Politiikka

Juhana Vartiainen läksyttää hallitusta uusiin kiristyksiin — ”… vaikka osakkaat yhtiökokouksessa aluksi tyrmistyisivätkin”

Jari Soini
Jari Soini

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen sanoo kirjoituksessaan verkkosivuillaan, että hallituksen puolivälitarkastelussa tulevana keväänä kolmen hallituspuolueen on pakko arvioida uudestaan strategiansa toteutumista.

— Valitettavasti Smolnassa (hallitusneuvotteluissa) ennakoitu kehitys ei taida olla toteutumassa. Osin ulkoisista syistä – suhdannekehitys ei ole vastannut odotuksia. Mutta myös hallituksen toimet ovat osittain vesittyneet.

— Työmarkkinauudistukset viivästyivät sopimusneuvottelujen luoman pelkotilan vuoksi, ja työpaikkasopimisen uudistus vesittyi kokonaan. Vientivetoinen palkkamalli on levällään. Osa säästöistä on sulanut. Tulosopimukseksi typistynyt yhteiskuntasopimus jäi alkuperäisestä tavoitteestaan eikä ilmeisesti vahvista julkistaloutta.

Suomen julkinen velka on edelleen räjähtävällä uralla.

Vartiaisen mukaan valtiovarainministeriön talousennuste ei siksi ole sopusoinnussa hallitusohjelman kanssa.

— Sen sisältämä työllisyysennuste merkitsee toteutuessaan sitä, että työllisyyden kasvutavoitteesta toteutuu noin puolet eli runsaat 50 000 henkeä. 15-64-vuotiaiden työllisyysaste ei nouse 4 prosenttiyksiköllä 68 prosentista 72 prosenttiin, vaan jää ilmeisesti vuonna 2019 hieman alle 70 prosentin.

Sama koskee Vartiaisen mukaan julkistaloutta.

— Suomen julkinen velka on edelleen räjähtävällä uralla.

Ken on asuntoyhtiön hallituksessa ja kuulee, että kellarissa on vesivahinko ja perustukset horjuvat, tietää että velvollisuus on tarttua toimeen ja kertoa osakkaille tosiasiat.

Vartiaisen mukaan hallitus ei voi kuvitella, että vaikeat päätökset on tehty.

— Pehmeä puhe työelämän kehittämisestä ja biotaloudesta ei riitä. Ja jos tulopolitiikan toimintamallimme ei todella uudistu, voi valitettavasti käydä niin, että jo seuraavalla neuvottelukierroksella taas ”pakotetaan” työmarkkinat toteuttamaan kaikille pakolliset yleiskorotukset jotka yhdessä markkinaehtoisen palkkojen nousun kanssa tyrehdyttävät orastavan työllisyyskasvun.

Vartiaisen mielestä myös rakenneuudistuksia on siis jatkettava.

— Ken on asuntoyhtiön hallituksessa ja kuulee, että kellarissa on vesivahinko ja perustukset horjuvat, tietää että velvollisuus on tarttua toimeen ja kertoa osakkaille tosiasiat.Kun uusi rahoitussuunnitelma on tehty ja rakennekorjauksista sovittu, kaikilla on parempi olo — vaikka osakkaat yhtiökokouksessa aluksi tyrmistyisivätkin.

— Samalla tavalla meidänkin on kerrottava kansalaisille tosiasiat ja luotava uusi ohjelma, jolla tavoitteet saavutetaan. En tiedä muuta toimintatapaa. Ja jokainen, joka kokee tämän ”poliittisesti” liian vaikeaksi, voi miettiä, onko samoihin asioihin yhtään sen mukavampaa palata vasta juuri vuoden 2019 vaalien alla.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat