoston hyväksyneen kesällä, että yksittäisen jäsenmaan on kyettävä sitoutumaan jokaiseen unionin neljään vapauteen, joita ovat ihmisten, tavaroiden, palvelujen ja pääoman vapaa liikkuvuus.

– Britannia ei ollut halukas hyväksymään tätä kokonaisuutta. Se valitsi toisen tien. Tämä tie johdattaa maan EU:n sisämarkkinoiden ulkopuolelle.

Sipilä pitää myönteisenä myös sitä, että May korosti Britannian pysyvän tiiviisti mukana EU:n rintamassa turvallisuuspoliittisessa yhteistyössä ja terrorismin torjunnassa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta