Juha Sipilä maailman johtajien seurassa – Shimon Peres haudataan tänään

Kuva: afp/nicholas kamm
LKS 20160929 NK818; US President Barack Obama waves upon boarding Air Force One at Andrews Air Force Base in Maryland on September 29, 2016 as he departs to attend the funeral of former Israeli president Shimon Peres in Jerusalem. World leaders from Obama to Prince Charles are expected in Israel to attend the funeral of Peres. / AFP / NICHOLAS KAMM - LEHTIKUVA / AFP
Presidentti Barack Obama heilutti Air Force One -koneensa ovella Marylandissa Suomen aikaa jo eilen, kun hän lensi Jerusalemiin Shimon Peresin hautajaisiin. Maailman johtajat kokoontuvat rintarinnan rauhannobelistin muistoa kunnioittamaan.

Israelin entinen presidentti Shimon Peres haudataan tänään. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) osallistuu hautajaisiin Suomen edustajana.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Peresin hautajaisiin osallistuvat muun muassa Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama, Ranskan presidentti Francois Hollande, Saksan liittopresidentti Joachim Gauck sekä Britannian prinssi Charles.

Kaikkiaan noin 70 maan edustajia odotetaan saapuvaksi Jerusalemissa järjestettäviin hautajaisiin.

Turvallisuustoimet kaupungissa ovat päivän aikana mittavat. Arviolta 8 000 poliisia on määrätty valvomaan hautajaisia, ja useita teitä on suljettu.

– Kyseessä on ennennäkemättömän laaja operaatio, kommentoi poliisipäällikkö.

Oslon sopimusta rakentanut rauhannobelisti kuoli 93-vuotiaana

Rauhannobelisti Peres oli kuollessaan 93-vuotias. Hän kuoli aivoverenvuodon seurauksiin keskiviikkona lähellä Tel Avivia.

Peres sai vuonna 1994 Nobelin rauhanpalkinnon yhdessä Israelin pääministerin Jitzhak Rabinin ja palestiinalaisjohtaja Jasser Arafatin kanssa. Palkinto tuli rauhanpyrkimyksistä, jotka huipentuivat Oslon sopimukseen.

Presidenttinä hän toimi 2007–2014. Lisäksi hän muun muassa toimi kahdesti Israelin pääministerinä vuosina 1984–1986 ja 1995–1996. Hän oli Israelin parlamentin eli knessetin jäsen ennätykselliset 48 vuotta.

Monet maailman johtajista ovat jo osoittaneet kunnioitustaan Peresille sen jälkeen, kun tieto hänen kuolemastaan levisi maailmalla. Esimerkiksi Obama on sanonut lausunnossaan, että Peresin sitoutuminen Israelin turvallisuuteen ja rauhanprosessiin perustui tämän ”järkähtämättömään moraaliseen perustaan ja optimismiin”.

– Maailmassa on harvoja ihmisiä, jotka muuttavat ihmiskunnan historian suuntaa, ei vain oman roolinsa kautta vaan koska he laajentavat moraalista mielikuvitustamme ja pakottavat meidät vaatimaan itseltämme enemmän. Ystäväni Shimon oli yksi näistä ihmisistä. Shimon ei koskaan luopunut rauhan mahdollisuudesta israelilaisten, palestiinalaisten ja Israelin naapurien välillä, Obama sanoi lausunnossaan.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven kutsui Peresiä ”legendaariseksi johtajaksi”, ja Britannian entinen pääministeri Tony Blair puhui ”poliittisesta nerosta ja valtiomiehestä, joka on aikansa parhaiden joukossa”.

STT-AFP 

 

 

Bengt Holmström pokkasi Nobelin kuninkaalta — Bob Dylan lähetti viestin gaalaan

Kuva: Lehtikuva

Suomalainen taloustieteen professori Bengt Holmström otti lauantaina vastaan Nobel-palkintonsa. Taloustieteen Nobel-palkinnon luovutti Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa Tukholmassa järjestetyssä tilaisuudessa.

Tämän vuoden tunnetuin Nobel-voittaja, kirjallisuuden palkinnon saanut muusikko Bob Dylan ei osallistunut juhlallisuuksiin. Tämä aiheutti pahaa verta palkinnon myöntäneessä Ruotsin akatemiassa.

Dylanilta kesti kaksi viikkoa edes huomioida palkintonsa. Eräs akatemian jäsen piti tätä ”epäkohteliaana ja röyhkeänä”. Myöhemmin Dylan ilmoitti, ettei saavu hakemaan palkintoaan, koska hänellä oli muita velvoitteita.

Dylan oli kuitenkin kirjoittanut viestin luettavaksi gaalassa. Puoli kymmenen aikaan illalla viestin sisällöstä ei ollut tietoa, sillä Tukholman juhlaillallisilla odoteltiin vasta pääruokaa.

Nobel-säätiön mukaan palkinto luovutetaan Dylanille joskus ensi vuonna joko Ruotsissa tai ulkomailla.

Kolumbian rauhanprosessista mallia

Aiemmin päivällä Oslossa Nobelin rauhanpalkinto jaettiin Kolumbian presidentille Juan Manuel Santosille. Puheessaan Santos tarjosi Kolumbian vuosikymmeniä kestäneen konfliktin lopettanutta rauhansopimusta Farc-järjestön kanssa malliksi muille kriisimaille.

– Se todistaa, että senkin, joka aluksi näyttää mahdottomalta, voi sinnikkyydellä muuttaa mahdolliseksi jopa Syyriassa, Jemenissä tai Etelä-Sudanissa.

Santosin mukaan hänen hallituksensa sai inspiraatiota muista rauhanprosesseista esimerkiksi Pohjois-Irlannissa, Etelä-Afrikassa, Lähi-idässä ja Keski-Amerikassa.

Nobelin palkinnot jaetaan aina 10. joulukuuta, joka on ruotsalaisen Alfred Nobelin (1833–1896) kuolinpäivä. Kemisti, insinööri ja dynamiitin keksijä Alfred Nobel määräsi testamentissaan, että hänen omaisuutensa on käytettävä Nobel-palkintoja jakavan säätiön perustamiseksi. Ensimmäiset palkinnot jaettiin vuonna 1901.

AVAINSANAT

Putinille hyviä uutisia USA:sta — NBC: Öljyjätin pomo Trumpin valinta ulkoministeriksi

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump on valinnut maan seuraavaksi ulkoministeriksi Rex Tillersonin, kertoi NBC lauantaina lähteisiinsä perustaen. NBC:n lähteiden mukaan virallinen nimitys julkistetaan ensi viikolla.

Tillerson on öljy-yhtiö ExxonMobilin toimitusjohtaja. Hänellä on läheiset liikesuhteet muun muassa Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin.

Tillersonia, 64, on pidetty ennakkosuosikkina ulkoministerin tehtävään. Hän on johtanut ExxonMobilia vuodesta 2006 lähtien. Tillersonin on odotettu jäävän eläkkeelle ensi vuonna.

Tillersonin mahdollisen valinnan on arvioitu synnyttävän eturistiriitoja, sillä ExxonMobililla on toimintaa yli 50 maassa.

Giuliani ei enää käytettävissä

Vahvana ulkoministeriehdokkaana pidetty Rudy Giuliani, 72, päätti aiemmin, ettei ole käytettävissä Trumpin hallituksessa. Giuliani teki selväksi Trumpin vaalivoiton jälkeen, että on kiinnostunut ulkoministerin tehtävästä.

Yhdysvaltalaismedia on kuitenkin nostanut esille Giulianin liike-elämän järjestelyjä, jotka olisivat voineet aiheuttaa eturistiriitoja.

Trumpin tiedotteen mukaan Giuliani päätti itse, ettei halua enää olla yksi niistä ihmisistä, joita Trump harkitsee valitsevansa hallitukseensa.

– Rudy olisi ollut erinomainen useissa eri rooleissa hallituksessa, mutta arvostan ja ymmärrän hänen syitään jäädä yksityiselle sektorille, Trump sanoi tiedotteessa.

Useita nimiä ollut esillä

Giulianin ja Tillersonin lisäksi ulkoministeriksi on spekuloitu useita muitakin. Esillä ovat olleet muun muassa republikaanivaikuttaja Mitt Romney, entinen liikemies ja nykyisin Tennesseetä senaatissa edustava Bob Corker sekä CIA:n entinen johtaja David Petraeus.

Romney on ollut epäsuosittu Trumpin leirissä. Hän arvosteli Trumpia voimakkaasti tämän vaalikampanjan aikana. Romney kuitenkin soitti Trumpille tämän vaalivoiton jälkeen, ja myöhemmin miehet ovat myös tavanneet toisensa kasvotusten.

Etelä-Korea on toista maata – presidentille rikossyyte, kansa juhli kaduilla

Kuva: Lehtikuva
etelä-korea
Etelä-Korean presidentti Park Geun-Hye puhuu.

Etelä-Koreassa kymmenettuhannet ihmiset ovat kokoontuneet Soulin kaduille juhlimaan parlamentin päätöstä panna presidentti Park Geun-hye virkarikossyytteeseen. Järjestäjien mukaan paikalla oli noin 200 000 ihmistä. Parlamentti teki päätöksen asiasta eilen.

Park on edelleen nimellisesti maan presidentti, mutta käytännössä maata johtaa pääministeri Hwang Kyo-ahn.

Seuraavaksi virkarikosasia menee perustuslakituomioistuimen käsittelyyn. Prosessi saattaa kestää kuukausia, mutta valtaosa mielenosoittajista halusi, että Park eroaisi heti.
Soulissa järjestettiin myös toinen, Parkia tukeva mielenosoitus, mutta siihen osallistui vain noin 15 000 ihmistä.

Skandaalin keskeinen hahmo on Parkin pitkäaikainen luotettu ystävä Choi Soon-sil, jota syytetään valtion asioihin sekaantumisesta. Hänen epäillään myös käyttäneen hyväkseen ystävyyttään presidenttiin ja painostaneen yrityksiä lahjoittamaan kymmeniä miljoonia dollareita säätiöille, joita hän itse hallinnoi.

STT-AFP, Soul

Lehti: CIA selvillä Venäjän sekaantumisesta USA:n presidentinvaaleihin

Kuva: Lehtikuva
LEHTIKUVA / AFP PHOTO / Brendan Smialowski AND Mandel Ngan
Peukaloiko Venäjä USA:n presidentinvaaleja?

Yhdysvaltain tiedustelupalvelun CIA:n mukaan Venäjä on sekaantunut Yhdysvaltain presidentinvaaleihin, kertoo Washington Post. Lehden haastattelemien useiden nimettömien turvallisuuslähteiden mukaan Venäjällä oli laaja operaatio, jolla pyrittiin rampauttamaan demokraattien ehdokkaan Hillary Clintonin kampanja.

Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin edustajat tyrmäsivät tiedot ja muistuttivat, että Trump voitti vaalit historiallisen suurella erolla valitsijamiesten määrässä.

STT-AFP, Washington

 

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Gambian presidentti ei sittenkään tunnusta vaalitappiotaan

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
LKS 20161210 An image grab taken on December 3, 2016 from a video of the Gambia and Television Services (GRTS) broadcasted on December 2, 2016, in Banjul shows outgoing Gambian President Yahya Jammeh speaking during a press conference after being defeated during the presidential election.
Jammeh conceded defeat to opposition leader Adama Barrow on December 2, 2016 accepting that Gambians had "decided that I should take the backseat". The Gambia's President-elect Adama Barrow was to hold talks with his coalition the day after to plot his transition to power, following a shock election victory that ended the 22-year rule of Yahya Jammeh. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / GRTS - Gambia Radio and Television Services / Handout
Gambian presidentti Yahya Jammeh.

Presidentti Yahya Jammeh ei sittenkään tunnusta vaalitappiotaan. Yli 20 vuotta hallinnut Jammeh tunnusti jo tappionsa viime viikolla, mutta eilen hän julisti televisiolähetyksessä, ettei hyväksykään asiaa.

– Samalla tavalla kuin hyväksyin tulokset luottaen siihen, että riippumaton vaalikomissio on itsenäinen, rehellinen ja luotettava, nyt myös tyrmään tulokset, Jammeh sanoi.

Jammeh sai runsaat 36 prosenttia annetuista äänistä, kun hänen kilpakumppaninsa Adama Barrow sai noin 45 prosenttia äänistä. Maan johtoon vallankaappauksessa vuonna 1994 noussut Jammeh tavoitteli jo viidettä presidenttikauttaan.

STT-AFP,Banjul 

Keskustelua aiheesta