Lukijaristeily2017
tuntematonsotilas

Juha Rehula anteeksipyynnöstä: ”Kova paikka, mikään sana ei…”

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Valtio pyytää anteeksi lastensuojelun sijaishuollossa kaltoinkohdellut henkilöiltä sosiaali- ja terveysministeriön järjestämässä tilaisuudessa Finlandia-talossa Helsingissä lapsen oikeuksien päivänä 20. marraskuuta.

Anteeksipyynnön valtion puolesta esittää perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.).

– Se on kova paikka. Minä tiedän sen nyt jo. Ja se valmistautuminen tuolla omassa mielessäni on ollut menossa. Mikään sana ei…on tyhjä olo siitä, että se raportti, jonka pohjalta tässä nyt ollaan liikkeellä on sellaista luettavaa, että siinä sanat loppuvat, Juha Rehula sanoo nieleskellen.

– Ensi sunnuntai tulee olemaan päivä, jota ei varmuudella unohda koskaan.

Raportilla hän viittaa Jyväskylän yliopiston haastattelututkimukseen, jonka mukaan sijaishuolto saattoi vuosina 1937–1983 olla sijoitetulle lapsille äärimmäisen ankaraa. Tutkimukseen on haastateltu 299 henkilöä.

Kokemukset, joita on kannettu vuosia ja vuosikymmeniä. ovat todella kovia. Ruokaakaan ei aina ollut eikä yhteyttä omaan perheeseen. Sisaruksia sijoitettiin erilliseen toisistaan.

Sijaishuollossa on koettu niin ruumiillista kuin seksuaalista väkivaltaa ja erilaista alistamista. Koulukodit ovat olleet erityisen väkivaltaisia paikkoja.

– Minä ajattelen niitä ihmisiä ja niitä tilanteita ja sitten peilaan siihen, että näin ei olisi koskaan saanut tapahtua, mutta kuitenkin on tapahtunut. Toivottavasti me ihmiset opimme, anteeksipyyntöön valmistautuva Rehula sanoo.

Vuonna 1937 oli huostaanotettuna 32 352 lasta. Vuonna 1983 vastaava luku oli 8 537.

Palaute anteeksipyynnöstä on ristiriitaista.

Juha Rehula kertoo saaneensa monenlaista palautetta anteeksipyynnöstä. Osalle se on myös iso pettymys. Kiitosviestejä on niin ikään tullut.

Rehula ei itse lähde avaamaan viestejään tarkemmin, mutta pettymyksistä hän toteaa, että odotukset ovat olleet toisenlaiset.

– On odotettu jotain muuta. Mutta niitä kiittäviä viestejäkin on tullut.

Kansanedustaja Maria Guzenina (sd.) käynnisti aikanaan lastensuojelun menneisyyden tutkimuksen ollessaan peruspalveluministerinä.

Hän on kertonut olevansa pettynyt siihen, ettei Suomi maksa korvauksia kansalaisilleen, jotka ovat joutuneet lapsina kaltoinkohdelluksi lastenkodeissa ja koulukodeissa. Ruotsissa ja Norjassa on toimittu toisin.

Korvauksetta jääminen aiheuttaa myös kaltoinkohdeltujen joukossa pettymystä. Ylipäänsä valtion ja Rehulan anteeksipyyntökin koettaneen sunnuntaina monin eri tavoin – merkityksellisenä tai jopa nöyryyttävänä.

Ministeri Rehula ei avaa tarkemmin, voidaanko korvauksia vielä joskus maksaa tai millainen kanta hänellä henkilökohtaisesti asiaan on ollut.

– Olen kertonut viimeisen puolitoista viikkoa, että nyt on päädytty tällaiseen ratkaisuun ja mennään ensi sunnuntaihin tältä perustalta, Rehula tyytyy toteamaan.

Finlandia-talon tilaisuuteen on ollut avoin kutsu. Henkilökohtaisesti sinne on kutsuttu ainakin heitä, jotka ovat osallistuneet Jyväskylän yliopiston haastattelututkimukseen.

– Tämän hetken tiedon mukaan noin 500 ihmistä on Finlandia-talolla koolla.

Jos keppi ei auta, niin mitenkäs porkkana? – Helsingissä pohdittiin Pohjois-Korean tulikuumaa tilannetta

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Ydinkoekieltosopimusta valvovan järjestön pääsihteeri Lassina Zerbo ja ulkoministeri Timo Soini tapasivat Helsingissä.

Pohjois-Korean tilanteen selvittämiseksi keinot ovat vähissä. Suomessa vieraileva ydinkoekieltosopimusta valvovan järjestön (CTBTO) pääsihteeri Lassina Zerbo ymmärtää kansainvälisen yhteisön turhautumisen, kun Pohjois-Korea jatkaa ohjuskokeitaan pakotteista huolimatta.

Tilanne on huolestuttava, Zerbo sanoo. Hän huomauttaa, että Pohjois-Korean aiemmin tekemät ydinkokeet ovat olleet kerta kerran jälkeen suurempia.

– Jos katsoo viittä heidän tekemäänsä ydinkoetta, niistä näkee selkeästi, kuinka vuonna 2006 tehty testi on paljon pienempi kuin uusin. Se osoittaa, että he ovat parantaneet teknologiaansa, Zerbo sanoo STT:lle.

Pakotteet ovat olleet tehottomia, ja Zerbo arvioi, että Pohjois-Korealle voisi tarjota välistä porkkanaa kepin vaihtoehdoksi. Porkkana voisi olla vakuutus siitä, että maa ei tarvitse ydinasetta vakuutukseksi selviytymiselleen. Zerbon mukaan tämä olisi paikallaan, koska hän epäilee, että Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un saattaa nähdä uhkakuvanaan esimerkiksi diktaattori Muammar Gaddafin kohtalon Libyassa.

Suomi isännöi maanantaina ja tiistaina sotilasliitto Naton joukkotuhoaseiden leviämisen estämisen, asevalvonnan ja aseidenriisunnan konferenssia, johon on kokoontunut laaja joukko kansainvälisiä asiantuntijoita. Pääpuheenaiheina ovat muun muassa kemiallisten aseiden käyttö Syyriassa ja Pohjois-Korean tilanne.

He näyttävät olevan täysin piittaamattomia yhteisistä pelisäännöistä.

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) summaa, että Pohjois-Korean maanantainen ballistinen ohjuskoe on jälleen yksi osoitus kansainvälisen yhteistyön tarpeelle. Hän kuvailee Pohjois-Korean tilannetta hankalaksi paikaksi.

– He näyttävät olevan täysin piittaamattomia kansainvälisistä normeista ja yhteisistä pelisäännöistä.

Soini korostaa, että tilanne on ratkaistava puhumalla. Sotilaallisella puuttumisella voisi olla hänen mukaansa katastrofaalisia seurauksia.

– Tässä tarvitaan yhteistyötä. Kiina olisi merkittävä kumppani tässä, ja tietysti Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean pitäisi päästä jollain aikavälillä keskusteluihin keskenään.

Myös Lassine Zerbo korostaa keskustelun ja diplomatian tärkeyttä Pohjois-Korean tilannetta käsitellessä.

– Meidän ei pidä olla pessimistisiä ratkaisumahdollisuuksien suhteen — diplomatia on opettanut minulle, että pitää olla kärsivällinen ja toiveikas, Zerbo sanoi konferenssin avajaistilaisuudessa.

Hän korosti, että ratkaisu voi löytyä dialogin kautta ja yhtenä pulmana onkin, miten pitää yllä keskustelua osapuolen kanssa, joka ei halua keskustella.

– Mutta sen ratkaisemisestahan diplomatiassa on kyse. Siksi luotan siihen, että diplomatia löytää ratkaisun Korean niemimaan ongelmaan keskustelun kautta, Zerbo täydentää ajatustaan STT:lle.

STT–HETA HASSINEN

”Odotettu ilmoitus” – Rinne vakuuttaa HS:ssa, että SDP ei istu Niinistön kelkkaan

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ei yllättynyt siitä, presidentti Sauli Niinistö hakee jatkokautta.

Hän vakuuttaa Helsingin Sanomille, että SDP asettaa oman ehdokkaansa presidentinvaaleihin, eikä siirry Niinistön leiriin.

– Nimitämme oman ehdokkaamme, kun on sen aika, hän toisti HS:lle sen tosiasian, että kiire ei ole vielä.

Rinne pohtii Facebookissa presidentin roolia ja ylipäänsä vaalien merkitystä.

– Vaaleissa kansalaiset pääsevät keskustelemaan tärkeistä turvallisuuteen ja ulkopolitiikkaan liittyvistä aiheista. Viime aikoina maailmanpoliittinen tilanne on muuttunut entistä vaikeammaksi ja epäselvemmäksi.

Hän mainitsee erikseen Krimin niemimaan laittoman valtauksen, itä-Ukrainan jäätyneen kriisin sekä Donald Trumpin valinnan Yhdysvaltojen presidentiksi. Myös brexitillä on vaikutukset Suomeen sekä koko Euroopan unionin tulevaisuuteen.

– Ilmastonmuutos, arktisen alueen kasvava merkitys ja kestävän kehityksen eri ulottuvuudet – Suomen nykyistä aktiivisempi rooli näissäkin globaaleissa kohtalonkysymyksissä kaipaavat aktiivista keskustelua ja selkeää Suomen linjaa, Rinne korostaa.

Niinistö kuitenkin hämmensi monet ilmoittamalla tänään, että hän haluaa tuekseen puoluerajat ylittävän valitsijayhdistyksen, eikä näin ollen tavoittele jatkokautta nimenomaan kokoomuksen presidenttiehdokkaana.

Monet tahot ovat vedonneet, että kansanedustaja Eero Heinäluoma olisi käytettävissä, kun SDP valitsee oman presidenttiehdokkaansa. Heinäluoma ilmoitti pian Niinistön ulostulon jälkeen, että kertoo omasta ratkaisustaan viikon sisällä.

SDP:n lisäksi perussuomalaisilta puuttuu vielä presidenttiehdokas. Puheenjohtajan tehtävät jättävä Timo Soini ei aio asettua enää ehdolle kolmatta kertaa.

Ajattelitko lyödä vetoa Sauli Niinistön voitosta? – Ei kannata

Kuva: Lehtikuva / Seppo Samuli

Sauli Niinistö on vedonlyöntitoimistojen ylivoimainen suosikki seuraavaksi presidentiksi. Käytännössä se tarkoittaa, ettei Niinistön puolesta vetoa lyömällä liiemmin rikastu.

Esimerkiksi Betsafella ja Betssonilla Niinistön kerroin uudelleenvalintaan on minimaalinen 1.10.

Betssonin mukaan kohteen Joku muu voittokerroin on 5.25, eli muiden kuin Niinistön voittoa pidetään epätodennäköisenä.

Tähän mennessä vaalin ovat ilmoittautuneet ehdolle keskustan Matti Vanhanen, vasemmistoliiton Merja Kyllönen sekä vihreiden Pekka Haavisto.

Kukaan kolmikosta ei tällä hetkellä saa omaa vedonlyöntikerrointa.

AVAINSANAT

Vanhanen: ”Hyvä että kilpailuasetelma vähitellen selkeytyy”

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen sanoo tulkitsevansa presidentti Sauli Niinistön ilmoituksen niin, että Niinistö lähtee ehdokkaaksi. Vanhasen mielestä on hyvä, että kilpailuasetelma vähitellen selkeytyy.

Vanhanen ei pidä mahdollisena sitä, että vaadittava määrä nimiä jäisi keräämättä, koska Niinistön suosio on niin suurta.

Timo Harakka: Atte Jääskeläisen eron taustalla on jääkiekosta tuttu ilmiö

Kuva: Lehtikuva
Timo Harakka.

Ylen vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen eroaa tehtävästään.

SDP:n kansanedustaja, entinen Ylen toimittaja Timo Harakka kommentoi eroa Facebookissa.

– Onneksi saa tarkkailla Ylen kuohuja vähän etäämpää. Atte Jääskeläisen erossa on yleisempi politiikkaan ja kriisiviestintään liittyvä opetus – jääkiekosta tuttu kestetyn jäähyn harha. Juuri kun olet selviämässä pinteestä, olet suurimmassa vaarassa, Harakka toteaa.

Harakka epäilee Jääskeläisen kokeneen, että myrskyt on kestetty.

– Ei jäänyt tuulensuojaan, vaan nousi seisomaan osoittaakseen, etteivät näin pienet puhurit kaada.

– Kohtaloksi koitui varomaton, ylimieliseksi tulkittu heitto siitä, että Yle voi vaikka lähteä Julkisen Sanan Neuvostosta. Uusi kohukierros lähti liikkeelle – ilmiselvä ikiliikkuja, jota ei voi pysäyttää kuin yhdellä tavalla.
Hybris, vanha Aristoteleen termi, aina ajankohtainen.

Keskustelua aiheesta