Politiikka

Juhana Vartiainen: ”Ay-liike on Pohjolan tärkein kansanliike ja se kukoistakoon kaikissa näissä maissa”

Lehtikuva
Lehtikuva

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen sanoo, ettei ole esittänyt missään, etteikö ammattiyhdistysliikettä enää tarvittaisi.

Vartiainen kommentoi asiaa keskusteluketjussa Twitterissä, jossa kommentoitiin Osmo Soininvaaran jakamaa kirjoitusta.

”Minusta ammattiyhdistysliike on Pohjolan tärkein kansanliike ja se kukoistakoon kaikissa näissä maissa. Mutta ei hallitusta kiristämällä ja reformeja estämällä. Mallia Tanskasta, Norjasta, Ruotsista”, kokoomusedustaja kirjoittaa.

Soininvaara kirjoittaa jakamassaan tekstissä, että ay-liike sanoo puolustavansa työmarkkinoiden jäykkyyksien avulla sosiaalista tasa-arvoa.

”Tämä ei toimi enää. Siirtymällä kohti markkinaehtoisempia palkkoja ja korvaamalla tämä jyrkemmällä verotuksen progressiolla ja pienellä perustulolla päästäisiin yhtä tasaiseen tulonjakoon samalla, kun työllisyys nousisi selvästi korkeammaksi. Tosin jotkut voisivat menettää tässä etuoikeuksiaan. Progressiivisella verotuksella on omat haittansa, mutta ne ovat paljon pienemmät kuin jäykän palkkarakenteen haitat.”

Ay-liikkeen asemasta on virinnyt jälleen laajempaakin keskustelua myös liikkeen sisällä. Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder sanoi Demokraatin haastattelussa tällä viikolla olevansa pettynyt siihen, että ay-liike elää hänen mielestään liikaa menneisyydessä. Sillä pelillä ei hänen mukaansa uhkaavaan jäsenkatoon vastata.

– Järjestöt katsovat liikaa taaksepäin kunniakasta historiaansa. Nuorille kerrotaan, kuinka ay-liike taisteli kahdeksan tunnin työpäivän, työehtosopimukset, luottamusmiesjärjestelmän, lomarahat… Ketä kiinnostaa? Pitäisiköhän paremminkin kertoa, mitä me teemme tulevaisuudessa maailman muuttuessa, Akavan puheenjohtaja kysyi.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat