Politiikka

Juhana Vartiainen: Noin 150 000 työttömältä on alennettu työttömyysturvaa – osoitus siitä, että aktiivimalli ”on kalibroitu jokseenkin järkevällä tavalla”

Lehtikuva
Lehtikuva

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen jatkaa työttömien ns. aktiivimallin puolustamista verkkokirjoituksessaan.

Eduskunnassa käytiin eilen yleiskeskustelu sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnöstä, joka hylkäsi aktiivimallia koskevan kansalaisaloitteen.

”Eilinen keskustelu ja tämän päivän äänestys koskivat kansalaisaloitetta, jolla haluttiin kumota malli kokonaan. Sosiaali- ja terveysvaliokunta hylkäsi mietinnössään kansalaisaloitteen ja täysistunto yhtyi tänään valiokunnan kantaan.”

Vartiainen kirjoittaa, että työttömyys on aktiivimallin voimaan saattamisen jälkeen laskenut selvästi nopeammin kuin mitä talousennustajat olivat ennakoineet.

”Ei  missään tapauksessa voi sanoa, että “aktiivimalli ei toimi”.”

On surkeaa hälläväliä-touhua, että työttömyysturva on toiminut turvasatamana ihmisille, jotka tarvitsisivat aivan muunlaista palvelua kuten kuntoutusta ja hoivaa.

Vartiaisen mukaan ehkä yleisin opposition protestoinnin kohde oli se, että kaikki työttömät eivät ole täyttäneet aktiivisuusehtoa.

”Noin 150 000 työttömältä on todellakin alennettu työttömyysturvaa. Mutta on vaikea nähdä, että tämä olisi osoitus aktiivimallin puutteista. Mallin tarkoitushan on vaikuttaa työttömien käyttäytymiseen, niin, että työtä haettaisiin hanakammin ja työtarjouksiin tartuttaisiin vähemmän nirsoillen.”

Vartiaisen mielestä se, että 150 000 työtöntä eivät täytä ehtoa mutta loput täyttävät, ei ole osoitus mallin epäonnistumisesta.

”Se on osoitus siitä, että malli on kalibroitu jokseenkin järkevällä tavalla.”

Vartiaisen mukaan myös sellainen arvostelu, että aktiivimalli asettaisi suomalaiset eriarvoiseen asemaan, on puutteellinen.

”Jos aktiivimallin ehtoja on vaikea täyttää jossain päin Suomea, se on oikein hyvä peruste muuttaa työn perässä muualle.”

Jotain Vartiainen sentään myöntää.

”Yksi pätevä ja perusteltu väite opposition suusta kuultiin. Se koskee vajaatyökykyisten, sairaiden ja työkyvyttömien kohtaloa aktiivimallissa. Malli on paljastanut, että työttömyysturvan piirissä on ihmisiä, jotka oikeasti olisivat kuntoutuksen tai työkyvyttömyyseläkkeen piirissä.”

Vartiaisen mukaan on sinänsä erinomaista, että aktiivimalli on paljastanut tämän surkean asiantilan.

”Työttömyysturva kuuluu ihmisille, jotka ovat valmiit ottamaan työn vastaan vaikka seuraavana päivänä.  On surkeaa hälläväliä-touhua, että työttömyysturva on toiminut turvasatamana ihmisille, jotka tarvitsisivat aivan muunlaista palvelua kuten kuntoutusta ja hoivaa. Älyllään ja sydämellään kirkkaasti erottuva SDP:n kansanedustaja Tarja Filatov totesikin keskustelussa, että kuntoutus olisi perusteltua hyväksyä aktiivisuusehdon täyttäväksi toiminnaksi. Olen täysin samaa mieltä, ja toivon, että tähän suuntaan mennään kun mallia tulevaisuudessa kehitetään.”

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 7 Demokraatti
VUODEN VALTUUTETTU - Minna Räsänen vei pisimmän korren
MINÄ-MINÄ-ERO! - Sipilä otti ja lähti
NORJA - Hoitotyön onnela
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Johannes Ijäs

Nyt otetaan perustuslaista mittaa – tässä jutussa Annika Lapintie, Tapani Tölli, Ben Zyskowicz, Ilkka Kantola ja Juha Rehula kertovat, täytyykö jonkin muuttua perustuslakivaliokunnan työssä
26.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat