Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Yli 30 vuotta Nicaraguassa asunut Jukka Pakkala maan viimeaikaisista levottomuuksista: ”Nyt voi tapahtua mitä tahansa”

Kehitysyhteistyöjärjestö Solidaarisuuden Nicaraguan maapäällikkö Jukka Pakkala ottaa yhteyttä Demokraatin Olipa kerran minä -haastattelun jälkeen palattuaan Nicaraguaan.

Virpi Kirves-Torvinen

– Tämä maa on muuttunut kuukaudessa tavalla, jota kukaan ei olisi voinut uskoa. Mitä tahansa nyt tapahtuukaan, niin tämä ei enää ole samanlainen Nicaragua kuin mitä se oli kuukausi sitten, Pakkala kertoo.

Levottomuudet saivat alkunsa Nicaraguan hallituksen eläkelain uudistuksesta, jossa eläkkeitä pienennettiin ja eläkemaksuja nostettiin. Poliisi hyökkäsi eläkeläis- ja opiskelijamielenosoittajien kimppuun pääkaupunki Managuassa ja muissa kaupungeissa sandinistien katujoukkojen kanssa.

Kolmisenkymmentä henkeä kuoli.

– Kasvattipoikani osallistui Estelin ensimmäisiin mielenosoituksiin, joissa poliisin luodit tappoivat kaksi nuorta. Nyt hän maalaa taideopiskelijoiden kanssa suurta seinämaalausta Nicaraguan kansannousun aikana kuolleiden muistoksi ja kunniaksi.

Poliisi kiertää öisin pidättämässä nuoria. Kymmeniä ihmisiä on kadonnut.

Pakkala työskentelee Nicaraguan pienviljelijöiden ja käsityöläisten kanssa. Vielä vähän aikaa sitten paikalliset eivät halunneet kuulla lainkaan politiikasta. He halusivat vain tehdä työtä ja elää rauhassa.

Lisää aiheesta

– Kansannousussa on kuollut jo yli 60 ihmistä, joista yli puolet on opiskelijoita. Poliisi kiertää öisin pidättämässä nuoria. Kymmeniä ihmisiä on kadonnut. Sandinistien raaka väkivalta ja opiskelijoiden vastarinta herättivät nicaragualaiset.

Nyt Nicaraguan kaupungeissa on päivisin ja öisin hallituksen vastaisia katutapahtumia. Isoimmissa marsseissa on ollut Pakkalan mukaan yli satatuhatta osallistujaa. Presidentti Daniel Ortega istuu kolmatta kauttaan presidenttinä, mikä on aiheuttanut vastustusta.

– Nicaragualaisten enemmistö vaatii, että presidentti Ortegan on lähdettävä. Uudet vaalit on järjestettävä mahdollisimman pian. Sitä ennen keskusvaalilautakunta on uudistettava täysin, jotta vaalit olisivat rehelliset. Näin sanovat nicaragualaiset.

Pelko on karissut pois. Sen tilalle on tullut uhma, jonka takaa pilkistää välillä toivo.

Ihmiset toivoivat alun perin demokratian syntyvän rauhanomaisesti. Pakkala kertoo paikallisten varautuneen nyt väkivaltaan. Kansanliike on pikkuhiljaa leviämässä kaupungeista maaseudulle.

– Pelko on karissut pois. Sen tilalle on tullut uhma, jonka takaa pilkistää välillä toivo. Valtateillä on kymmeniä tiesulkuja, jotka ovat pysäyttäneet liikenteen. Nyt voi tapahtua mitä tahansa.

Vaikka Pakkala on asunut Nicaraguassa yli 30 vuoden ajan, hän tietää, ettei pysty ymmärtämään sisällissodan vaikutuksia samoin kuin sen kokeneet.

– Nicaraguan historia on särkyneiden toiveiden historiaa. Ihmiset haluavat todella paljon tehdä erilaista ja parempaa Nicaraguaa. Ennen kaikkea he toivovat rauhaa.

Pakkala haluaa olla tukemassa ihmisiä heidään voimaantumisessaan. Hän ei halua olla ulkopuolelta sanelemassa, miten paikallisten tulisi toimia.

– Muutokset ovat välttämättömiä, mutta ehkä niistä tulee totta vasta seuraavan sukupolven aikuistuessa.

Lue koko laaja Jukka Pakkalan haastattelu Demokraatin viikkolehdestä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE