Politiikka

Juha Sipilältä kova väite parjatusta megahankkeesta: ”Ei luo uusia hallintohimmeleitä vaan poistaa satoja entisiä”

Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari

Pääministeri Juha Sipilän mukaan sosiaali- terveydenhuollon nykyjärjestelmä on ajautumassa umpikujaan.

”Kuntavetoinen tapa huolehtia sosiaali– ja terveyspalveluista on tulossa tiensä päähän. Kunnat eivät kykene enää yksin vastaamaan palveluista, joiden tarve kasvaa väestön ikääntymisen myötä. Kuntien väliset erot palveluiden saatavuudessa ovat kasvaneet liian suuriksi. Ne repeävät entisestään, jos mitään ei tehdä.”

Sipilän mukaan sote siis tarvitaan, ja hän muistuttaa blogikirjoituksessaan, että kaikki eduskunnan nykyiset puolueet ovat osallistuneet uudistuksen valmisteluun eri hallituksissa viimeisen viidentoista vuoden aikana.

”Valmista ei ole vain tullut. Nyt on tullut päätösten aika.”

Sipilä sanoo, että kansainvälinen korkean tason arviointiryhmä arvioi lokakuussa 2016, että sotepalveluiden järjestämisvastuun siirtäminen maakunnille on hyvä perusratkaisu.

Emme tavoittele tällä uudistuksella leikkauksiaSosiaali– ja terveyden huollon menot kasvavat tulevaisuudessa.

”Myös uudistukselle asetetut taloudelliset tavoitteet voidaan saavuttaa. Olemme rakentaneet rahoitusmallin, joka kannustaa maakuntia pitämään kustannukset kurissa.”

”Emme tavoittele tällä uudistuksella leikkauksiaSosiaali– ja terveyden huollon menot kasvavat tulevaisuudessa. Tavoitteemme on, että uuden järjestelmän ansiosta ne kasvaisivat vain hitaammin kuin nyt on näköpiirissä.”

Sipilä väittää, että uudistus ei luo uusia hallintohimmeleitä vaan poistaa satoja entisiä. 

”Sosiaali– ja terveydenhuollon palveluita tuottaa nyt laskutavasta riippuen 200-300 järjestäjää. Niiden tilalle tulee 18 maakuntaa.”

Sipilä sanoo kuulleensa viime päivinä paljon pelottelua siitä, mikä voi mennä pieleen.

”Kaikki nyt esitetty kritiikki on ollut hallituksessa tiedossa, ja se on otettu huomioon valmistelussa. On hyvä, että tästä vuosikymmeniin merkittävimmästä uudistuksesta käydään eduskunnassa perusteellinen keskustelu kevään aikana. Hallitus on siihen enemmän kuin valmis.”

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat