Politiikka

Juhana Vartiainen myöntää: Yksi puute työttömien aktiivimallin toteutuksessa on ”ilmeinen”

Lehtikuva
Lehtikuva

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen on profiloitunut työttömien aktiivimallin julkiseksi puolustajaksi ohi hallituksen vastuuministerien.

Nyt hän kirjoittaa aiheesta verkkosivuillaan.

”Aktiivimalliin on harva tyytyväinen, mutta yksi puute sen toteutuksessa on ilmeinen”, hän myöntää.

Vartiaisen mukaan aktiivimalli toteutettiin lainsäädännöllä, joka ei luonut ainakaan mitään ilmeistä vertailuryhmää.

”Kuten moni kommentaattori on todennut, aktiivimallin vaikutusten arviointi voi siksi olla vaikeaa tai mahdotonta.  Aktiivimalli muutti kaikkien työttömien ehtoja vuodenvaihteesta 2017-2018 alkaen. Jos vuodenvaihteen jälkeen havaitaan jonkinlainen työttömyyden nytkähdys alaspäin, sitä on mahdotonta erottaa yleisestä suhdannenoususta.”

Lopputulemien eron voisi siten ajatella sisältävän nimenomaan aktiivimallin vaikutuksen.

Vartiaisen mukaan apua voi tulla kuitenkin odottamattomalta suunnalta, koska Suomessa on käynnissä vuodet 2017 ja 2018 kattava kaksivuotinen perustulokokeilu. Vaikka aktiivimalli Vartiaisenkin mukaan sekoittaa sen tutkimusasetelmaa, asetelma on ”juonikas”.

Koska perustulokokeilussa olevat työttömät saavat perustulonsa joka tapauksessa, heitä voidaan kaiketi pitää aktiivimallin vertailuryhmänä, Vartiainen aprikoi.

”Vuoden 2018 alusta lähtien perustulokokeilu-työttömien ja kaikkien muiden työttömien lopputuleman ero sisältää siis sekä aktiivimallin vaikutuksen että perustulon vaikutuksen.  Vuoden 2017 aikana lopputulemien ero sisältää sitävastoin vain perustulon vaikutuksen. Lopputulemien eron voisi siten ajatella sisältävän nimenomaan aktiivimallin vaikutuksen.”

Vartiainen sanoo, että tämä voi olla katteetonta optimismia.

”Oletus siitä, että suhdannenousun vaikutus on samanlainen perustuloryhmällä ja verrokkiryhmällä, on varmaan aika “sankarillisen” vahva. En tosin ole varma siitä, etteikö tätä eroa voisi tutkia eli testata sitä, toteutuuko oletus.”

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 49 Demokraatti
KEVYET TULOKSET - Perustulokokeilu päättyy vuoden lopussa
LIISA JAAKONSAARI- Konkarimeppi kertoo oppineensa ainakin yhden asian -
TARKKA JA LENNON - Kirja-arvioissa muistelmia
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


SIMO ALASTALO

Hampaaton rauhan Pekka syleilee natseja
14.12.2018

Luetuimmat


Uusimmat