Politiikka

Juha Sipilä: Kyösti Kallion sovintopuhe on itsenäisen Suomen merkittävin valtiollinen puhe – ”Nämä sanat ovat jääneet historiaan”

Lehtikuva
Lehtikuva

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan muistelemme tänään sovintopolitiikan syntysanoja, jotka silloinen senaattori Kyösti Kallio lausui Nivalan kirkossa tasan sata vuotta sitten, 5. toukokuuta 1918.

”Kokonaista kirjoitettua puhetekstiä ei ole säilynyt, liekö senaattorilla sellaista ollutkaan. Nämä sanat ovat silti jääneet historiaan: ’Meidän on luotava sellainen Suomi, jossa ei ole punaisia eikä valkoisia, vaan ainoastaan isänmaataan rakastavia suomalaisia, Suomen tasavallan kansalaisia, jotka kaikki tuntevat olevansa yhteiskunnan jäseniä ja viihtyvät täällä’.”

Kallion perintö velvoittaa meitä päättäjiä. Hallituksen tärkein tehtävä on kansallisen eheyden ja vakauden turvaaminen.

Sipilä puhui itse tänään sovinnonpuheen juhlassa Nivalassa, jossa mukana on myös presidentti Sauli Niinistö.

”Tuo vaativa aika tarvitsi juuri Kyösti Kallion tapaisia politiikkoja. Poliittisesta keskustasta, Maalaisliitosta tuleva Kallio toimi sillanrakentajana. Hän katsoi aina pitkälle tulevaisuuteen yli päiväkohtaisuuden.”

Sipilä sanoo, että vaikka punaisiin kohdistuneet kostotoimet riehuivat pahimmillaan 5.-11. toukokuuta, Kallio ei hyväksynyt kostotoimia.

”Mieluummin armo kuin kosto. Se oli hänen linjansa. Näissä oloissa Nivalan kirkossa kuultiin rohkeaa puhetta.”

Sipilä sanookin, että sovintopuhe loi henkisen pohjan kansalliselle eheytyspolitiikalle.

”Sovintopolitiikan yksi käännekohta oli vuoden 1918 kunnallisvaalit, joihin parlamentarismin tielle palanneet sosialidemokraatit pääsivät osallistumaan. He saivat vahvan kannatuksen. Valtuustoissa alettiin yhdessä ratkoa ongelmia. Eheytyminen täydentyi, kun juuri presidentiksi valittu Kallio nimitti maaliskuussa 1937 hallituksen, jossa sisällissodan voittajat ja voitetut istuivat yhdessä.”

Sipilä muisteleekin, että talvisodan syttyessä suomalaiset lähtivät yhtenäisinä, isänmaataan rakastavina suomalaisina, puolustamaan itsenäisyyttä ja kansanvaltaista yhteiskuntajärjestelmää.

”Kallion perintö velvoittaa meitä päättäjiä. Hallituksen tärkein tehtävä on kansallisen eheyden ja vakauden turvaaminen. Nyt vuonna 2018 voi sanoa: meidän on rakennettava sellaista Suomea, jonka jokainen täällä asuva ja elävä tuntee aidosti isänmaakseen.”

Sipilä kutsuu Kallion sovintopuhetta itsenäisen Suomen merkittävimpänä valtiollisena puheena.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat